Πέφτουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση Αθηνών – Φαναρίου για Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Προμπονά – Ενώνουν τις δυνάμεις τους οι δύο Εκκλησίες

Στροφή 180 μοιρών στις μεταξύ τους σχέσεις πραγματοποιούν Αθήνα και Φανάρι που ύστερα από μια παρατεταμένη περίοδο ψυχρότητας είναι έτοιμες να ανταλλάξουν κλάδους ελαίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ύστερα από την θερμότατη υποδοχή που επιφύλαξε στον νέο εκπρόσωπο του Πατριαρχείου στην Αθήνα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σηματοδοτώντας την πρόθεση της Αθήνας να βρεθεί τρόπος επαναφοράς της επικοινωνίας με το Πατριαρχείο, το Φανάρι αποφάσισε να προχωρήσει ένα βήμα πιο μπροστά αποφασίζοντας την άρση κάθε διεκδίκησης επί του κτήματος Προμπονά και ειδικά επί του ναού του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται εντός του, ο οποίος σήμερα εξυπηρετείται από κληρικούς του θρόνου, όντας μετόχιο της Μονής Βλατάδων.

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή κίνηση από πλευράς του Πατριαρχείου που απεγκλωβίζεται από έναν φαύλο κύκλο, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για μια νέα εποχή στις σχέσεις του με την Εκκλησία της Ελλάδος σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία στην οποία η «πολυτέλεια» τέτοιου είδους συγκρούσεων είναι απαγορευτική.

Μηνύματα προσέγγισης και από την Αθήνα


Και η Αθήνα όμως ετοιμάζει την δική της ειρηνική απάντηση στο Φανάρι. Μετά την θερμή υποδοχή που επιφύλαξε στον εκπρόσωπο του Πατριαρχείου στην Αρχιεπισκοπή ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ακολουθούν τουλάχιστον δυο ακόμη ενέργειες οι οποίες για τον χώρο της Εκκλησίας όπου κυριαρχούν οι συμβολισμοί, κρίνονται ως εξόχως βαρύνουσας σημασίας.

Την Κυριακή των Βαΐων στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, εκλήθη για να συλλειτουργήσει με τον κ. Ιερώνυμο αλλά και τον Αρχιγραμματέα της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος, τον οποίο μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας θα παρουσιάσει στον ελληνικό λαό ο Αρχιεπίσκοπος (σ.σ. η Θ. Λειτουργία θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ) ως τον νέο εκπρόσωπο του Πατριαρχείου στην Αθήνα.

Σημειώνεται πως αυτό δεν έχει συμβεί στο παρελθόν για κανέναν από τους δυο προηγούμενους εκπροσώπους του Πατριαρχείου, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει σε Συλλείτουργα στον Καθεδρικό Ναό μόνο ως μέλη πατριαρχικών αντιπροσωπειών.

Το ακόμη πιο εντυπωσιακό όμως είναι, πως την Κυριακή του Πάσχα, στον ίδιο ναό, στον Καθεδρικό των Αθηνών, δεν θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τον Εσπερινό της Αγάπης αλλά ο μητροπολίτης Λαοδίκειας. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της Εκκλησίας της Ελλάδος που αυτόν τον ειδικής σημασίας Εσπερινό στον οποίο συνηθίζεται να προεξάρχει ο Προκαθήμενος, δεν θα προεξάρχει κάποιος άλλος ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά ο μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα.

Πρόκειται για κινήσεις με βαθύ νόημα και απόλυτη στόχευση από την πλευρά του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου που με τον τρόπο αυτό καταδεικνύει χωρίς να πει ο ίδιος ούτε μια λέξη τις σκέψεις και τις προθέσεις του.

Καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν με νόημα πως οι εκπλήξεις από την πλευρά της Αθήνας θα έχουν και συνέχεια αφού όπως όλα δείχνουν τόσο ο Πατριάρχης όσο και ο Αρχιεπίσκοπος έχουν αποφασίσει να αφήσουν στην άκρη τα επουσιώδη που προκάλεσαν τις ακατανόητες για τους περισσότερους συγκρούσεις του παρελθόντος, ώστε να ενώσουν τις δυνάμεις των δυο Εκκλησιών για την αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος μέσα σε ένα ζοφερό παρόν.

Διαβάστε επίσης μόνο στα apotypomata.gr:

Καταγγελία: Ο Δήμος Αθηναίων έκοψε την παροχή υδροδότησης στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου (άλσος Προμπονά)

Με πληροφορίες από το orthodoxia.info

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ