19.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σούνιο: Στο Ναό του Ποσειδώνα το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου – Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Θορικού

Στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο βρέθηκε το πρωί της Τρίτης 3 Μαΐου 2022 το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην χώρα μας. «Ελλάδα και Βέλγιο μοιράζονται το ίδιο όραμα για μια ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη» υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την προσφώνησή της, χθες, στο επίσημο δείπνο.

Το Βασιλικό ζεύγος συνοδεύεται από την Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό και Υπουργό Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιων Επιχειρήσεων, Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κα Petra De Sutter, τον Πρωθυπουργό της Βαλλονίας, κ. Elio Di Rupo, τον Πρωθυπουργό των Βρυξελλών-Περιφέρειας Πρωτευούσης, κ. Rudi Vervoort, τον Φλαμανδό Πρωθυπουργό, κ. Jan Jambon, τον Πρωθυπουργό της Ομοσπονδίας Βαλλονίας-Βρυξελλών, κ. Pierre-Yves Jeholet και τον Πρωθυπουργό της γερμανόφωνης Κοινότητας, κ. Oliver Paasch.


Η ημέρα ξεκίνησε με επίσκεψη στο Κέντρο ADAMA, Κέντρο Ένταξης προσφύγων, κατά την οποία το Βασιλικό ζεύγος συνοδευόταν από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη καθώς και από την Υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Σοφία Βούλτεψη.

Το κέντρο ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2021, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Caritas International – δύο εταίρων που λαμβάνουν σημαντική βοήθεια από το Βέλγιο – και βοηθά πρόσφυγες σε ζητήματα ανεύρεσης στέγασης, εργασίας, κοινωνικής προστασίας και νομικής αρωγής. Οι Βασιλείς και η βελγική αντιπροσωπεία θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με την διοίκηση του Κέντρου καθώς και με πρόσφυγες.

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία κατευθύνθηκε προς το Σούνιο, πραγματοποίησε μια σύντομη επίσκεψη στον Ναό του Ποσειδώνα.

Η βασίλισσα Ματθίλδη εμφανίστηκε με ένα υπέροχο μίντι φόρεμα σε Α- γραμμή στις αποχρώσεις του γαλάζιου και του μπλε που συνδύασε με nude ψηλοτάκουνες γόβες. Για την επίσκεψή της στους αρχαιολογικούς χώρους του Σουνίου και του Θορικού, επέλεξε σκουλαρίκια ασορτί με το φόρεμά της και ένα υπέροχο ψάθινο καπέλο.

Οι βασιλείς του Βελγίου θα παραμείνουν στη χώρα μας μέχρι την Τετάρτη 4 Μαΐου.

Κατόπιν, γνώρισαν εμβυθιστικές τεχνολογίες που βρίσκουν εφαρμογή στον τουρισμό. Συζήτησαν, δε, με Βέλγους και Έλληνες ερευνητές σχετικά με τις νέες τεχνολογίες στον τομέα της αρχαιολογίας και της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ακολούθησε επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Θορικού, που αποτελεί τη μία εκ των τριών ανασκαφών της Βελγικής Σχολής Αρχαιολογίας στην Ελλάδα – με την οποία θα ολοκληρωθεί η επίσκεψη εκτός της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, τους Βασιλείς συνοδεύει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη.

Στο τέλος της ημέρας, οι Βασιλείς θα πραγματοποιήσουν μια ιδιωτική επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου θα θαυμάσουν το πλήθος καλλιτεχνικών θησαυρών που έχουν βρεθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

Με Θουκυδίδη, Περικλή και Πρωταγόρα ευχαρίστησε την ΠτΔ ο Βασιλιάς των Βέλγων Φίλιππος

Στη συνέχεια, εκ μέρους του Βασιλιά και της Βασίλισσας, θα διοργανωθεί συναυλία από το κουαρτέτο εγχόρδων της Εθνικής Ορχήστρας του Βελγίου προς τιμήν της Προέδρου της Δημοκρατίας, ΑΕ Κατερίνας Σακελλαροπούλου και θα ακολουθήσει δεξίωση. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στον μοναδικό εκθεσιακό χώρο της ζωφόρου του Παρθενώνα. Με πλείστες αναφορές στην αρχαιότητα, ο Βασιλιάς των Βέλγων Φίλιππος ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την πρόσκληση του βασιλικού ζεύγους στη χώρα μας, ενώ μίλησε επίσης για τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Βελγίου.

Νωρίτερα, το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Συο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι άριστες διμερείς σχέσεις, οι επενδύσεις ειδικά στον τομέα της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών αλλά και οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις μαζί με το μεταναστευτικό ήταν κάποια από τα ζητήματα που κυριάρχησαν στις συζητήσεις τους.

Έπειτα, ο Βασιλιάς των Βέλγων Φίλιππος βραβεύθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών από τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη – ύστερα από απόφαση που έλαβε με ευρεία πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Το Μετάλλιο απονεμήθηκε ως ένδειξη τιμής και φιλίας προς τον ίδιο και τον λαό του Βελγίου.

Την ώρα που ο βασιλιάς Φίλιππος βραβευόταν από τον Κώστα Μπακογιάννη, η Βασίλισσα των Βέλγων Ματθίλδη βρέθηκε από τη μεριά της στο «Χαμόγελο του Παιδιού». Έπειτα το ζεύγος μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο για συνάντηση και δείπνο με την ΠτΔ.

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ