Στη Βόρεια Μακεδονία, το ποσοστό γεννήσεων από ανήλικες είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, με 15,7 γεννήσεις ανά 1.000 περιπτώσεις, και τρεις φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο των 6 γεννήσεων ανά 1.000 για τις χώρες της ΕΕ.
Τα στοιχεία της οργάνωσης ΗΕΡΑ δείχνουν ότι ο μεγαλύτερος αριθμός ανήλικων μητέρων είναι Ρομά. Μεταξύ των βασικών λόγων για αυτό είναι η χαμηλή και ανεπαρκής πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την αναπαραγωγική υγεία.
Στη Βόρεια Μακεδονία το ποσοστό απρογραμμάτιστης εφηβικής εγκυμοσύνης είναι 11% και είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τους γυναικολόγους η απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη στις έφηβες μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στη σωματική και ψυχολογική τους υγεία, λαμβάνοντας υπόψη την τρυφερή ηλικία τους. Το φαινόμενο αυτό είναι ευρέως διαδεδομένο κυρίως σε οικονομικά υπανάπτυκτες χώρες.
Σύμφωνα με έρευνα για τον αντίκτυπο του COVID-19 στην πρόσβαση των νέων σε πληροφορίες για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, έως και το 38% των νεαρών Ρομά αντιμετώπισαν δυσκολίες στην απόκτηση των απαραίτητων πληροφοριών για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία.
Οι νέοι από ευάλωτες κοινότητες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για πληροφορίες σχετικά με πολλά θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.
Για τις νέες μητέρες και τις έγκυες γυναίκες, οι ερωτήσεις σχετικά με την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη φροντίδα μετά τον τοκετό είχαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ενώ οι νεαρές γυναίκες Ρομά ενδιαφέρθηκαν περισσότερο για την προστασία από λοιμώξεις, την έμμηνο ρύση ή τη θεραπεία ορμονικών προβλημάτων.
Το υπάρχον κοινωνικό στίγμα και οι διακρίσεις, καθώς και η έλλειψη εγγράφων υγείας και ασφάλισης έχουν συμβάλει στη δυσκολία πρόσβασης των Ρομά σε υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.
Το αίσθημα φόβου και άγχους στις νέες μητέρες λόγω της ανεπαρκής ευαισθητοποίησης σχετικά με τον COVID-19 έχει επηρεάσει την ασφάλεια της υγείας τους.
Λόγω εγκυμοσύνης, κορίτσια και ανήλικες γυναίκες αποχωρούν από την εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτός είναι ο λόγος που αργότερα κατατάσσονται χαμηλά στην αγορά εργασίας. Επίσης έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες όχι μόνο για την οικονομική τους ανεξαρτησία, αλλά και για την ψυχική τους υγεία. Πολύ συχνά αντιμετωπίζουν κατάθλιψη καθώς και σωματική και σεξουαλική βία, η οποία στη συνέχεια επηρεάζει δραματικά τη στάση τους απέναντι στα παιδιά.
Πηγή: Euronews Albania