14.2 C
Athens
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022

Τα νέα του Δήμου Λαυρεωτικής

Η Δημοτική Αρχή εργάζεται -όπως οφείλει- με μεθοδικότητα και οργάνωση ώστε να υλοποιούνται έργα υποδομής, απαραίτητα για τον Δήμο και τους πολίτες του Λαυρίου. Όπως εργάζεται επίσης με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της κάθε περιοχής.

Έμπρακτη απόδειξη της ισότιμης αντιμετώπισης των δημοτικών ενοτήτων του Δήμου Λαυρεωτικής είναι το έργο που υλοποιήθηκε και υλοποιείται στην τριετία 2019 – 2022, στην πόλη της Κερατέας.

Παρακάτω παρατίθονται αναλυτικά έργα υποδομής που υλοποιήσε ο Δήμος στην πόλη της Κερατέας, πέραν των υπηρεσιών και των παρεμβάσεων της καθημερινότητας.

☑️Υλοποιήθηκαν έργα οδοποιίας και κάποια άλλα βρίσκονται σε φάση κατασκευής συνολικού προϋπολογισμού 19.500.000 ευρώ στην πόλη της Κερατέας και στους οικισμούς της.

☑️Υλοποιήθηκε ενεργειακή αναβάθμιση ( LED) του οδοφωτισμού σε όλη την πόλη της Κερατέας και τους οικισμούς.

☑️Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες εφαρμογής και άμεσα δημοπρατούνται τα εμβληματικά έργα: “Ανάπλαση της Λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου και Δημιουργία Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου στη πόλη της Κερατέας”, προϋπολογισμού 7.500.000 ευρώ.

☑️Ολοκληρώθηκαν η κύρωση και μεταγραφή στο Υποθηκοφυλακείο της Πράξης Εφαρμογής Β΄ Επέκτασης της Κερατέας έκτασης 1250 στρεμμάτων ( Αμάχαιρη, Βαλμέσα, ‘Άγιος Αθανάσιος, Γήπεδο, Πέτα) και εξασφαλίσαμε μέσω ΕΣΠΑ τις απαιτούμενες πιστώσεις για την υλοποίησή της.

☑️Χρηματοδότησαν μέσω της Περιφέρειας Αττικής όλες σχεδόν τις πολεοδομικές μελέτες των παραλιακών οικισμών της Κερατέας, τις προωθήσαν στο ΣΥΠΟΘΑ για την έγκρισής τους.

☑️Επιτεύχθηκε η έγκριση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την Κερατέα και τους οικισμούς της ύψους 2.124.000 ευρώ και εκπονήθηκε διαγωνισμός από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ώστε να τροποποιηθούν οι πολεοδομικές δεσμεύσεις και οι χρήσεις γης.

☑️Εκπονήθηκε και εγκρίθηκε Κυκλοφοριακή Μελέτη για την πόλη της Κερατέας και ο Δήμος προχώρησε στην εφαρμογή της, με άμεση δημοπράτηση για την αγορά κατευθυντήριων πινακίδων.

☑️Ιδρύθηκε, στελεχώθηκε και εγκαταστάθηκε το Πολεοδομικό Γραφείο του Δήμου στην πόλη της Κερατέας (Φρειδερίκης & Αγίου Χαραλάμπους).

☑️Ξεκαθαρίσαν και απαλλοτριώθηκαν με εξώδικο συμβιβασμό 16 στρέμματα του ΟΤ 195 ύψους 4.500.000 ευρώ, με εξασφάλιση χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο, η οποία εκκρεμούσε επί ογδόντα και πλέον έτη, ώστε να δικαιωθούν δεκάδες ιδιοκτήτες, αλλά κυρίως να ωφεληθούν όλοι οι κάτοικοι της Κερατέας από το Μητροπολιτικό Πάρκο Πόλης συνολικής έκτασης 30 περίπου στρεμμάτων που θα δημιουργηθεί εκεί.

☑️Αποκτήθηκαν μέσω εξώδικου συμβιβασμού και αγοράσθηκαν με επιχορήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, κοινόχρηστες εκτάσεις ιδιωτών, δεσμευμένες για δεκαετίες ( 2 μεγάλες ιδιοκτησίες στο Δημοτικό Αναψυκτήριο στη Κακή Θάλασσα, 2 ιδιοκτησίες στη Πάνω Πλατεία Κερατέας, ιδιοκτησία εφαπτόμενη δυτικά του 2ου Δημ. Σχολείου Κερατέας, ιδιοκτησία εφαπτόμενη νότια του 3ου Δημ. Σχολείου Κερατέας, κ.α.).

☑️Κατασκευάσθηκαν τέσσερις (4) Παιδικές Χαρές στην πόλη της Κερατέας (τρείς εξ’ ολοκλήρου καινούργιες και πρότυπες και μία ανακαινισμένη, όλες πιστοποιημένες από το Υπουργείο Εσωτερικών), αφού προηγουμένως εξασφαλίσθηκε η κυριότητα οικοπέδου με πιστώσεις του Πράσινου Ταμείου.

☑️Αγοράσθηκε οικόπεδο αξίας 200.000 ευρώ για τη στέγαση του 3ου Νηπιαγωγείου Κερατέας, με επιχορήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών και εκπονήθηκαν οι σχετικές μελέτες για την κατασκευή του από την ΚΤΥΠ, με υποβολή στο ΕΣΠΑ.

☑️Αποκτήθηκαν εκτάσεις με ίδιους πόρους, αποζημιώνοντας ιδιώτες, για τη διάνοιξη και την ασφαλτόστρωση οδών εντός σχεδίου πόλης Κερατέας.

☑️ΥπογράγηκεΠρογραμματική Σύμβαση με τη Περιφέρεια Αττικής και άμεσα θα δημοπρατηθεί το έργο «Αποκατάσταση οικίας Μπία και ανάδειξή της ως Λαογραφικού Μουσείου Κερατέας», σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ.

☑️Αποκατάσταθηκε και επισκευάστηκε ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου, με επιχορήγηση της Περιφέρειας Αττικής.

☑️Ο Δήμος προχωρήσε σε αναβάθμιση μηχανολογικού εξοπλισμού του Βιολογικού Καθαρισμού Κερατέας με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής ύψους 900.000 ευρώ.

☑️Δημοπρατήθηκε άμεσα η μετατροπή του Βιολογικού Καθαρισμού Κερατέας σε τριτοβάθμια επεξεργασία και μεταφορά του νερού με διάθεσή του μέσω σωληνώσεων για άρδευση παρακείμενων καλλιεργειών 1.000 στρεμμάτων, προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Φιλόδημος.

☑️Ανατέθηκε με ίδιους πόρους μελέτη για αξιοποίηση των δημοτικών γεωτρήσεων της Αμάχαιρης και του Ολύμπου για άρδευση καλλιεργειών 2.000 στρεμμάτων της Κερατέας.

☑️Αντικαταστάθηκε το δίκτυο ύδρευσης της πόλης Κερατέας και των οικισμών δυτικά αυτής (Άγιος Γεώργιος, Αρί, κλπ.), προϋπολογισμού 3.240.000 ευρώ με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής.

☑️Κατασκευάσθηκε δίκτυο αποχέτευσης στην Παλαιοκαμάριζα και την Πλάκα Κερατέας, προϋπολογισμού 3.600.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Φιλόδημος.

☑️Αντικαταστάθηκαν ρολόγια ύδρευσης της πόλης Κερατέας και των οικισμών της και εγκαταστάθηκαν συστήματα ελέγχου διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης και οθονών παρακολούθησης της λειτουργίας αυτών στα γραφεία της ΔΕΥΑΤΗΛ στην Κερατέα, συνολικού προϋπολογισμού 5,5 εκ ευρώ.

☑️Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η αγορά Στόλου Οχημάτων καθαριότητας, πρασίνου, μηχανημάτων έργου, πυρασφάλειας και Λεωφορείου Δημοτικής Συγκοινωνίας ύψους 4.000.000 ευρώ.

☑️Απόκτηση ενός νέου απορριμματοφόρου, νέου φορτηγού με αρπάγη, δεκάδες υπόγειους κάδους και εκατοντάδες υπέργειους για τη συλλογή βιοαποβλήτων στην Κερατέα, από την Περιφέρεια και από το ΕΜΕΠΕΡΑ.

☑️Ο Δήμος επίσης προμηθευτήκε 7 υπόγεια συστήματα κάδων 4-6 ρευμάτων ανακύκλωσης, 2 κιόσκια και ένα σπιτάκι Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης από την Περιφέρεια Αττικής.

☑️Αναβαθμίσθηκαν με ίδιους πόρους οι εγκαταστάσεις του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Κερατέας (ΣΜΑ).

☑️Ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχείου, του Γυμνάσιου και του Λύκειου Κερατέας.

☑️Κατασκευή έξι νέων γηπέδων σε σχολεία της Κερατέας και ανάπλαση των προαύλιών τους.

☑️Εγκατάσταση για πρώτη φορά συστήματα πυρασφάλειας σε όλα τα σχολεία της Κερατέας

☑️Τοποθέτηση δύο ανελκυστήρων στο Γυμνάσιο και Λύκειο Κερατέας και κατασκευή W.C.AMEA σε σχολεία.

☑️Ανακατασκευή του εξωτερικού χώρου, με πλακόστρωση, περιμετρικά του Γυμνασίου και Λυκείου Κερατέας και ανάπλαση της οδού Τροίας με βιοκλιματικά υλικά.

☑️Ανάθεση υπηρεσίας με ίδιους πόρους για την ολοκλήρωση της τακτοποίησης αυθαίρετων δημοτικών κτηρίων και Σχολείων στην Κερατέα.

☑️Ένταξη στον Προϋπολογισμό και στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής 2 Έργα: Κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου 9Χ9 ύψους 390.000 ευρώ στο Δημοτικό Στάδιο Κερατέας και κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου 5Χ5 εφαπτόμενο του 4ου Δημ. Σχολείου Κερατέας ύψους 100.000 ευρώ.

☑️Δημοπρασία άμεσα 3 γηπέδων: γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5, γήπεδο τένις και γήπεδο μπάσκετ – βόλεϊ στο Δημοτικό Στάδιο Κερατέας προϋπολογισμού 600.000 ευρώ με επιχορήγηση από το Φιλόδημο ΙΙ.

☑️Κατασκευή με χρηματοδότηση της ΔΑΝΕΤΑΛ mini Αθλητικό Κέντρου στην Πλάκα Κερατέας.

☑️Ανακατασκευή των δαπέδων των 2 κλειστών Γυμναστηρίων Κερατέας (Λυκείου και Δημοτικού Σταδίου).

☑️Επισκευή και ανακατασκευή: Παλαιά Σφαγεία Κερατέας και τον περιβάλλοντα χώρο με ίδιους πόρους για τη στέγαση του προσωπικού και του στόλου οχημάτων της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.

☑️Ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων στην πόλη της Κερατέας.

☑️Υπογραφή σύμβασης για προμήθεια νέων στάσεων συγκοινωνίας στην Κερατέα.

☑️Διαστρώθηκαν με κυβόλιθους όλες τις διαδρομές του παλαιού Κοιμητηρίου Κερατέας, με ταυτόχρονη ανάδειξη της κεντρικής εισόδου του και επισκευή του Οστεοφυλακίου.

☑️Ανάθεση μελετών εφαρμογής με ίδιους πόρους για την αναστήλωση του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Κερατέας.

☑️Αναβάθμιση και εργασίες συντήρησης με τις πιο υψηλές προδιαγραφές όλες τις κτιριακές υποδομές και σε όλες τις υπηρεσίες από τα συνεργεία της ΔΑΝΕΤΑΛ.

☑️Προχωρήσαμε σε ενοικίαση κτηρίου για τη στέγαση της βιβλιοθήκης στην Κερατέα.

☑️Κατασκευή 16 ξύλινων οικίσμών, τσιμεντένιων δεξαμενών υδάτων, νέας παιδικής χαράς και καινούρια περίφραξη στη Κατασκήνωση του Δήμου στο Διόνυσου Κερατέας, ενώ τοποθετήθηκαν σύγχρονα συστήματα πυρασφάλειας,

☑️Ανάπλαση σε εκ βάθρων του δημοτικού αναψυκτηρίου, του παραλιακού μετώπου και των αθλητικών εγκαταστάσεων στην Κακή Θάλασσα.

☑️Προμήθεια συστημάτων πρόσβασης ΑΜΕΑ στις παραλίες του Βρωμοπουσίου, Δασκαλειού και Κακής Θάλασσας.

☑️Επισκευή και αναβάθμιση κτιρίων και γραφείων Δ.Σ Συλλόγων και Αθλητικών Σωματείων οικισμών Κερατέας.

☑️Εγκατάσταση ασύρματου δικτύου ( Wi-Fi) ελεύθερης πρόσβασης για την πόλη της Κερατέας.

☑️Ίδρυση και στέγαση του Κέντρου Κοινότητας για την εξυπηρέτηση ευπαθών κοινωνικών ομάδων στο Δημαρχείο Κερατέας.

☑️Λειτουργεία βρεφικού τμήματος και αναβάθμιση υποδομών στον Παιδικό Σταθμό Κερατέας.

☑️Πλήρης στελέχωση του Κέντρου Υγείας και Αποκατάστασης Κερατέας “Κ. Πρίφτης” και επαναλειτουργία του Περιφερειακού Ιατρείου στο Περιγιάλι.

☑️Στήριξη του αγώνα ανωμάλου δρόμου στο Οβριόκαστρο και λειτουργεί Αθλητικό Camp.

☑️Πρόσληψη δεκάδων πολιτών από την Κερατέα ηλικίας 55-67 ετών, μέσω του Προγράμματος Απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ για συνταξιοδότηση, παρέχοντας υπηρεσίες και εργασία στο Δήμο, τη ΔΑΝΕΤΑΛ και τα άλλα ΝΠΔΔ.

O Δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς έκανε σχετική δήλωση: “Δουλεύουμε με αμείωτο ζήλο, ώστε να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, να αντιμετωπίζουμε σε κάθε δημοτική ενότητα τα ανοικτά ζητήματα και να υλοποιούμε έργο αναπτυξιακό. Το σκεπτικό μας είναι πάντα η ισότιμη διαχείριση των αναγκών και των προκλήσεων. Η συνένωση δυνάμεων από το 2019 και η συνεργασία μας με τη μείζονα αντιπολίτευση σε κρίσιμους τομείς πολλαπλασιάζει την αποτελεσματικότητά μας και αποτελεί κινητήρια δύναμη για την παραγωγή πλούσιου έργου. Συνεχίζουμε με ενότητα, ώστε να προσφέρουμε αυτό που αξίζει στον τόπο μας. Πάντα ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και για αυτό δεσμευόμαστε!’’

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ