19.4 C
Athens
Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2024

Θρίλερ στην Πάτρα: Πότε πέθαναν τα 3 παιδιά – Τι «πρόδωσε» την Ρούλα Πισπιρίγκου

Ολοένα και πληθαίνουν τα «γιατί» τα «πώς» μετά τις συνταρακτικές εξελίξεις στο θρίλερ με τα τρία παιδιά στην Πάτρα.

Η μητέρα των παιδιών από την Πάτρα Ρούλα Πισπιρίγκου δεν έχει ομολογήσει, παρότι τα στοιχεία για τη Τζωρτζίνα είναι πολλά. Την ίδια στιγμή, ειδικοί επισημαίνουν ότι και για τους θανάτους των άλλων δυο παιδιών, της Μαλένας και της Ίριδας δεν προκύπτει η εκδοχή των παθολογικών αιτιών.

Υπενθυμίζεται ότι το ζευγάρι από την Πάτρα «έχασε» την 9χρονη Τζωρτζίνα τον Ιανουάριο, ενώ είχαν προηγηθεί οι θάνατοι της Μαλέντας και της Ίριδας. Σύμφωνα με αναλυτές, και στις τρεις περιπτώσεις, η κατάσταση της υγείας των κοριτσιών δεν προμήνυε ότι αυτά θα καταλήξουν, με τους γιατρούς σε κάθε περίπτωση να δηλώνουν αρχικά την αισιοδοξία τους, όσο και την έκπληξή τους για το μοιραίο αποτέλεσμα.

Πότε πέθαναν τα 3 παιδιά στην Πάτρα


Ένα σημείο που μπορεί να λειτουργήσει ως «κλειδί» για την υπόθεση είναι το πότε πέθαναν τα 3 παιδιά στην Πάτρα. Ο πρώτος ήταν ο θάνατος της Μαλένας. Το 3 ετών και 8 μηνών κοριτσάκι πέθανε στις 13 Απριλίου του 2019 στο «Παίδων», όπου εισήχθη με λευχαιμία σε πολύ αρχικό στάδιο. Οι θεράποντες ιατροί της Μαλένας εκτιμούσαν τότε ότι η ασθένειά της ήταν απόλυτα ιάσιμη και πως το παιδί θα επέστρεφε σύντομα στο σπίτι του στην Πάτρα.

Το μικρότερο παιδί της Ρούλας Πισπιρίγκου και του Μάνου Δασκαλάκη, η 6 μηνών Ίριδα, πέθανε στον ύπνο της, στο σπίτι της οικογένειας στην Πάτρα, τον Μάρτιο του 2021. Βρισκόταν στο ίδιο δωμάτιο με την Τζωρτζίνα.

Το τρίτο παιδί της οικογένειας Δασκαλάκη, η 9 ετών Τζωρτζίνα, πέθανε στις 29 Ιανουαρίου 2022. Εισήχθη στο «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο Πατρών με ακαθόριστης αιτιολογίας καρδιακή ανακοπή. Ακολούθησε η εμφύτευση απινιδωτή και βηματοδότη στο Ωνάσειο, για να διασφαλιστεί από τυχόν καρδιακά αρρυθμιολογικά επεισόδια. Στις αρχές του καλοκαιριού εισήχθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο, με «εγκεφαλοπάθεια μη καθορισμένης αιτιολογίας».

Οι λεπτομέρειες για τους θανάτους των παιδιών από την Πάτρα


Για τον θάνατο της Μαλένας, η Ρούλα Πισπιρίγκου είχε ισχυριστεί ότι το πρωί της 13ης Απριλίου 2019 το κοριτσάκι ήταν σε καλή κατάσταση και μάλιστα χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία που την έδειχνε να τρώει σουβλάκι στο δωμάτιο του νοσοκομείου της. Λίγες ώρες μετά, όταν ο πατέρας αποχώρησε, όλα άλλαξαν. Η ίδια δήλωνε πως «εκείνο το μεσημέρι έφυγε ο σύζυγός μου κι έμεινα εγώ δίπλα της και κοιμήθηκα μαζί της. Μετά από μία ώρα ξυπνήσαμε με τη μικρούλα, γιατί μπήκε στο δωμάτιο η νοσηλεύτρια και της έδωσε ένα φάρμακο για το στομάχι της. Μετά από δέκα λεπτά, στις 16:40, το παιδί τινάχτηκε, έβγαλε έναν ρόγχο και έμεινε με τα μάτια της μισάνοιχτα. Της μίλησα, της φώναξα ”Μαλένα, Μαλένα”, πήρα από τα χεράκια της τα πανάκια που είχε ως συνήθεια να κρατά στον ύπνο της και έτρεξα στο δωμάτιο των νοσηλευτών».

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η μαρτυρία της μητέρας δεν επιβεβαιώνεται από τα επίσημα έγγραφα των γιατρών για την κατάληξη της Μαλένας, καθώς αναφέρουν ότι κλήθηκαν από τη μητέρα για παροχή βοήθειας στις 17:15, δηλαδή 35 λεπτά αργότερα. Ο θάνατος της Μαλένας αποδόθηκε από την ιατροδικαστή που την εξέτασε σε ηπατική ανεπάρκεια. Σημειώνεται πως στην ιατροδικαστική έκθεση για τη Μαλένα, την οποία υπογράφει η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα, ξεκαθαρίζεται ότι εντοπίστηκαν κάποιες μικρές εκδορές στη μύτη.

Ο θάνατος της Ίριδας, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, προήλθε από «αγενεσία φλεβοκόμβου», δηλαδή εκφυλισμό κυττάρων της καρδιάς, που οδηγεί σε σταμάτημα των ηλεκτρικών διεγέρσεων και κατ’ επέκταση ανακοπή.

Το μοιραίο βράδυ, μαζί με τη μητέρα της οικογένειας, Ρούλα Πισπιρίγκου, κοιμήθηκε στο σπίτι η αδελφή της, Δήμητρα. Όπως περιέγραψε η θεία των παιδιών σε συνέντευξή της, γύρω στις 7.30 το πρωί το μωρό ξύπνησε και η μητέρα σηκώθηκε και του έβαλε την πιπίλα στο στόμα. Στη συνέχεια, πριν τις 11, πήγαν να το ξυπνήσουν και η θεία είδε ότι δεν ανέπνεε. Πρώτα ειδοποίησαν τον Μάνο Δασκαλάκη να σπεύσει, στη συνέχεια έκαναν προσπάθεια αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και ειδοποίησαν και το ΕΚΑΒ.

Η θεία των τριών παιδιών φάνηκε να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο ότι το παιδί το βρήκαν χωρίς αισθήσεις πριν τις 11, ενώ, όπως ανέφερε τότε τοπική εφημερίδα, η μητέρα είχε πει ότι «το παιδί το εντόπισαν χωρίς αισθήσεις στις 11.30». Σύμφωνα με το δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας, το κυριότερο ερώτημα για τον θάνατο της Ίριδας ήταν πότε βρέθηκε νεκρή και αν το ΕΚΑΒ ειδοποιήθηκε ενώ ήταν ήδη αργά.

Τελικά, το παιδί μεταφέρθηκε στο Καραμανδάνειο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Πολύς λόγος έχει γίνει και για το πανάκι με το αίμα που βρέθηκε δίπλα από το άτυχο κοριτσάκι. Αυτό προσκομίστηκε στην ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών, δύο μέρες μετά το θάνατο του βρέφους, καθώς οι γονείς φέρεται να μην το είχαν εντοπίσει από την πρώτη στιγμή. Επίσης, 2,5 μήνες μετά τον θάνατο της Ίριδας, η μητέρα της ζήτησε, για ανεξήγητους λόγους, από τις Αρχές να επιστρέψουν το πανάκι, κάτι το οποίο ωστόσο δεν έγινε δεκτό.

Οι τοξικολογικές εξετάσεις της Μαλένας αλλά και της Ίριδας ήταν «καθαρές», όμως δεν ήταν σε ευρύ φάσμα, παρά μόνο σε ένα τυπικό πρωτόκολλο και πλέον όλα διερευνώνται από την αρχή και για τα δύο πρώτα παιδιά της οικογένειας που έχασαν τη ζωή τους.

Πάτρα: Ο θάνατος της Τζωρτζίνας


Για τη Τζωρτζίνα, μετά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο του Ρίου, ακολούθησε μία σειρά από επισκέψεις στο νοσοκομείο, και το 2022 το 9χρονο πλέον κοριτσάκι επανεισάγεται στο Πανεπιστημιακό του Ρίου, με σπασμούς. Η ιατρική ομάδα έκρινε ότι το παιδί έπρεπε να υποβληθεί σε περαιτέρω νευροπαθολογικό έλεγχο και αποφασίστηκε η διακομιδή του στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Στις 29 Ιανουαρίου πέθανε από αιφνίδιο θάνατο.

Τότε, λίγες ώρες μετά το τελευταίο «αντίο», η μητέρα της, Ρούλα Πισπιρίγκου, έγραψε στον λογαριασμό της στο Facebook: «Σας γέννησα, σας έδωσα ζωή! Όμως σας έχω θυμώσει γιατί αφήσατε την αγκαλιά μου άδεια! Ήσουν το στήριγμά μου, ο λόγος που γελούσα, ο λόγος που έπαιρνα δύναμη να συνεχίσω! Ήσουν μαχήτρια, μέχρι τελευταία στιγμή γελούσες, μας κοίταγες χωρίς να μπορείς να μιλήσεις και μας έλεγαν τα μάτια σου συνεχίστε, εγώ είμαι εδώ, παλεύω! Καλό ταξίδι μιτσιμπονάκι μου! Καλή αντάμωση με τις αδερφούλες σου! Για μένα δε φύγατε και δε θα φύγετε ποτέ! Σ’ αγαπάω και τις τρεις Τζωρτζίνα».

Τι πρόδωσε τη Ρούλα Πισπιρίγκου


Ακολούθησαν μια σειρά από δημοσιεύματα και εκπομπές που ανέδειξαν κρυφές πτυχές της πολύκροτης υπόθεσης αλλά και το μυστήριο με τον θάνατο της Τζωρτζίνας και των άλλων δύο παιδιών. Το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας έζησε και τις δύο απώλειες.

Στο Ανθρωποκτονιών, οι αναλυτές επικεντρώθηκαν στον θάνατο της Τζωρτζίνας, καθώς είχαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να ξετυλιχτεί το κουβάρι της υπόθεσης και να εξιχνιαστεί. Έτσι, ξεκίνησαν να καταθέτουν σε πρώτη φάση όσοι γιατροί ασχολήθηκαν με το πρόβλημα υγείας του παιδιού. Πρόκειται για 20 γιατρούς, που εργάζονται σε πέντε νοσοκομεία, σε Αθήνα και Πάτρα. Οι αστυνομικοί, αφού ενημερώθηκαν για το ιατρικό ιστορικό, προσπάθησαν να διεισδύσουν σε λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με προβλήματα υγείας, την αγωγή που ελάμβανε, όπως επίσης και τις συνθήκες νοσηλείας.

Οι πρώτες πληροφορίες έδειχναν διάσταση απόψεων στα όσα υποστηρίζουν οι γιατροί και στα όσα έχει πει η μητέρα της 9χρονης τόσο στην πρώτη της κατάθεση στο Α.Τ. Αμπελοκήπων όσο και στις συνεντεύξεις της.Στις καταθέσεις τους οι πρώτοι γιατροί που εξετάστηκαν αναφέρθηκαν στις συνθήκες θανάτου της Τζωρτζίνας, εκφράζοντας απορίες για τα αδιευκρίνιστα αίτια αυτού, καθώς το παιδί δεν είχε κανένα καρδιολογικό πρόβλημα, αλλά και στο γεγονός ότι παρά τα όσα ανέφερε η μητέρα περί σπασμών και νευρολογικών προβλημάτων, αυτοί δεν διαπίστωσαν κάτι που να επιβεβαιώνει τους παραπάνω ισχυρισμούς.

Καταθέσεις κλήθηκαν να δώσουν και οι νοσηλευτές που ασχολήθηκαν με τη φροντίδα του κοριτσιού στα νοσοκομεία όπου φιλοξενήθηκε.

Ο πιθανός ρόλος της τροπονίνης


Η ουσία τροπονίνη ενδεχομένως να αναδειχθεί σε μείζονος σημασίας για την εξήγηση του θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας στην Πάτρα.

Η οικογένεια Δασκαλάκη ζήτησε και πήρε από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών τον ιατρικό φάκελο της 9χρονης Τζωρτζίνας, μετά τον θάνατο του παιδιού στις 29 Ιανουαρίου. Ωστόσο, μεγάλη εντύπωση έχει προκαλέσει, ιδιαίτερα στην ιατρική κοινότητα, η πληροφορία ότι η ένδειξη «τροπονίνη», ουσία της καρδιάς, η τιμή της οποίας θα έπρεπε να ήταν έως 15, κάποια από τις ημέρες νοσηλείας έφτασε στο… 485!

Η Τζωρτζίνα έφυγε από το νοσοκομείο της Πάτρας με τροπονίνη στο 10


Σύμφωνα με πληροφορίες από το Νοσοκομείο Πατρών, που εξασφάλισε η εφημερίδα «Πελοπόννησος», σχετικά με την ερμηνεία του εν λόγω στοιχείου, αναφέρονται τα εξής:

«Τα στοιχεία αυτά αφορούν το Ανθρωποκτονιών. Η τροπονίνη πάντως στη ΜΕΘ ήταν 10, μόνο μια μέρα ήταν 485 και έπεσε την επομένη. Θεωρητικά, μια τιμή που πέφτει σχεδόν αμέσως, είναι ένας παράγοντας που έχει αρθεί. Έχει ουσία το εύρημα, γιατί δεν γίνεται από την ίδια την καρδιά, αλλά και από… εξωτερικούς παράγοντες. Το νούμερο ένα στοιχείο που δυσπραγεί την καρδιά είναι το οξυγόνο! Η ενδογενής ουσία της τροπονίνης δεν χορηγείται από κανέναν με οποιονδήποτε τρόπο. Είναι ένζυμο αποκλειστικό της καρδιάς. Δεν αποκλείεται να είναι και από την ενεργοποίηση του βηματοδότη του παιδιού. Είναι τόσο περίπλοκο το θέμα που η απλή ιατρική δεν μπορεί να το λύσει. Αυτοί που θα ερωτηθούν πρέπει να ξέρουν εξαιρετικά το ιστορικό του παιδιού. Είναι κομβικό το στοιχείο. Πρέπει να αξιολογηθεί από εξειδικευμένους. Άλλωστε είναι πολύ περίπλοκα, γενικά, τα θέματα της Τζωρτζίνας».

Όταν έφυγε πάντως από τη ΜΕΘ του ΠΓΝΠ, η τροπονίνη ήταν στο 10. «Η Πάτρα το έσωσε το κορίτσι, με υπερβάσεις που λίγοι ξέρουν», ήταν το σχόλιο νοσοκομειακών γιατρών.

Σημειώνεται ότι από τους νοσοκομειακούς κύκλους και κυρίως από τη ΜΕΘ Παιδιατρικής έχει κρατηθεί, θεσμικά, ένα χαμηλό προφίλ, με δεδομένο ότι οι θεράποντες ιατροί στη ΜΕΘ της Παιδιατρικής Κλινικής και ο επικεφαλής της, Ανδρέας Ηλιάδης, έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν επιθυμούν να κάνουν δημόσιες δηλώσεις στο πλαίσιο της διενεργηθείσας έρευνας, πριν καταθέσουν στις Αρχές.

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ