Tο πρόγραμμα των ΤΠΣ χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαιτέρως ασφυκτικά και κινούνται σε ένα αυστηρό πλαίσιο χρονοδιαγράμματος και θα πρέπει έως τα τέλη του ……..2025 οι μελέτες να έχουν παραδοθεί στο ΤΕΕ.
Κατόπιν θα αποσταλούν στο ΥΠΕΝ, προκειμένου να γίνει έλεγχος από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) ώστε στην συνέχεια τα σχετικά σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων (ΠΔ) να αποσταλούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προς έγκριση και έλεγχο συνταγματικής νομιμότητας.
Καθότι θα υπάρχει η έγκριση του ΣΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ για επενδυτές και πολίτες. Με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού δίνεται η ευκαιρία επιτέλους για έργα και επενδύσεις χωρίς φόβους νομιμότητας και αμφισβητήσεις που μας ταλαιπωρούν χρόνια.. Ουσιαστικά η χώρα θα διαθέτει πλέον “ψηφιακούς χάρτες” που θα αποτυπώνουν σαφώς τί επιτρέπεται, με τί όρους δόμησης και σε ποιες περιοχές και εάν έχει κυρωθεί ίσως το μεγαλύτερο εύρος των δασικών χαρτών θα
κινούμαστε σε μια πραγματική Ευρωπαϊκή πορεία για πρώτη φορά.
Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια θα θεσμοθετήσουν χρήσεις γης, όρους και περιορισμούς δόμησης,
οικιστικές και προς πολεοδόμηση εκτάσεις, αναγνώριση-οριοθέτηση οικισμών με νόμιμες διαδικασίες , περιοχές προστασίας και πιθανά και νέα σημεία ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων αν αποδειχτεί ότι απαιτούνται.
Προτεραιότητα αποτελεί και η καταγραφή των δρόμων στις εκτός σχεδίου περιοχές προκειμένου να αποκτήσει το κράτος για πρώτη φορά, και μάλιστα με Γεωχωρικά δεδομένα , ολοκληρωμένη αποτύπωση ώστε να μπορεί το ΥΠΕΝ να αποφασίσει ποιοι δρόμοι θα είναι αυτοί που δίνουν το δικαίωμα δόμησης στα εφαπτόμενα σε αυτούς ακίνητα.
Για τον Δήμο Λαυρεωτικής και Σαρωνικού που διέπεται κυρίως από τις διατάξεις των ΖΟΕ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ κ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΡΕΙΝΩΝ ΟΓΚΩΝ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ , και από τα ειδικά διατάγματα προστασίας της γενικότερης χερσονήσου που έχει κηρυχτεί ως αρχαιολογικός προστατευόμενο χώρος , δίνεται μια ρεαλιστική ευκαιρία κυρίως τώρα μετά την ανάρτηση των Κτηματολογικών Διαγραμμάτων από την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ , το αρχαιολογικό Κτηματολόγιο και την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών να τεθεί ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την περιοχής μας που θα εξασφαλίζει σταθερότητα ανάπτυξη προστασία του περιβάλλοντος μας και αποκατάσταση αδικιών και υπερβολών.
Άρθρο: Σταύρου Ρόζη Πολιτικού Μηχανικού Τ.Ε. ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ( ΑΤΤΙΚΗ ΜΠΡΟΣΤΑ )