33.4 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

Θρίλερ στην Πάτρα: Τι λένε γιατροί & νοσηλευτές για τα νεκρά αδερφάκια Δασκαλάκη

Στην κύρια φάση της, με καταθέσεις γιατρών και νοσηλευτών από το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπου απεβίωσε στις 22 Ιανουαρίου 2021 η εννιάχρονη Τζωρτζίνα, αλλά και αυτών του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, όπου υπεβλήθη σε εξετάσεις και τοποθετήθηκε απινιδωτής στο άτυχο κορίτσι, έχει εισέλθει πλέον η έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής που διερευνούν τις συνθήκες θανάτου των τριών κοριτσιών της ίδιας οικογένειας από την Πάτρα. Τα επόμενα 24ωρα αναμένονται οι καταθέσεις τουλάχιστον 15 υγειονομικών από δύο νοσοκομεία στην Πάτρα όπου είχε νοσηλευτεί η Τζωρτζίνα, προτού αφήσει την τελευταία της πνοή στην Αθήνα. Στελέχη των Αρχών μιλούν για μία έρευνα που έχει λάβει συγκεκριμένη κατεύθυνση και για «εξαιρετικά κατατοπιστικές καταθέσεις», τονίζοντας, παράλληλα, πως «γίνονται προσεκτικές κινήσεις που θα οδηγήσουν στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Κλήσεις
Το ενδιαφέρον στο επόμενο – και ενδεχομένως πιο κρίσιμο στάδιο της έρευνας -, άλλωστε, αναμένεται να εστιαστεί σε κρίσιμα πρόσωπα που ενδέχεται να προχωρήσουν σε αποκαλυπτικές αναφορές για τα αιτία θανάτου της Τζωρτζίνας και των δύο αδελφών της. Μάλιστα, θεωρείται ιδιαίτερα πιθανόν η ΕΛ.ΑΣ. να αντλήσει στοιχεία τηλεφωνικών κλήσεων σε ώρες κρίσιμες για την υγεία του κοριτσιού.

Κύριο ζητούμενο των παραπάνω είναι να διαπιστωθεί γιατί παρουσίασε δύο καρδιακές ανακοπές (σ.σ. η μία μοιραία) και άλλα δυσεξήγητα, ασαφή προβλήματα υγείας μόνον όταν νοσηλευόταν σε μονόκλινο δωμάτιο, με τα ίδια πάντα οικεία πρόσωπα στο πλευρό του.

Ίσως, η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, εκτιμούν, να δώσει απαντήσεις και στο γιατί όταν οδηγούντο σε ΜΕΘ ή υποβάλλονταν σε εξαντλητικές εξετάσεις δεν προέκυπτε οποιοδήποτε πρόβλημα. Γιατροί και νοσηλευτές στο σύνολό τους, εξάλλου, αποκλείουν περιπτώσεις άλλων νοσημάτων, ενώ μιλούν για αργοπορημένη κλήση τους όταν το κορίτσι παρουσίαζε επικίνδυνη επιδείνωση στον εκάστοτε θάλαμο που νοσηλευόταν.

Εξετάσεις
Εν τω μεταξύ, στη δικογραφία που σχηματίζεται θα ενταχθούν οι φάκελοι νοσηλείας της Τζωρτζίνας σε τέσσερα νοσοκομεία, σε Αθήνα και Πάτρα, καθώς και οι φάκελοι των θανάτων της τριάμισι ετών Μαλένας, στις 13 Απριλίου 2019 στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Ελπίς», αλλά και της επτά μηνών Ιριδας, στις 21 Μαρτίου 2021 στο σπίτι της οικογένειας, για τους οποίους επίσης διατυπώνεται σειρά ερωτημάτων.

Ειδικότερα, ο θάνατος της Μαλένας αποδόθηκε – με βάση την ιατροδικαστική εξέταση – σε ηπατική ανεπάρκεια, χωρίς, ωστόσο, να διαπιστώνεται από άλλη εξέταση τι μπορεί να την προκάλεσε, ενώ δεν εξηγείται γιατί δεν υπήρξε οποιοδήποτε σχετικό εύρημα στις ηπατολογικές εξετάσεις που είχαν προηγηθεί λίγες ώρες πριν από τον θάνατο του κοριτσιού. Σύμφωνα με ιατροδικαστές, η ηπατική ανεπάρκεια (σ.σ. αν αποδειχθεί τελικώς σωστή διάγνωση) μπορεί να οφείλεται και στη λήψη τοξικής ουσίας, η οποία δεν εντοπίσθηκε, όμως, στην τοξικολογική εξέταση.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι στη συγκεκριμένη προ τριετίας διερεύνηση (σ.σ. ήταν ο πρώτος θάνατος και δεν είχαν διατυπωθεί υπόνοιες για οτιδήποτε άλλο, παρά μόνο για μη ανιχνεύσιμο νόσημα) εξετάσθηκε μόνο αν το κοριτσάκι είχε λάβει… αλκοόλ, ή ναρκωτικά και όχι άλλες τοξικές ουσίες. Παράλληλα, θα εξετασθεί γιατί ενώ οι γονείς προχωρούσαν σε υμνητικά σχόλια αμέσως μετά τον θάνατο της Μαλένας για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του «Ελπίς», σε δεύτερο χρόνο διατύπωναν κατηγορίες για κακή εκτίμηση της κατάστασης, καθυστερημένη ανάνηψη, αργοπορημένες αντιδράσεις.

Αντιφάσεις
Άμεση θα είναι και η επανεξέταση του φακέλου της επτά μηνών Ίριδας. Το νεκρό βρέφος βρήκε στην κούνια του η θεία του (αδελφή της μητέρας του) που, όπως κατέθεσε, έμενε τότε στο σπίτι επειδή η αδελφή της βρισκόταν σε διάσταση με τον σύζυγο και πατέρα των παιδιών της, ο οποίος το είχε εγκαταλείψει λίγες ώρες νωρίτερα. Εντούτοις, στην κατάθεση της συγγενούς και σε πρόσφατες δηλώσεις της υπάρχουν διαφορετικές αναφορές για την ώρα εντοπισμού του νεκρού κοριτσιού, του χρόνου που το προσέγγισε για τελευταία φορά η μητέρα του, που κλήθηκε να επιστρέψει σπίτι ο πατέρας, την ειδοποίηση του ΕΚΑΒ αλλά και για το ποιος προσπάθησε πρώτος να το επαναφέρει στη ζωή.

Αντίστοιχα, θα γίνει νέα διερεύνηση των αιτιών θανάτων της Ίριδας, καθότι αμφισβητείται η γνωμάτευση ότι έπασχε από αγενεσία φλεβόκομβου, δηλαδή ότι γεννήθηκε χωρίς τον φυσικό «βηματοδότη» της καρδιάς. Κι αυτό γιατί καρδιοχειρουργοί και ιατροδικαστές αναφέρουν ότι αποτελεί εξαιρετικά σπάνιο έως «ανύπαρκτο» εύρημα, αφού έχουν καταγραφεί μόλις τρεις-τέσσερις περιπτώσεις την τελευταία 50ετία σε ολόκληρο τον κόσμο.

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ