14.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Βουλή: Νέα επεισοδιακή συνεδρίαση με σόου του Παύλου Πολάκη – Το χρονικό της έντασης

Διεκόπη οριστικά η συνεδρίαση της Βουλής μετά το επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον Παύλο Πολάκη. Πόλεμος ανακοινώσεων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά το επεισόδιο με τον Παύλο Πολάκη, διεκόπη οριστικά η συνεδρίαση της Βουλής για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που θα συνεχιστεί αύριο.
Η νέα θυελλώδης συνεδρίαση με πρωταγωνιστή τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας έρχεται λίγες ώρες μετά το επεισόδιο που είχε με τον Άδωνι Γεωργιάδη στο καφενείο της Βουλής και τις αναφορές σε «τσίγκινο σωβρακάκι».
Ο Γ’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Αθανάσιος Μπούρας, άνοιξε τα μικρόφωνα του προεδρείου της Βουλής και μετά από μία ώρα διακοπής, ανακοίνωσε πως η συνεδρίαση θα συνεχιστεί αύριο.

Παράλληλα, μετέφερε το μήνυμα του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα πως:

«Ο κ. Πολάκης, του οποίου αφαιρέθηκε ο λόγος, δεν θα μεταβάλει το χώρο του Κοινοβουλίου σε χώρο φτηνού ακτιβισμού και κατάληψης διασύροντάς το. Όσοι τον ανέχονται και τον καλύπτουν έχουν τεράστιες ευθύνες. Διακόπτεται συνεπώς η συνεδρίαση της Βουλής και θα συνεχιστεί αύριο».

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για Πολάκη


Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη βαδίζει πλέον σε επικίνδυνα για τη Δημοκρατία μονοπάτια.
Αναφερόμενος στο επεισόδιο με τον Παύλο Πολάκη, κάνει λόγο για μια «πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά ήθη εκτροπή εις βάρος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από την ΝΔ».
«Ο προεδρεύων Χαράλαμπος Αθανασίου σε διατεταγμένη υπηρεσία δεν δίστασε να κλείσει τα μικρόφωνα στον Παύλο Πολάκη, όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να μιλάει για το σκάνδαλο Novartis με την δικαιολογία ότι μιλάει για άσχετο θέμα. Κάτι όμως που είχε κάνει ελάχιστα λεπτά πριν βουλευτής της ΝΔ, χωρίς να τον διακόψει κάνεις, αφού επαναλάμβανε τα κυβερνητικά ψεύδη για το σκάνδαλο. Το σύστημα Μητσοτάκη αποδεικνύει ότι δεν είναι ούτε Νέα, ούτε Δημοκρατία. Είναι ένα καθεστώς επικίνδυνο για την Δημοκρατία» καταλήγει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.​

Απάντησε η ΝΔ


Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία, επισήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του κ. Πολάκη, επιδιώκει την απαξίωση του πολιτεύματος, τον διχασμό και την ευτέλεια της πολιτικής ζωής.
«Δεν θα τους παρακολουθήσουμε, γιατί ούτε είμαστε και ούτε θα γίνουμε όμοιοί τους. Οι κανόνες της δημοκρατίας και του Κοινοβουλίου θα δίνουν κάθε φορά, με θεσμικό τρόπο, τις κατάλληλες απαντήσεις σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης τους» τονίζει το κυβερνών κόμμα.

Επανήλθε ο Πολάκης


Σε ανάρτηση του στο Facebook, ο Παύλος Πολάκης έδωσε συνέχεια, καθώς τόνισε πως η συνεδρίαση θα συνεχιστεί και «θα είμαστε όλοι εκεί ξανά» ενώ «δεν θα τους περάσει», επισυνάπτοντας τη σημαία της 21ης Απριλίου.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3061886500721477&id=100007004708966

Υπενθυμίζεται πως ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας είχε κάνει λόγο για «πρωτοφανή αντικοινοβουλευτική και αντιδημοκρατική φίμωση» προσθέτοντας πως «αυτό που ζούμε είναι εκτροπή από τις δημοκρατικές διαδικασίες».
«Λυπούμαι που δεν τον συγκρατούν και ένας βουλευτής και πρώην υπουργός γίνεται τόσο ρεζίλι» ήταν το αιχμηρό σχόλιο του Άδωνι Γεωργιάδη από τα κυβερνητικά έδρανα.

Τι προηγήθηκε


Νωρίτερα, ο κ. Αθανασίου κάλεσε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει τον Κανονισμό της Βουλής και να τοποθετηθεί για το ζήτημα της ημερήσιας διάταξης που αφορά στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, ειδάλλως θα έκλεινε το μικρόφωνο στερώντας του τον λόγο.
Τελικά ο κ. Αθανασίου έκλεισε το μικρόφωνο και στη συνέχεια διέκοψε τη συνεδρίαση, θέτοντας και θέμα για μομφή ενώ διακόπηκε και η τηλεοπτική μετάδοση από το κανάλι της Βουλής.

Όταν ο ήχος επανήλθε, ακούστηκε ο προεδρεύων εκείνη την ώρα, κ. Αθανασίου, να λέει:
«Δεν συμμορφώνεστε; Σας ανακάλεσα στην τάξη. Σας ανακαλώ τον λόγο. Δεν γίνονται αυτά. Σας στέρησα τον λόγο. Κλείστε το μικρόφωνο, διακόπτεται η συνεδρίαση για πέντε λεπτά. Να κληθεί ο πρόεδρος για να υποβάλει μομφή κατά συναδέλφου εάν το κρίνει».
Τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής για μομφή κατά βουλευτή
Η μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά περιγράφεται στο άρθρο 80, κατά το οποίο:
Σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, ο πρόεδρος της Βουλής μπορεί κατά την κρίση του, αντί πειθαρχικών μέτρων να διατυπώσει προς τη Βουλή πρόταση μομφής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά εναντίον Βουλευτή που υπέπεσε ή επιμένει σε ανεπίτρεπτη ή ανάρμοστη συμπεριφορά (όπως ορίζεται στο άρθρο 77 παρ. 3).
Μετά την πρόταση του Προέδρου για απόδοση μομφής, ο ενδιαφερόμενος καλείται να δώσει εξηγήσεις για πέντε λεπτά της ώρας το πολύ μετά τις οποίες, εάν ο πρόεδρος διατηρεί την πρότασή του, η βουλή αποφασίζει με ανάταση και χωρίς συζήτηση.
Η απόφαση της Βουλής για τη διατύπωση μομφής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά εναντίον βουλευτή συνεπάγεται αυτοδικαίως την περικοπή του 1/4 της μηνιαίας αποζημίωσής του.

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ