27.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα η Βρετανική κοινή γνώμη

Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο τάσσεται η κοινή γνώμη της Μεγάλης Βρετανίας.
Σε εκτενές άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, αποτυπώνεται η ενίσχυση των επιχειρημάτων της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας, βρίσκοντας μάλιστα σύμφωνη και τη βρετανική κοινή γνώμη. Την ίδια ώρα, άρθρο γνώμης της Guardian καλεί την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να επιστρέψει τα Γλυπτά στην Αθήνα.
Κι ενώ έχουν περάσει παρά λίγες μόνο ημέρες μετά το τετ-α-τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον Ντάουνινγκ Στριτ, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών με αυτά που βρίσκονται στο Μουσείο της Ακρόπολης, η Telegraph σημειώνει ότι σε ερώτημα της εταιρείας δημοσκοπήσεων YouGov η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (56%) δήλωσε πως τα Γλυπτά πρέπει να εκτίθενται στην Ελλάδα, ενώ μόλις ένας στους πέντε (20%) είχε αντίθετη άποψη, αυτήν την παραμονής του στη Μεγάλη Βρετανία.

Το άρθρο φέρει μάλιστα τη βαριά υπογραφή του Associated Editor της εφημερίδας Gordon Rayner, ο οποίος το περασμένο Σαββατοκύριακο είχε επιμεληθεί και τη συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού μέσω της οποίας επανέφερε στο προσκήνιο το ελληνικό αίτημα, πριν από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο.

Παράλληλα, η Telegraph υπογραμμίζει ότι η Βρετανία δεν δέχεται πιέσεις μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από την UNESCO. «Ο βραχίονας του ΟΗΕ για πολιτιστικά ζητήματα», σημειώνει, «έχει επικρίνει έντονα τις συνθήκες υπό τις οποίες εκτίθενται τα Γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ πρόσφατα έκρινε ότι το ζήτημα της επιστροφής τους είναι διακρατικό, «υπονομεύοντας την έτοιμη δικαιολογία του Μπόρις Τζόνσον ότι υπουργοί δεν μπορούν να αναμειχθούν στο θέμα διότι τα Μάρμαρα ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο».


Σύμφωνα πάντα με τη βρετανική εφημερίδα, η ελληνική θέση ενισχύεται και από την ολοένα και αυξανόμενη τάση στους κόλπους μεγάλων ευρωπαϊκών μουσείων περί επιστροφής των αρχαιολογικών θησαυρών που έχουν παρθεί από τρίτες χώρες.
«Υπάρχει αναμφίβολα μία στροφή προς την κατεύθυνση αυτή, μουσεία στην Ευρώπη και αλλού αλλάζουν τη στάση τους όσον αφορά τον επαναπατρισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά στην Telegraph o Αλεξάντερ Χέρμαν, συγγραφέας του βιβλίου «Restitution: The Return of Cultural Artifacts».

«Η τάση αυτή έχει ενισχυθεί πραγματικά τα τελευταία πέντε χρόνια και άλλες χώρες με αποικιοκρατικό παρελθόν, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, όλες κινούνται προς τα εκεί», πρόσθεσε.

«Το Βρετανικό Μουσείο είναι φανερά πίσω από τις εξελίξεις», τονίζει από την πλευρά της στην Telegraph η ηθοποιός Τζάνετ Σούζμαν, επικεφαλής της βρετανικής επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών. Η επιτροπή συγκροτήθηκε το 1983, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της Μελίνας Μερκούρη ενώ σε αυτήν συμμετέχουν πολλοί από τους κορυφαίους κλασικιστές του Ηνωμένου.
Όπως ξεκαθαρίζει η Σούζμαν, τα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου δεν ανταποκρίνονται πλέον στην πραγματικότητα, θυμίζοντας «παιδικές συμπεριφορές, με τη λογική ”εγώ το βρήκα είναι δικό μου”».

«Όποιος επισκέπτεται το μουσείο στην Αθήνα μπορεί να δει ότι τα Γλυπτά θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί», συμπληρώνει.


Guardian: Μην εμποδίσετε την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα

Αλλά και ο Guardian είναι υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
«Κάποτε, μία βρετανική κυβέρνηση θα επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα», τονίζει ο τακτικός αρθρογράφος Σάιμον Τζένκινς, προτρέποντας να ακολουθηθούν τα παραδείγματα μεγάλων μουσείων που επέστρεψαν σημαντικά εκθέματα στις χώρες προέλευσής τους, αλλά και τον Μπόρις Τζόνσον προσωπικά να είναι αυτός που θα πιστωθεί αυτή τη σημαντική απόφαση.

«Το Παρίσι επιστρέφει κλεμμένα τεχνουργήματα από την νοτιοανατολική Ασία και τη Σενεγάλη. Οι Χάλκινοι θησαυροί του Μπενίν έχουν επιστραφεί στη Νιγηρία από το Κέιμπριτζ, το Αμπερντίν, τη Γερμανία και τη Γαλλία», υπογραμμίζει, σημειώνοντας με νόημα ότι ακόμα και το Λονδίνο έχει επιστρέψει στην Αίγυπτο ένα τμήμα της Μεγάλης Σφίγγας.
«Η συζήτηση για τον επαναπατρισμό τέτοιων σημαντικών έργων έχει λάβει άλλες διαστάσεις χάρη στην ανάπτυξη των τρισδιάστατων εκτυπώσεων ακριβείας (3D printing), μίας τεχνολογίας που επιτρέπει να ανακατασκευάζουμε ακριβή αντίγραφα αρχαίων δημιουργημάτων, χρησιμοποιώντας ακόμα και τον ίδιο τύπο πέτρας ή μαρμάρου», αναφέρει ακόμα ο αρθρογράφος.

Ήδη μάλιστα στα σκαριά βρίσκονται σχέδια για την κατασκευή αντιγράφων κάποιων ιστορικών μνημείων που κατέστρεψε το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ, ενώ από τη στιγμή που Έλληνες επιθυμούν διακαώς την επιστροφή της πολιτιστικής τους κληρονομιάς στη σκιά της Ακρόπολης, ανάλογα αντίγραφα θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα Γλυπτά που εκτίθενται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο, υποστηρίζει.
«Εάν οι Λονδρέζοι θέλουν να δουν τα αισθητικά θέλγητρα της ελληνικής γλυπτικής έχουν αυτή τη δυνατότητα, η τεχνολογία μπορεί να τα αντιγράψει, όπως αντιγράφει περίφημα αγάλματα ανά την Ευρώπη. Αλλά μην εμποδίσετε την επιστροφή των Γλυπτών» καταλήγει ο αρθρογράφος της Guardian.

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ