26.9 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Συμπλοκή στο Πέραμα: Η έκθεση αυτοψίας & το πεδίο μάχης στη γειτονιά – Η άγνωστη θανατηφόρα καταδίωξη

Σε πεδίο μάχης φέρονται να μετέτρεψαν οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην καταδίωξη τη γειτονιά στο Πέραμα. Η έκθεση αυτοψίας και κατασχέσεως δείχνει όλα όσα κατέγραψε η αρμόδια υπηρεσία από το σημείο της συμπλοκής. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν πέσει σφαίρες σε διάφορα σημεία, με κίνδυνο να τραυματιστούν πολίτες που βρίσκονταν στα σπίτια τους. Επίσης θα διαβάσετε για την άγνωστη καταδίωξη η οποία οδήγησε στον θάνατο έναν άνδρα.

Το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου ένας 22χρονος κομματιάστηκε κυριολεκτικά όταν έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε κάδο απορριμμάτων και στη συνέχεια κατέληξε σε σταθμευμένο αυτοκίνητο, στη Λεωφόρο Θηβών, στο Αιγάλεω. Από την Αστυνομία εκδόθηκε μια τυπική ανακοίνωση ότι «τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται», ωστόσο απεκρύβη ότι ο νεαρός είχε αναπτύξει ιλιγγιώδη ταχύτητα στην προσπάθειά του να διαφύγει από αστυνομικούς που τον καταδίωκαν!

Μετά από αυτήν δόθηκαν ρητές οδηγίες στους αστυνομικούς όσον αφορά τις καταδιώξεις.

Στο MEGA παρουσιάστηκε σήμερα το εσωτερικό έγγραφο της ΕΛΑΣ που αφορά το μνημόνιο ενεργειών που ακολουθούν οι αστυνομικοί σε τέτοιες περιπτώσεις και αποτελεί μια άτυπη εντολή από τη διαχείριση κρίσεων προς τους αστυνομικούς.

Το άτυπο αυτό μνημόνιο αναφέρει ότι κατά τη καταδίωξη δεν επιτρέπονται πυροβολισμοί για ακινητοποίηση του οχήματος, επικίνδυνοι χειρισμοί και ελιγμοί για την εκτροπή του οχήματος, φραγμοί οδών άνευ εντολής του κέντρου.

«Έχε υπόψιν σου την πιθανότητα διακοπής της καταδίωξης όταν αυτή καθίσταται λίαν επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα και ζωή των συμμετεχόντων και λοιπών χρηστών της οδού, λαμβανομένου πάντα υπόψη και της βαρύτητας του αδικήματος», επισημαίνεται στην ίδια οδηγία.

Την ίδια ώρα, ο Βασίλης Λαμπρόπουλος αποκάλυψε ότι αν και στις επικοινωνίες που μετέδωσε το MEGA ακούγεται ότι ο «Α100 έχει δώσει εντολή να σταματήσει η καταδίωξη», ο ίδιος δεν αποδέχεται ότι έδωσε αυτή την εντολή, ισχυριζόμενος ότι χρησιμοποιήθηκε το όνομά του για να υπακούσουν οι αστυνομικοί.

«Αυτή η καταδίωξη ήταν από την αρχή επικίνδυνη. Όταν περνούν λεωφόρο Αθηνών, Σχιστό Κορυδαλλού, και περνάνε οι επιβαίνοντες με το κλεμμένο αυτοκίνητο – όπως έμαθαν οι αστυνομικοί μετά την καταδίωξη, και τους καταδιώκουν οι αστυνομικοί περνώντας ερυθρούς σηματοδότες, θα έπρεπε να έχει εντολή άνωθεν ο αστυνομικός που κάνει την καταδίωξη; Αυτόματα δε δημιουργούνται συνθήκες μέγιστης επικινδυνότητας; Δε θα έπρεπε να σταματήσει η καταδίωξη; Βλέπετε ότι ενώ λαμβάνουν εντολές, χρησιμοποιείται ο ανώτερος για να τους πείσουν να σταματήσουν», σημείωσε η Βούλα Δημητριάδου, συνήγορος που εκπροσωπεί την οικογένεια του αδικοχαμένου 18χρονου Ρομά.

«Καταδιώξεις γίνονται συνέχεια. Είναι πάντα επικίνδυνες, όπως και αυτή. Θα εξεταστεί το όλο ζήτημα της διαδρομής και το αν ακούστηκε η εντολή να σταματήσει η καταδίωξη από ΕΔΕ που είναι σε εξέλιξη. Λαμβάνω υπόψιν μου τα ευρήματα. Εντός αυτών ήταν η ταυτόχρονη αντίδραση εκπαιδευμένων αστυνομικών. Βρέθηκαν σε μια κατάσταση που όλοι αξιολόγησαν ως σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή τους», σημείωσε από την πλευρά του ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης.

«Δεν έπεσαν πάνω στους αστυνομικούς»

«Αφήστε το αν οι αστυνομικοί είναι σε άμυνα. Κατά τη γνώμη μας δεν υπήρχε άμυνα. Δεν έπεσαν πάνω στους αστυνομικούς. Τις άφησαν οι αστυνομικοί τις μοτοσυκλέτες και μετά ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί», απάντησε η κ. Δημητριάδου.

«Όλη η Ελλάδα και η αστυνομική οικογένεια έχουν συλλυπηθεί στην οικογένεια του άτυχου νέου. Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψιν ότι οι αστυνομικοί που βρέθηκαν σε ένα κίνδυνο, τον αξιολόγησαν με βάση την εκπαίδευσή τους, με το ίδιο ακριβώς τρόπο και πυροβόλησαν ταυτόχρονα κατά της απειλής», τόνισε κλείνοντας ο κ. Μαρακάκης.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Μπαμ»

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ