14.4 C
Athens
Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024

Τάκης Θεοδωρικάκος: «Κανείς δεν δικαιούται να λείπει από το προσκλητήριο ενάντια στη οπαδική βία»

Την παρουσίαση των μέτρων κατά της οπαδικής βίας και του χουλιγκανισμού που άπτονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε σήμερα Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022 ο Υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος.

Αναλυτικά η παρέμβαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη 

Κυρίες και κύριοι,

Θα ευχόμουν να μην δίναμε ποτέ αυτή τη συνέντευξη και να ζούσε ο Άλκης. Οφείλουμε όμως να πούμε κάποια πράγματα και να πράξουμε τα αναγκαία ώστε να μην υπάρξει άλλος Άλκης, άλλο ελληνόπουλο, άλλος πολίτης, άλλος άνθρωπος θύμα αυτού του παραλογισμού.

Στεκόμαστε εδώ σήμερα γιατί είμαστε απέναντι στη βία. Ως Πολιτεία, ως πολίτες οφείλουμε να είμαστε  απέναντι σε κάθε είδους βία και να καταστείλουμε αμέσως όλες τις εκφάνσεις της που μας οδήγησαν εδώ σήμερα.

Δυστυχώς, στη δύσκολη εποχή που διανύουμε παρατηρούμε  μία σειρά από ακραία περιστατικά απάνθρωπης βιαιότητας, πράξεις χουλιγκανισμού, αλλεπάλληλα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας και πρωτοφανή εγκλήματα, που έχουν προκαλέσει σοκ στην κοινωνία. 

Οφείλω στο σημείο αυτό  να τονίσω-και το αναφέρω ως παρατήρηση και όχι ως δικαιολογία, ότι ο χουλιγκανισμός είναι μια παγκόσμια μάστιγα…και δεν αποτελεί χαρακτηριστικό μόνο των ελληνικών γηπέδων. Αυτή η παγκόσμια μάστιγα λοιπόν, αυτή η θλιβερή πανδημία είναι η αιτία θανάτου δεκάδων ανθρώπων, συνήθως νέων, εδώ και πολλά χρόνια.

Ήρθε η ώρα, αντί να σκοτώνονται τα παιδιά μας άδικα, να “σκοτώσουμε” ως Πολιτεία, αλλά και ως πολίτες, ξεχωριστά ο καθένας, αυτή τη Λερναία Ύδρα. 

Οφείλουμε όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας: Κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, οι αθλητικοί παράγοντες, οι ομάδες,  αθλητές,  κοινωνία των πολιτών και τοπική αυτοδιοίκηση 

Σε κάθε περίπτωση, η Αστυνομία παρεμβαίνει, αλλά είναι προφανές ότι πρέπει όλοι να ανταποκριθούμε. Κανείς δεν δικαιούται να λείπει από το προσκλητήριο ενάντια στη βία ! 

Η ανακάλυψη των στυγνών  δολοφόνων του Άλκη, έγινε θέμα τιμής για την Ελληνική Αστυνομία, αλλά και για  όλους τους  Έλληνες. Η Αστυνομία έκανε το καθήκον της στο ακέραιο. Απαντήσαμε  εμπράκτως στη δυσπιστία και την καχυποψία.

Κάποιοι έλεγαν ότι “δεν θα τους πιάσουμε”. Πως “αφήσαμε κάποιους να φύγουν από τη χώρα”. Και στο τέλος ότι “διαφεύγει κάποιος”. Σας αποκαλύπτω με ξεχωριστή υπερηφάνεια ότι πολλοί αστυνομικοί δεν έφευγαν από την βάρδια τους και παρέμεναν μέχρι να συλληφθούν όλοι και οι 12 που βρίσκονται στην φυλακή με απόφαση της δικαιοσύνης. 

Το μήνυμα είναι σαφές: Για την Ελληνική Αστυνομία ο Νόμος είναι Νόμος και ισχύει για όλους, όποιος και αν είναι, οποία και αν είναι η οικονομική του δύναμη, όλοι είμαστε ίσοι έναντι του Νόμου.  

Η Αστυνομία μέχρι χθες πραγματοποίησε 575 ελέγχους και έκλεισε 67 συνδέσμους χούλιγκαν σε όλη τη χώρα. Έγιναν 17 συλλήψεις. Σημειώνω ότι οι σύνδεσμοι ανήκουν σε όλες τις ομάδες. Και θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της αποτελεσματικά. Χωρίς εκπτώσεις. Προχθές επίσης,  συνελήφθη ο δράστης επίθεσης σε 15χρονο οπαδό στην Αθήνα.

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν από τους δύο συναδέλφους Υπουργούς, συζητήθηκαν σε αλλεπάλληλες συσκέψεις υπό τον Πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη και ανταποκρίνονται στις προτάσεις που διατύπωσε και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία. Σε ό,τι μας αφορά προχωράμε στην υλοποίηση των παρακάτω μέτρων:

  1. Συνεχίζουμε τους ελέγχους σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών που λειτουργούν και όσοι δεν πληρούν τις προβλέψεις του Νόμου θα σφραγίζονται. Η Ελληνική Αστυνομία θα είναι πολύ αυστηρή στην εφαρμογή των νομοθετικών παρεμβάσεων που θα ανακοινώσουν οι δύο συνάδελφοί μου. 
  • Οι  ανώνυμες εταιρείες του χώρου του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, έχουν την ευθύνη να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν το σύστημα καμερών που παρακολουθούν τις εξέδρες των φιλάθλων κατά τη διάρκεια των αγώνων. Και θα ελεγχθούν γι’ αυτό. Αυτή η μέθοδος διασφαλίζει την εφαρμογή του μέτρου της ταυτοποίησης του κατόχου κάθε εισιτηρίου και συγκεκριμένης θέσης στο γήπεδο. 
  • Υλοποιούμε πρόγραμμα  εκπαίδευσης του Αστυνομικού προσωπικού με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων, διότι οι ανήλικοι είναι συνήθως τα θύματα προσηλυτισμού των χούλιγκαν. Έχουμε εξειδικευμένες ομάδες με τη συμμετοχή ψυχολόγων, ώστε να μπορούμε να προσεγγίσουμε τους νέους με τον σωστό τρόπο. Στο ίδιο πλαίσιο, προχωράμε σε εκπαιδευτικές ανταλλαγές  με αξιωματικούς άλλων χωρών, και ιδιαίτερα της Μεγάλης Βρετανίας. 
  • Αναβαθμίζουμε τη διαρκή εποπτεία των μέτρων αντιμετώπισης της οπαδικής βίας με την καθημερινή εμπλοκή ανώτατου αξιωματικού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και συγκεκριμένα του εκάστοτε Υπαρχηγού της.

Κατά αυτόν τον τρόπο, εντατικοποιείται το πλαίσιο των ελέγχων και αναβαθμίζεται η επιχειρησιακή μας ικανότητα, ώστε να περιοριστεί ο ζωτικός χώρος δράσης αυτών των εγκληματικών ομάδων και να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του το φαινόμενο του χουλιγκανισμού.

Μπορούμε; Ναι μπορούμε! Μπορούμε όμως όλοι μαζί! Πολιτεία, σωματεία, πολίτες, Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Ιπποκράτης είχε πει: «Κάλλιον Του Θεραπεύειν Το Προλαµβάνειν…».

Και αυτό πρέπει να πράξουμε  άμεσα, ώστε να μην χαθούν άλλα παιδιά μας και να έχουμε ως αποτέλεσμα το νους υγιής εν σώματι υγιή, που θα συνοδεύεται πάντα σε κάθε  άθλημα από το ευ αγωνίζεσθαι!

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ότι η δολοφονία του 19χρονου Άλκη έγινε εκτός γηπέδου ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε:

« Η μάχη ενάντια στη βία και το χουλιγκανισμό είναι μια μάχη που διεξάγεται στο σύνολο της κοινωνίας. Και μέσα στο γήπεδο και έξω από το γήπεδο. Πολύ σωστά παρατηρήσατε. Η δολοφονία του αδικοχαμένου Άλκη στη Θεσσαλονίκη έγινε έξω από το γήπεδο, αλλά ο χώρος στον οποίο είχαν δημιουργηθεί τέτοιου είδους εγκληματικές συσπειρώσεις σχετίζονται και προέρχονται με πράγματα, καταστάσεις και εξελίξεις, οι οποίες συμβαίνουν μέσα στο γήπεδο. Και θέλω να είμαι πολύ σαφής: Κακά τα ψέματα. Ασφαλώς είμαι σύμφωνος με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν με συνολική κυβερνητική πολιτική και θα συνδράμουν θετικά στην αντιμετώπιση του χουλιγκανικού φαινομένου. Οφείλει, όμως, σε αυτή την προσπάθεια να συμπαραταχθεί το σύνολο της κοινωνίας. Και, ιδιαιτέρως, οι αθλητικές ομάδες. Δεν είναι χωρίς ενδιαφέρον, επομένως, και επιτρέψτε μου να το πω γιατί είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία χθες, προχθές, τις τελευταίες 4-5 ημέρες, με την Ομοσπονδία του Μπάσκετ και με τις ομάδες, οι οποίες πήραν μέρος στη διοργάνωση του Final Four στην Κρήτη, τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ και τον Προμηθέα Πατρών, καθώς και τον Πρόεδρο και τη νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας του Μπάσκετ. Τα μέτρα που πάρθηκαν εκεί, σε εξαιρετική συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, απέδωσαν τα μέγιστα και στους περιβάλλοντες χώρους των γηπέδων και μέσα στο γήπεδο. Και ελπίζω πως αυτό που έγινε χθες στον τελικό του κυπέλλου μπάσκετ θα είναι η απαρχή και η θετική ανταπόκριση του συνόλου της κοινωνίας και, ειδικά, των φιλάθλων μας απέναντι στο πρόσφατο τραγικό περιστατικό. Ας βλέπουμε κάθε μέρα τις σκηνές όπου οι φίλαθλοι των αιωνίων αντιπάλων θα είναι δίπλα – δίπλα, θα χειροκροτούν μαζί, θα χαίρονται μαζί και ο ένας θα χειροκροτεί και την ομάδα του άλλου. Θεωρώ επίσης ότι στην ίδια κατεύθυνση είναι θετικό το γεγονός στο οποίο, επίσης, είχε ξεχωριστή συμβολή χθες η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και οι δύο ομάδες – αναφέρομαι στον ΑΡΗ και τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη- το χθεσινό ντέρμπι στη Θεσσαλονίκη εξελίχθηκε με εξαιρετικό τρόπο. Δεν έχει σημειωθεί το παραμικρό επεισόδιο σε όλη την πόλη και είμαι σίγουρος ότι η συμπρωτεύουσα θα παίξει κι εκείνη πρωταγωνιστικό ρόλο στο να δεχθεί ο χουλιγκανισμός και η βία ένα οριστικό χτύπημα. Είναι υπόθεση όλων μας. Μέσα και έξω από τα γήπεδα. Και θεωρώ ότι στα μέτρα που ανακοινώθηκαν οφείλουν να συμπαραταχθούν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, γιατί είναι ένα καθήκον απέναντι στη νέα γενιά και την κοινωνία.»

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε και στην ερώτηση:  Γιατί να πιστέψουν οι πολίτες ότι αυτή τη φορά τα μέτρα θα εφαρμοστούν και θα έχουν αποτέλεσμα;

«Οι πάντες και τα πάντα κρίνονται από τις πράξεις τους. Η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης είναι δεδομένη και οι πολίτες θα κρίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ