Η Τουρκία θα αναβαθμίσει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Αίγυπτο σε επίπεδο πρεσβευτή «το συντομότερο δυνατό», δήλωσε σήμερα, Σάββατο (18/3) ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψή του στην Αίγυπτο, την πρώτη ανώτατου τούρκου αξιωματούχου εδώ και μια δεκαετία όταν διερράγησαν οι σχέσεις των δύο χωρών.
«Χαίρομαι ιδιαιτέρως που κάνουμε σαφή βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεών μας με την Αίγυπτο…Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να μην διαρρήξουμε τις σχέσεις μας στο μέλλον», τόνισε ο τούρκος υπουργός σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι.
Όπως είπε ο Τσαβούσογλου, η Τουρκία θα καταβάλλει προσπάθειες για να επιμηκύνει περαιτέρω τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας επιτρέποντας τις εξαγωγές από την Ουκρανία την ημέρα που πρόκειται να λήξει η συμφωνία.
«Η Ρωσία συμφώνησε σε μια παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά μόνο για δύο μήνες. Θα προσπαθήσουμε για μια περαιτέρω παράτασή της μετά δύο μήνες», τόνισε ο ίδιος.
Από την πλευρά του, ο αιγύπτιος ομόλογός του χαρακτήρισε τις σημερινές συνομιλίες με τον Τσαβούσογλου «ειλικρινείς, ενδελεχείς και διαυγείς», ενώ αναφέρθηκε και ο ίδιος στην πιθανότητα να επαναφέρουν οι δύο χώρες τους πρεσβευτές τους.
«Θα φτάσουμε στο θέμα (σ.σ. της επαναφοράς των πρεσβευτών) στον κατάλληλο χρόνο, ανάλογα με τα θετικά αποτελέσματα που θα έχει αυτό», σημείωσε ο Σούκρι.
Η κρίση που κράτησε 10 χρόνια
Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου επλήγησαν όταν ο τότε αρχηγός του στρατού της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι ηγήθηκε της ανατροπής του Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, συμμάχου της Άγκυρας, το 2013. Ο Σίσι εξελέγη πρόεδρος το επόμενο έτος.
Τον περασμένο μήνα, ο Σούκρι επισκέφτηκε την Τουρκία σε ένδειξη αλληλεγγύης μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που προκάλεσαν περισσότερους από 50.000 νεκρούς στην Τουρκία και τη Συρία.
Οι δύο χώρες είχαν εξάλλου αντιπαράθεση τα τελευταία χρόνια για τη Λιβύη, όπου υποστήριζαν αντίπαλες φατρίες σε μια ανεπίλυτη σύγκρουση, καθώς και για τα θαλάσσια σύνορα στην πλούσια σε φυσικό αέριο Ανατολική Μεσόγειο.
Οι διαβουλεύσεις μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων του υπουργείου Εξωτερικών στην Άγκυρα και το Κάιρο ξεκίνησαν το 2021, εν μέσω της προσπάθειας της Τουρκίας να μειώσει τις εντάσεις με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η Άγκυρα ζήτησε από τα αντιπολιτευόμενα αιγυπτιακά τηλεοπτικά δίκτυα που λειτουργούν στην Τουρκία να μετριάσουν την κριτική τους για την Αίγυπτο.
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων