32.1 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

Τα αποτελέσματα του τρίτου γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας & Ουκρανίας

Ο τρίτος γύρος ρωσο-ουκρανικών διαπραγματεύσεων, που διεξήχθη στη Λευκορωσία, δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα, δήλωσαν εκπρόσωποι τόσο της Μόσχας όσο και του Κιέβου.

Ο βοηθός του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, ο οποίος ηγείται της ρωσικής αντιπροσωπείας, ανέφερε ότι «οι προσδοκίες από τις διαπραγματεύσεις δεν ευοδώθηκαν» και ο σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Μιχαήλ Ποντόλιακ, παραδέχτηκε ότι «δεν υπάρχουν ακόμη αποτελέσματα που βελτιώνουν σημαντικά την κατάσταση».

Ταυτόχρονα, οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και σημείωσαν θετικές εξελίξεις στο θέμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ξεκινήσουν τη Δευτέρα. Το πρακτορείο TASS συνέλεξε τις κύριες πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα της τρίωρης συνάντησης.

Ανθρωπιστικοί διάδρομοι


Η Ρωσία ελπίζει ότι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων από τις περιοχές μάχης, που συζητήθηκαν την περασμένη Παρασκευή, θα αρχίσουν να λειτουργούν την Τρίτη, δήλωσε ο Μεντίνσκι στους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκπρόσωποι του Κιέβου διαβεβαίωσαν γι’ αυτό τους Ρώσους αντιπροσώπους, οι οποίοι έθεσαν το ερώτημα «κενό».
Την ίδια στιγμή, ο βοηθός του Ρώσου προέδρου συνδέει τα προβλήματα με το άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων με το γεγονός ότι ο ουκρανικός στρατός στο έδαφος δεν ακολουθεί τις εντολές της διοίκησης και των αρχών.
Ο Ποντόλιακ είπε σε ένα βίντεο στο Twitter ότι τα μέρη συμφώνησαν σε ορισμένες αλλαγές που θα καθιστούσαν δυνατή την αποτελεσματικότερη βοήθεια των αμάχων, αλλά δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες.
Το πρωί της Δευτέρας, ο ρωσικός στρατός άνοιξε διαδρόμους για εξόδους από το Κίεβο, το Χάρκοβο, το Σούμι και τη Μαριούπολη, αλλά η έξοδος αμάχων διακόπηκε. Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βέρεσουκ, χαρακτήρισε την επιλογή που πρότεινε η Μόσχα «απαράδεκτη».

Πολιτική διευθέτηση


Οι εκπρόσωποι της Μόσχας πήραν «συγκεκριμένες συμφωνίες, έργα και προτάσεις» μαζί τους στη συνάντηση, ελπίζοντας να υπογράψουν «τουλάχιστον ένα πρωτόκολλο» για ορισμένα από τα θέματα που είχαν ήδη συμφωνηθεί επί της αρχής, είπε ο Μεντίνσκι.

Ωστόσο, η ουκρανική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με τον ίδιο, πήρε αυτά τα έγγραφα «για μελέτη στο σπίτι».

Σύμφωνα με τον Ποντόλιακ, οι διαβουλεύσεις «για το βασικό πολιτικό μπλοκ της διευθέτησης μαζί με κατάπαυση του πυρός και εγγυήσεις ασφαλείας» θα συνεχιστούν μέχρι να μην υπάρξουν σημαντικά αποτελέσματα.

Οι ρωσικές προτάσεις, όπως είπε ο Λεονίντ Σλούτσκι, επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, περιελάμβαναν «και πολιτικές πτυχές, ζητήματα αποναζοποίησης και ζητήματα της ρωσικής γλώσσας και, φυσικά, οτιδήποτε σχετίζεται με το ουδέτερο καθεστώς, την αποστρατικοποίηση. Τόνισε ότι η θέση της Μόσχας σε αυτά τα θέματα «δεν αποτελεί κάποιου είδους βάση για περαιτέρω διαβουλεύσεις, αλλά μια απολύτως ακλόνητη βάση».
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής παράταξης του κυβερνώντος κόμματος «Υπηρέτης του Λαού» στην Ουκρανία, Ντέιβιντ Αραχαμία, ο οποίος επίσης συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ότι η Μόσχα και το Κίεβο θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμβιβασμό για σχεδόν όλα τα ζητήματα, εκτός από το καθεστώς της Κριμαίας και τις Δημοκρατίες του Ντονμπάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναγνώρισή τους είναι «απαράδεκτη για την ουκρανική κοινωνία».
Ταυτόχρονα, η Μόσχα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι απαιτεί αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ και της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία και τη Σεβαστούπολη.

Ειδικότερα, αυτό, μαζί με την απαίτηση να κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα η απόρριψη του στόχου «εισόδου σε οποιοδήποτε μπλοκ», δήλωσε ο γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Πεσκόφ τη Δευτέρα σε συνέντευξή του στο Reuters .

Σύντομα ο τέταρτος γύρος


Οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας θα συνεχιστούν και η Μόσχα ελπίζει ότι θα γίνουν «πιο ουσιαστικά βήματα προς τα εμπρός», είπε ο Μεντίνσκι.
Τα μέρη δεν έχουν ακόμη ονομάσει συγκεκριμένες ημερομηνίες και τόπο της συνάντησης, αλλά, σύμφωνα με τον Σλούτσκι, θα πραγματοποιηθεί στη Λευκορωσία στο εγγύς μέλλον.
Ο βουλευτής σημείωσε ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης δεν θα είναι εύκολη και θα πάρει χρόνο: «Ας μην κολακευόμαστε με αυταπάτες ότι το τελικό αποτέλεσμα θα επιτευχθεί στο επόμενο βήμα, μέσα από ένα βήμα. Θα είναι αρκετά σκληρή και συνεπής δουλειά».

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ