30.3 C
Athens
Πέμπτη, 19 Ιουνίου, 2025

Ποια λαχανικά είναι πλούσια σε σίδηρο

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την υγεία μας.

Είναι σύνηθες να σκέφτεται κανείς πω προσλαμβάνεται μόνο από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, ωστόσο υπάρχουν φυτικές πηγές σιδήρου που αυξάνουν την πρόσληψη του.

Γενικά ο σίδηρος αποτελεί ένα πολύ βασικό μέταλλο, το οποίο συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και στην καταπολέμηση ασθενειών.

Μερικές πηγές σιδήρου γενικά είναι τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά.

Παρακάτω όμως αναφέρονται και τρία λαχανικά άφθονα σε σίδηρο:

Σπανάκι

Ένα φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό μας περίπου 4 γραμμάρια σιδήρου.

Περιέχει επίσης θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στη διατήρηση του υγιούς δέρματος, των μαλλιών και των οστών, ενώ μειώνει τους κινδύνους καρδιακών παθήσεων και βοηθά στην πέψη.

Λαχανίδα

Οι περισσότεροι από εμάς μπορεί να προσπερνάμε τη λαχανίδα όταν τη συναντάμε στον πάγκο της λαϊκής, για τους vegans όμως θεωρείται ένα πολύτιμο λαχανικό.

Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και βιταμίνη Α, κάλιο, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, περιέχει σχεδόν 2 mg σιδήρου ανά 100 γραμμάρια, κατατάσσοντάς το στην κορυφή των προτιμήσεών τους.

Παντζάρια 

Τα παντζάρια προσφέρουν διπλό όφελος όσον αφορά στην πρόσληψη σιδήρου.

Ο βολβός τους περιέχει περίπου 1 mg σιδήρου ανά 100 γραμμάρια. Τα φύλλα τους προσφέρουν περίπου 3 mg σιδήρου ανά φλιτζάνι. Περιέχουν επίσης και άλλες βιταμίνες και μέταλλα, όπως ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνη C.

Άλλα λαχανικά πλούσια σε σίδηρο είναι επίσης:

  • το μπρόκολο
  • οι γλυκοπατάτες
  • ο αρακάς
  • τα φασολάκια
spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ