33.5 C
Athens
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Τεράστια προβλήματα από την κακοκαιρία- 84 τόνοι νερό ανά στρέμμα μέσα σε επτά ώρες

Δεκάδες κλήσεις για απάντληση υδάτων, υπερχείλιση ρέματος, διακοπή υδροδότησης και άλλα προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας έχουν σημειωθεί στη Θεσσαλονίκη μετά την έντονη βροχόπτωση. 

Οι συνέπειες της κακοκαιρίας έχουν επηρεάσει κυρίως περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης, το κέντρο της πόλης και τα Μουδανιά Χαλκιδικής όπου σημειώθηκαν και τοπικές διακοπές ρεύματος, ενώ ανησυχία επικρατεί για τις επόμενες ώρες μιας και εκδόθηκε νέο επικαιροποιημένο δελτίο της κακοκαιρίας. 

Ο προϊστάμενος της αυτοτελούς διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «βρισκόμαστε επί ποδός με όλα τα μηχανήματα που έχουμε στη διάθεσή μας και σιγά σιγά αίρονται τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί».

Η κακοκαιρία έπληξε ιδιαίτερα περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης και κυρίως την Πολίχνη, ενώ προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και σε Τούμπα και Διαβατά. Μέχρι στιγμής, η πυροσβεστική έχει δεχθεί σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα περισσότερες από 300 κλήσεις , με τις περισσότερες σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, εκ των οποίων οι 25 αφορούν 25 αντλήσεις υδάτων, δύο κοπές δέντρων και τρεις μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο.

Μερικά από τα πιο ενδεικτικά προβλήματα που προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση είναι το κλείσιμο του τούνελ στην εσωτερική περιφερειακή, στο ύψος της Μαιάνδρου στον Εύοσμο, και στα δύο ρεύματα.

Επίσης πολλά προβλήματα σημειώθηκαν από την υπερχείλιση του ρέματος Ξηροποτάμου για τρίτη φορά, με τα ορμητικά νερά να παρασύρουν αυτοκίνητα και να μπαίνουν μέσα σε σπίτια.  Σε δήλωσή του για το συγκεκριμένο θέμα, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας, Πρασίνου και Εθελοντισμού του δήμου Παύλου Μελά, Σάκης Λαζαρίδης, σημείωσε ότι στο σημείο βρίσκονται από τα ξημερώματα άνθρωποι του δήμου και επιχειρούν με τα μηχανήματα και σημείωσε χαρακτηριστικά:«Έχουν κατέβει ολόκληρα δέντρα από το βουνό και αρκετά φερτά υλικά με αποτέλεσμα να προκαλείται υπερχείλιση στο ρέμα».

Σε ποτάμι μετατράπηκε η λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας, ενώ προβλήματα υδροδότησης αντιμετωπίζουν περιοχές της κοινότητας Μελισσοχωρίου, λόγω βλάβης που σημειώθηκε στο δίκτυο ύδρευσης. Όπως ανακοίνωσε η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης Ωραιοκάστρου (ΔΕΥΑΩ), η προαναφερόμενη βλάβη οφείλεται στην ισχυρή βροχόπτωση, που είχε ως συνέπεια να παρασυρθούν αμμοχάλικα από σκάμματα που διανοίχθηκαν για την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης. Στο σημείο βρίσκονται τεχνικοί και εργάζονται για την αποκατάσταση της υδροδότησης.

Κακοκαιρία: Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους 

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και συνεχίζονται ακόμη, καταγράφηκαν από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στον σταθμού του Επταπυργίου στη Θεσσαλονίκη, από τις 02:30 περίπου, οπότε ξεκίνησε η ισχυρή βροχόπτωση, έως τις 09:30 περίπου, καταγράφηκαν 84 χιλιοστά υετού. Σημειώνεται ότι ένα χιλιοστό βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερό ανά τετραγωνικό μέτρο ή έναν τόνο νερό ανά στρέμμα. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά έπεσαν 84 τόνοι νερό σε ένα στρέμμα μέσα σε επτά ώρες.

Με δεδομένο ότι η βροχόπτωση συνεχίζεται και σύμφωνα με τις προγνώσεις αναμένεται να συνεχιστεί κατά το υπόλοιπο τη ημέρας, ο όγκος του υετού αναμένεται να αυξηθεί. Μεγάλα ύψη βροχής καταγράφηκαν και σε άλλους σταθμούς της πόλης έως το πρωί του Σαββάτου, όπως για παράδειγμα σε αυτόν της ΔΕΘ (63 χιλιοστά) και της Καλαμαριάς (58 χιλιοστά).

Κακοκαιρία: Μεγάλα προβλήματα και στην Καστοριά 

Να κηρυχθεί ο Δήμος Καστοριάς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε, με αίτημά του προς τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Κασαπίδη, ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Κορεντσίδης, ύστερα από σχετική συνεννόηση που είχε με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, Θωμά Μάνο.

Σύμφωνα με σχετική σημερινή ανακοίνωση του δήμου Καστοριάς, το αίτημα αναφέρεται στις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές και ζημιές σε όλο το εύρος του δήμου, όπου δημιουργήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, με μεγάλες επιπτώσεις και στις αγροτικές καλλιέργειες όπου υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η φετινή παραγωγή. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην τοπική κοινότητα Κλεισούρας, όπου, μεταξύ άλλων, σημειώθηκαν και κατολισθήσεις.

Με το αίτημά του, ο δήμαρχος Καστοριάς ζήτησε να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία των κατοίκων του δήμου και των περιουσιών τους, αλλά και την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί.

Επισημαίνεται, ότι τα συνεργεία του Δήμου Καστοριάς με τη συνεργασία και της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας επιχειρούν στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Πλημμύρες
 Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ από Δήμο Καστοριάς
Πλημμύρες
 Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ από Δήμο Καστοριάς

Κακοκαιρία : Έπληξε Λέσβο και Πτολεμαΐδα

Η κακοκαιρία έπληξε και τη Λέσβο, αλλά και την Πτολεμαΐδα. Όπως ανέφερε η ΕΡΤ στην παραλία Αγίου Ισιδωρου στο Πλωμάρι της Λέσβου το ποτάμι κατέβασε μεγάλο όγκο νερού με αποτέλεσμα να παρασυρθεί ένα αυτοκίνητο που ήταν παρκαρισμένο στην περιοχή αλλά και ξαπλώστρες και ομπρέλες της παρακείμενης επιχείρησης. Η περιφέρεια είναι επί ποδός. 

Κακοκαιρία - Τεράστια προβλήματα από τις πλημμύρες: 84 τόνοι νερό σε ένα στρέμμα μέσα σε επτά ώρες
 Φωτ.: ΕΡΤ

Σύμφωνα με την ΕΡΤ ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν και στην Πτολεμαΐδα και σε όλη την περιοχή με αποτέλεσμα οι δρόμοι να μετατραπούν σε ποτάμια και να πλημμυρίσουν αγροτικές εκτάσεις.

Στην κοινότητα Μηλοχωρίου υποχώρησε τοιχίο αντιστήριξης και καταπλάκωσε όχημα ενώ σπίτια γέμισαν με νερό και λάσπη.

Κακοκαιρία - Τεράστια προβλήματα από τις πλημμύρες: 84 τόνοι νερό σε ένα στρέμμα μέσα σε επτά ώρες

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ERT και kozan.gr 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ