Το διοικητικό συμβούλιο των διοργανωτών των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 πραγματοποίησε σήμερα (10/1) μια έκτακτη συνεδρίαση για να αντιμετωπίσει μια διαμάχη που συνδέεται με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα από την πρέσβη των Ολυμπιακών Αγώνων Εμιλί Γκομί, πρώην παίκτρια της εθνικής μπάσκετ της Γαλλίας.
Στις 9 Οκτωβρίου, δύο ημέρες μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, η Γκομί δημοσίευσε μια ιστορία στο Instagram που έδειχνε χάρτες της Γαλλίας να καλύπτονται σταδιακά από τη σημαία του Ισραήλ, συνοδευόμενη από μια ερώτηση που έγραφε «Τι θα κάνατε σε αυτή την κατάσταση;»
Οι επικριτές κατηγόρησαν την πρώην μπασκετμπολίστα για αντισημιτισμό και υποστήριξη της επίθεσης της Χαμάς, κάτι που η Γκομί αρνήθηκε κατηγορηματικά.
Η διαμάχη γύρω από την Γκομί, μία γαλλοσενεγαλέζα πρώην αθλήτρια που έπαιξε για τη Γαλλία για περισσότερα από 10 χρόνια, κατακτώντας έναν τίτλο Euro το 2009, είναι το τελευταίο ακανθώδες ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι Αγώνες, οι οποίοι ήδη πλήττονται από γεωπολιτικές πιέσεις από τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα.
«Προγραμμάτισα μια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου για σήμερα για να αποφασίσω για αυτό το θέμα», δήλωσε ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής Τόνι Εστανγκέ στο ραδιόφωνο France Inter.
«Είναι ένα σημαντικό θέμα, γιατί όλοι οι εκπρόσωποι του Παρισιού 2024 σήμερα έχουν την ευθύνη να κατευνάσουν και να καλωσορίσουν όλα τα έθνη, γιατί θα φιλοξενήσουμε τον κόσμο από τις 26 Ιουλίου», πρόσθεσε.
Η Γκομί πάντως ζήτησε συγγνώμη.
«Οι κατηγορίες για αντισημιτισμό που αντιμετωπίζω έρχονται σε πλήρη αντίφαση με τις αξίες που μου ενστάλαξαν και που με δίδαξε ο αθλητισμός», είπε η Γκομί σε μεταγενέστερη ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας συγγνώμη σε «αυτούς που ένιωσαν πληγωμένοι».
Ο λογαριασμός της στο Instagram έχει αυτή τη στιγμή 17.700 χιλιάδες ακόλουθους.
«Είναι προφανές ότι το διεθνές πλαίσιο είναι ιδιαίτερα τεταμένο σήμερα», είπε ο Εστανγκέ που έφερε την υπόθεση Γκομί στην επιτροπή δεοντολογίας, η οποία τον περασμένο μήνα ανέφερε ότι η θέση της Γκομί αποτελούσε «σοβαρή παράβαση… των ηθικών υποχρεώσεων.»
Η απόφαση μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου αναμένεται αργότερα σήμερα (10/1).
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ