Ο Σεργκέι Χατζικουρμπάνοφ, ένας Ρώσος πρώην αστυνομικός που καταδικάστηκε σε 20 χρόνια κάθειρξη για τον ρόλο του στη δολοφονία της δημοσιογράφου Άννα Πολιτκόφσκαγια το 2006, έλαβε χάρη από τον Βλαντίμιρ Πούτιν επειδή εντάχθηκε στις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του στο Γαλλικό Πρακτορείο.
“Έμαθα από τους συγγενείς του, μόλις τώρα, πως από την αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (…) του προτάθηκε συμβόλαιο για να συμμετάσχει σε αυτήν. Το έκανε και όταν το συμβόλαιο τελείωσε έλαβε χάρη με διάταγμα του προέδρου”, δήλωσε ο δικηγόρος Αλεξέι Μίχαλτσικ, αναφερόμενος στον ευφημισμό που χρησιμοποιείται στη Ρωσία για την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο, ο πελάτης του αναμενόταν να συνεχίσει την έκτιση της ποινής του μέχρι το 2030, όμως του προτάθηκε συμβόλαιο με αντάλλαγμα να του δοθεί χάρη λόγω προηγούμενης εμπειρίας του σε μονάδα των ρωσικών ειδικών δυνάμεων.
Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι κρατούμενοι υπέγραψαν παρόμοια συμβόλαια με τον στρατό ή με παραστρατιωτικούς σχηματισμούς όπως η Βάγκνερ.
Η πολιτική υποστηρίζεται δημόσια από το Κρεμλίνο. “Οι καταδικασθέντες, περιλαμβανομένων εκείνων για σοβαρά εγκλήματα, επανορθώνουν για το έγκλημά τους με το αίμα στο πεδίο της μάχης”, δήλωνε μέχρι και την περασμένη Παρασκευή ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ακόμη και ο Σεργκέι Χατζικουρμπάνοφ υπηρετεί στο ουκρανικό μέτωπο.
“Το 2023, υπέγραψε νέο συμβόλαιο ως εθελοντής και στο εξής δίνει τη μάχη από θέσεις διοίκησης”, συνέχισε ο δικηγόρος, που δήλωσε πως είναι “πεπεισμένος για την αθωότητα” του πελάτη του στην υπόθεση Πολιτκόφσκαγια.
Ερευνητική δημοσιογράφος παγκόσμιου κύρους και ειδική στα εγκλήματα που διέπραξαν οι αρχές στην Τσετσενία, η Άννα Πολιτκόφσκαγια πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο κτίριο που διέμενε ανήμερα των γενεθλίων του Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 7 Οκτωβρίου 2006.
Εκείνοι που παρήγγειλαν το έγκλημα δεν ταυτοποιήθηκαν ποτέ, αν και πολλοί αντίπαλοι του Κρεμλίνου και του καθεστώτος που εγκατέστησε στην Τσετσενία θεωρούν πως ο Ραμζάν Καντίροφ, ο αυταρχικός ηγέτης αυτής της περιοχής του Καυκάσου, είναι ο υπ΄αριθμόν ένα ύποπτος. Ο ίδιος το διαψεύδει.
Μόνο οι εκτελεστές καταδικάστηκαν στα χρόνια μετά το έγκλημα που προκάλεσε συγκίνηση πολύ πέρα από τα ρωσικά σύνορα – ανάμεσά τους, ο Χατζικουρμπάνοφ.
Ο Λομ-Αλί Γκαϊτουκάγεφ, που οργάνωσε τη δολοφονία, πέθανε στη φλυακή το 2017. Ο ανιψιός του Ρουστάμ Μαχμούντοφ κρίθηκε ένοχος ως ο άνθρωπος που πυροβόλησε τη δημοσιογράφο και εκτίει ποινή ισοβίων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ