15 C
Athens
Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου, 2024

Ρίγη συγκίνησης στον ιστορικό χώρο της Βιθυνίας: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ψάλλει «Τη Υπερμάχω» σε ερειπωμένο Ναό

O Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε την Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022, ημέρα της εορτής των Αγίων Θεοφανίων κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο, στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου στην Τρίγλια, της Ι. Μητροπόλεως Προύσης, τον οποίο ανακαίνισε ο τοπικός Δήμος και τον χρησιμοποιεί ως πολιτιστικό κέντρο. Υπενθυμίζεται ότι στην Τρίγλια και στην ευρύτερη περιοχή διαβιούν εργαζόμενοι σλαβόφωνοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, για τη διαποίμανση των οποίων μεριμνά η Ι. Μητρόπολις Προύσης.

Εκκλησιάστηκαν οι Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδος και της Ουκρανίας στην Πόλη, κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου και κ. Roman Nedilskyi, με τη σύζυγο και συνεργάτες του, πιστοί από την Προύσα, καθώς και μικρός αριθμός, λόγω της πανδημίας, προσκυνητών από τη Νέα Τρίγλια και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Επίσης, παρέστη ο κ. Vedar Usta, εκπρόσωπος του Δημάρχου Μουδανιών, ο οποίος απουσίαζε για υπηρεσιακούς λόγους στην Άγκυρα.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Πατριάρχης τέλεσε τον Μ. Αγιασμό.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία της μεγάλης εορτής των Αγίων Θεοφανίων και προσέθεσε τα εξής:

“Και εφέτος, λόγω της πανδημίας του κορωνοιού, δεν κατέστη δυνατόν να έλθουν πολλοί προσκυνητές από την Ελλάδα, και κυρίως, από τη Νέα Τρίγλια. Όμως, οι ολίγοι που κατέφθασαν, εκπροσωπούν όλους τους Τριγλιανούς ανά την οικουμένην, οι οποίοι κρατούν μέσα στην ψυχή τους όσα διηγούνταν σε αυτούς οι προγονοί τους, που αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν την αγαπημένη τους πατρίδα στο πλαίσιο της ανταλλαγής των πληθυσμών, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης. Συμπροσεύχονται μαζί μας και οι ψυχές όλων των ευσεβών Τριγλιανών, οι οποίοι έζησαν και εδημιούργησαν εδώ, διέσωσαν τις ωραίες παραδόσεις τους, όλες συνδεδεμένες με την Ορθόδοξη πίστη και ταυτότητά μας, και άφησαν το αποτύπωμά τους στην περιοχή, στην αρχιτεκτονική των ναών και των σπιτιών, στην οργάνωση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, στην ειρηνική συνύπαρξη με τους μουσουλμάνους συντοπίτες τους. Φεύγοντας από τη γη τους, πήραν μαζί τους όλες αυτές τις αξίες, τον σεβασμό προς την Εκκλησία, το ήθος και τον πνευματικό πολιτισμό, την τέχνη και τη μαστοριά, το δέσιμο με τη φύση, την πείρα αιώνων και τις πολύτιμες γνώσεις για τις καλλιέργειες, για τη θάλασσα, για τον αγώνα της ζωής. Και όλα αυτά τα μεταλαμπάδευσαν στη νέα τους πατρίδα, η οποία τους θυμίζει κάθε στιγμή την Τρίγλια του Μαρμαρά.”

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ