13.4 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

Ταγίπ Ερντογάν: Ζητά απευθείας εποικοδομητικό διάλογο με την Ελλάδα την ώρα που συνεχίζει τις προκλήσεις!

Λίγο μετά την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, ανέφερε πως κάποιες χώρες μέλη της Ε.Ε. πρέπει να πάψουν να επιχειρούν να λύνουν τα προβλήματα τους με την Τουρκία στους διαδρόμους των Βρυξελλών.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Ερντογάν τόνισε πως πέρυσι με την γείτονα μας την Ελλάδα ενεργοποιήσαμε τους περισσότερους μηχανισμούς διαλόγου. Κάναμε ιδιαίτερη προσπάθεια για τη μείωση της έντασης. Συμφωνήσαμε για να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Να εστιάσουμε την προσοχή μας στη θετική ατζέντα, στην οικονομική και εμπορική συνεργασία.

Περαιτέρω, ανέφερε πως οι υποθέσεις των δύο χωρών μπορούν να λυθούν με απευθείας και εποικοδομητικό διάλογο. Το πιστεύω αυτό με ειλικρίνεια, πρόσθεσε.

«Από γεωγραφική, ιστορική και ανθρωπιστική άποψη η Τουρκία είναι μέρος της Ευρωπαϊκής ηπείρου, είναι δεσμευμένη στο στόχο της πλήρους ένταξης της στην Ε.Ε. Παρά τις τόσες αδικίες που έχουμε υποστεί η Ε.Ε εξακολουθεί να είναι η στρατηγική μας προτεραιότητα», επεσήμανε ο Τούρκος πρόεδρος, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα πως το 2022 «η Ε.Ε. πρέπει να λυτρωθεί από την στρατηγική της μυωπία και να δράσει με μεγαλύτερο θάρρος στις σχέσεις με την Τουρκία».

«Ως υποψήφιο μέλος της Ε.Ε που διαπραγματεύεται, είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία μας με τις Βρυξέλλες. Είναι προς το κοινό μας συμφέρον, αντί των φόβων και των προκαταλήψεων να κινηθούμε με μια μακροπρόθεσμη και στρατηγική οπτική. Από εσάς και με τα μηνύματα σας στις Βρυξέλλες και στις πρωτεύουσες σας, περιμένω να στηρίξετε το άνοιγμα μιας νέας σελίδας στις ευρωτουρκικές σχέσεις», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν «πρέπει να εμποδιστεί το σαμποτάρισμα των σχέσεων Ε.Ε. – Toυρκίας, καθώς κρύβονται πίσω από την αλληλεγγύη των χωρών μελών.

Τέλος, ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε τα περί επαναπροωθήσεων μεταναστών από την Ελλάδα. «Πρέπει να τερματιστούν οι πρακτικές απάνθρωπης συμπεριφοράς στους πρόσφυγες και να μπει τέλος στις επαναπροωθήσεις που καταπατούν και το διεθνές δίκαιο. Κυρίως στα άσχημα γεγονότα που συμβαίνουν στο Αιγαίο, περιμένουμε απο την Ευρώπη να υψώσει πιο θαρραλέα και ενσυνείδητη φωνή», κατέληξε.

Προκλητική επίθεση τουρκικού ΥΠΕΞ κατά Κ. Σακελλαροπούλου

Στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επιτέθηκε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, με αφορμή δηλώσεις της στην εκδήλωση επίσημης παρουσίασης του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για «αβάσιμες» δηλώσεις της κ. Σακελλαροπούλου. «Αυτοί οι ισχυρισμοί δεν αλλάζουν το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν εκείνη που “επιχείρησε να εισβάλει και να κατακτήσει” την Ανατολία και ότι ο ελληνικός στρατός διέπραξε “βάρβαρα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”, ειδικά εναντίον “αθώων πολιτών” στην περιοχή της Δυτικής Ανατολίας» υποστηρίξει η Άγκυρα.

«Οι συχνές ψευδείς κατηγορίες της Ελλάδας επισκιάζουν τα βήματα για τη δημιουργία ενός ειλικρινούς και έντιμου περιβάλλοντος διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών. Τέτοιες στάσεις και συμπεριφορές είναι ασυμβίβαστες με την υπευθυνότητα που αναμένεται από τους κρατικούς λειτουργούς. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε τη γείτονά μας Ελλάδα, για άλλη μια φορά, σε κοινή λογική και εποικοδομητική κατανόηση» κατέληξε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Διαστρεβλώνετε την πραγματικότητα

Μήνυμα στην Άγκυρα να σταματήσει να δηλητηριάζει το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, και να καταφέρεται εναντίον Έλληνα ανώτατου αξιωματούχου κατά παράβαση στοιχειωδών κανόνων της διπλωματικής πρακτικής έστειλε το υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή την προκλητική τουρκική επίθεση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Η αποδοχή της ιστορικής αλήθειας και η συμφιλίωση των εθνών με το παρελθόν τους αποτελεί άλμα ηθικής υπέρβασης των διαφορών μεταξύ των λαών» σημειώνει η Αθήνα.

Αυστηρή απάντηση στην Άγκυρα για την προκλητική επίθεση στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου έδωσε και ο Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Για μία ακόμα φορά, κατά παράβαση στοιχειωδών κανόνων της διπλωματικής πρακτικής, η τουρκική πλευρά καταφέρεται εναντίον ανώτατου αξιωματούχου της Ελλάδας, στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η τουρκική πλευρά, δυστυχώς, διαστρεβλώνει για άλλη μία φορά την πραγματικότητα και αποκρύπτει όχι μόνο το τι έγινε στο παρελθόν αλλά και την συνεχιζόμενη πολιτική της, η οποία καταπατά το Διεθνές Δίκαιο σε καθημερινή βάση, δημιουργώντας εντάσεις και δηλητηριάζοντας το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ελλάδα, απορρίπτοντας στο σύνολο τους, τις τουρκικές αιτιάσεις, επισημαίνει ότι η αποδοχή της ιστορικής αλήθειας και η συμφιλίωση των εθνών με το παρελθόν τους αποτελεί άλμα ηθικής υπέρβασης των διαφορών μεταξύ των λαών και εχέγγυο ειρηνικής συνύπαρξής τους για το μέλλον».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ