5.2 C
Athens
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Παντού με μάσκα από αύριο στις 6 το πρωί – Αυστηροί έλεγχοι & ακύρωση εκδηλώσεων

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών με τον Γιάννη Οικονόμου και τον Θάνο Πλεύρη να ανακοινώνουν τα 4+1 νέα μέτρα που ισχύουν ενάντια στην πανδημία.

Όπως επισημάνθηκε στην ανακοίνωση, οι έλεγχοι για την τήρηση των νέων μέτρων, θα είναι σαρωτικοί.

Νέα μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου 2022


Η επιτροπή θα συνέλθει ξανά στις 27 Δεκεμβρίου για τα μέτρα μετά τις 3 Ιανουαρίου. Στην εισαγωγή τους τα κυβερνητικά στελέχη σημείωσαν πάντως, ότι αν και εφόσον χρειαστεί θα ληφθούν νέα μέτρα και πριν τις 3 Ιανουαρίου, με τον υπουργό Υγείας να δηλώνει ωστόσο ότι η πεποίθησή του είναι ότι δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο.

Σε ότι αφορά τα νέα μέτρα της νέας χρονιάς, αυτά που θα εφαρμοστούν μετά μετά τις 3 Ιανουαρίου θα είναι περιοριστικά αλλά όχι Lockdown. Θα αφορούν τη διασκέδαση, και κυρίως το ωράριο, τις εκδηλώσεις, κυρίως τα γήπεδα, την τηλεργασία και πιο σφιχτά μέτρα γενικά.

Δεν θα επανέλθουν τα  SMS – Τα μέτρα θα είναι περιοριστικά, αλλά δεν θα είναι Lockdown

Οι δύο υπουργοί απάντησαν και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τα νέα μέτρα.

Ενδεικτικά οι εξής δύο:

Ερώτηση: «Θα επανέλθει το SMS από τις 3 Ιανουαρίου;»

Απάντηση: Δεν υπάρχει ούτε συζήτηση ούτε εισήγηση που να αφορούν σε SMS. Τα μέτρα θα αφορούν κυρίως τη διασκέδαση, δεν θα αφορούν σχολεία. Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά από εκεί πέρα μπορεί να επικαιροποιηθεί το πρωτόκολλο.

Ερώτηση: «Είναι υποχρεωτική η μάσκα στην εκκλησία;»

Απάντηση: Η μάσκα παραμένει και είναι υποχρεωτική και στην εκκλησία, όπως και στα θέατρα. Γίνονται έλεγχοι, οι έλεγχοι που θα γίνουν το επόμενο 10ήμερο θα παραπέμπουν σε όλους του ελέγχους που έγιναν το προηγούμενο έτος.

Σε ότι αφορά στην πορεία των εμβολιασμών ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είπε:

«Αυτή τη στιγμή το 90% άνω των 60έχουν κλείσει ή έχουν κάνει την αναμνηστική δόση. Σε ό,τι αφορά τους πολίτες άνω των 60 χρόνων, για την πρώτη δόση ήδη έχουν κλειστεί ραντεβού σε 12.000 και έχουν αιτήματα γύρω στις 20.000 κατοίκους. Στην αναμνηστική δόση είμαστε από τις πρώτες χώρες. Τα μέτρα υποχρεωτικότητας λειτούργησαν πολύ ευεργετικά στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης».

Σε ερώτηση σχετικά με το ΕΣΥ ο κ. Πλεύρης τόνισε: «Η δημόσια Υγεία από το 2019 έχει ενισχυθεί με προσωπικό. Οι κλίνες ΜΕΘ έχουν αυξηθεί στις 1.300. Προφανώς στηρίζουμε το σύστημα υγείας».

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τα σχολεία, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι «θα παραμείνουν ανοιχτά». «Αν χρειάζεται θα υπάρξει επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου. Όλα τα μηνύματα είναι ότι δεν έχουν συμβάλλει ιδιαίτερα στην διασπορά της Covid», σημείωσε.

Τέλος, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τα μέτρα από 3 Ιανουαρίου έρχονται σε αντίθεση με τη θέση της κυβέρνησης να μην τίθενται περιορισμοί σε εμβολιασμένους ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι «οι περιορισμοί στην ψυχαγωγία θα αφορούν εμβολιασμένους, αλλά σε αυτούς (τους χώρους) έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι». Σημείωσε επίσης ότι πρόθεση είναι οι περιορισμοί να είναι στο απολύτως απαραίτητο, χωρίς να υπάρχει παραπομπή σε μοντέλα ειδικών και γενικών lockdown.

Δείτε το βίντεο με τις ανακοινώσεις και τις απαντήσεις που δόθηκαν στα ερωτήματα των δημοσιογράφων:

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και ισχύουν από αύριο Παραμονή Χριστουγέννων 2021, στις 6 το πρωί έως τις 2 Ιανουαρίου 2022:

  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, (συμπεριλαμβανομένων της διασκέδασης, χώρων ψυχαγωγίας και γυμναστήρια).
  • Στα Super Market και στα ΜΜΜ διπλή μάσκα ή μάσκα υψηλής προστασίας Ν95.
  • Απαγορεύονται οι δημόσιες εορταστικές συναθροίσεις των Χριστουγέννων.
  • Οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα, πέρα από το PCR κατά την είσοδο, θα κάνουν τεστ και τη 2η και τη 4η μέρα από την είσοδο στη χώρα.
  • Παραμένει ισχυρή σύσταση πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση να γίνεται test. Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση ως έξτρα μέτρο ανακοίνωσε ότι χορηγεί στους πολίτες δύο δωρεάν extra self test.

Η επιτροπή θα συνέλθει ξανά την Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021, για τα μέτρα, που θα ισχύσουν μετά τις 3 Ιανουαρίου 2022.

Τα μέτρα μετά τις 3 Ιανουαρίου θα είναι περιοριστικά αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε Lockdown.

Αυτά θα αφορούν στη διασκέδαση, (κυρίως το ωράριο λειτουργίας χώρων ψυχαγωγίας και εστίασης), τις εκδηλώσεις, (κυρίως τα γήπεδα), την τηλεργασία και πιο σφιχτά μέτρα γενικά.

Ο κ. Πλεύρης διαβεβαίωσε επίσης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, πως τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά και βεβαίως θα επαναξιολογηθεί και αυτό το ζήτημα στην επόμενη συνεδρίαση ειδικών και κυβέρνησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ