Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της ανεξέλεγκτής φωτιάς που σαρώνει το Τέξας και μέχρι στιγμής έχει κάνει στάχτη πάνω από 4.300.000 στρέμματα γης.
Από τη φωτιά που επίκεντρό της είναι το «Σμόουκχαους Κρικ», μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό πως έχουν χάσει τη ζωή τους δύο άτομα, ενώ την ώρα αυτή εξαπλώνεται προς το βόρειο τμήμα της πολιτείας με έκταση μεγαλύτερη από αυτήν ολόκληρης της Γαλλίας. Στο πέρασμά της έχει κάψει εδάφη και στη γειτονική Οκλαχόμα με τους πυροσβέστες να μην μπορούν να ελέγξουν την καταστροφή.Σύμφωνα με την υπηρεσία δασών του Τέξας υπάρχουν έξι μεγάλα χωριστά ενεργά μέτωπα και τα άτομα που έχασαν τη ζωή τους ήταν μία 83χρονη που κάηκε το σπίτι της στην πόλη Στίνετ και μια 44χρονη γυναίκα που τραυματίστηκε όταν το φορτηγό, το οποίο οδηγούσε, περικυκλώθηκε από τις φλόγες στο Σμόουκχαους Κρικ και τελικά κατέληξε.Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανέφερε πως στις προσπάθειες να ελεγχθούν οι πυρκαγιές συμμετέχουν 500 ομοσπονδιακοί δημόσιοι λειτουργοί, πέρα από τους πυροσβέστες της πολιτείας. «Ζήτησα από την ομάδα μου να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε να προστατευθούν οι κάτοικοι κοινοτήτων που απειλούνται από αυτές τις πυρκαγιές», είπε υποσχόμενος ομοσπονδιακή βοήθεια και επικρίνοντας παράλληλα όσους αρνούνται την κλιματική αλλαγή.
«Μου αρέσει που ορισμένοι Νεάντερταλ φίλοι μου πιστεύουν ακόμα πως δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή», σημείωσε χαρακτηριστικά. Οι πυροσβέστες πίστευαν εχθές πως η μείωση της θερμοκρασίας θα τους επέτρεπε να ελέγξουν τη φωτιά, ωστόσο εκφράζουν ανησυχία για ενδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης το σαββατοκύριακο, καθώς αναμένονται ισχυροί άνεμοι.
«Οι συνθήκες» που ευνοούν τις πυρκαγιές θα επιδεινωθούν «το Σάββατο και ακόμα περισσότερο την Κυριακή», καθώς υπάρχει «πιθανότητα να πνέουν ισχυροί άνεμοι στο δυτικό Τέξας», προειδοποίησε η υπηρεσία δασών της πολιτείας μέσω του ιστοτόπου της. Ο μετεωρολόγος του CNN σχολίασε πως η «Σμόουκχαους Κρικ» καίει «δυο γήπεδα ποδοσφαίρου το δευτερόλεπτο». Οι πολιτειακές αρχές του Τέξας κήρυξαν σε κατάσταση φυσικής καταστροφής 60 κομητείες.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε αρκετές πόλεις σε ΗΠΑ και Καναδά τον Φεβρουάριο καταγράφτηκαν θερμοκρασίες-ρεκόρ, κάτι που σύμφωνα με τους επιστήμονες οφείλεται πέρα από την κλιματική αλλαγή και στο φαινόμενο Ελ Νίνιο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ / AFP