20.5 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Όρκα για πρώτη φορά καταγράφηκε να σκοτώνει μόνη της λευκό καρχαρία

Ο Σταρμπορντ από τη Νότια Αφρική έγινε η πρώτη όρκα που κατάφερε να σκοτώσει έναν λευκό καρχαρία κατά τη διάρκεια κυνηγιού. 

Αυτή είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες κατέγραψαν τη δολοφονία ενός καρχαρία από μία και μόνο όρκα καθώς το σύνηθες μέχρι σήμερα ήταν ο Σταρμπορντ να κυνηγάει για τροφή μαζί με τον αδερφό του Πορτ. 

Το νέο βίντεο, που τραβήχτηκε τον Ιούνιο του 2023 στον κόλπο Μόσσελ, δείχνει την όρκα να σκοτώνει έναν νεαρό μεγάλο λευκό καρχαρία μήκους περίπου δυόμισι μέτρων και να αφαιρεί το συκώτι του – όλα σε λιγότερο από δύο λεπτά. Στη συνέχεια, η όρκα πέρασε δίπλα από τη βάρκα του βιντεογράφου με το ματωμένο συκώτι στο στόμα της.  

Συνήθως οι όρκες συνεργάζονται μεταξύ τους για να κυνηγήσουν μεγαλύτερα θηράματα, καθιστώντας τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου θηλστικού μια αξιοσημείωτη απόκλιση, σύμφωνα με την Άλισον Τάουνερ επιστήμονα με εξειδίκευση στους καρχαρίες στο Rhodes University. 

«Σε αυτή την περίπτωση, η στρατηγική κυνηγιού του Στάρμπορντ μας εξέπληξε πραγματικά», λέει η Τάουνερ. «Προηγουμένως, τον παρατηρούσαμε να κυνηγά κοντά σε άλλους». 

Αυτή τη φορά ο Πορτ βρίσκονταν μεν στην περιοχή αλλά ήταν σε απόσταση από το σημείο όπου ο Σταρμπορντ σκότωσε τον λευκό καρχαρία, ενώ σύμφωνα με το National Geographic αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα δύο αδέρφια μαθαίνουν πώς να κυνηγάνε μόνα τους. 

«Η τεχνική που επιστράτευσε ο Στάρμπορντ, καταδεικνύει τη φονική δύναμη και εμπειρία της φάλαινας», σημειώνει η Τάουνερ. 

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούν οι όρκες

Οι όρκες που μπορεί να τις συναντήσει κανείς σε όλο τον κόσμο, είναι γνωστές για την ευελιξία και τη δημιουργικότητα τους όσον αφορά το κυνήγι. Επίσης, μπορούν να κυνηγήσουν πολλά διαφορετικά θηράματα από καρχαρίες μέχρι ψάρια και θαλάσσια θηλαστικά, σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Πιτμαν.  

Για να κυνηγήσουν όμως μεγαλύτερα θηράματα όπως είναι για παράδειγμα οι καρχαρίες, ορισμένες όρκες σχηματίζουν αγέλες. 

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα το κυνήγι σε αγέλη μελετάται πιο εντατικά. Χαρακτηριστική είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται από όρκες του αρκτικού κύκλου που για να καταφέρουν να κατατροπώσουν το θήραμα τους, συνεργάζονται μεταξύ τους και δημιουργούν κύματα έτσι ώστε να σπρώξουν το θήραμα τους. 

Στην Αυστραλία επιστήμονες έχουν παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια όρκες σε αγέλη να σκοτώνουν ακόμα και μπλε φάλαινες, το μεγαλύτερο ζώο του πλανήτη. Παρόλο που οι όρκες όμως κυνηγάνε και μόνες τους, αυτού του τύπου το κυνήγι όταν δηλαδή στόχος είναι μεγάλα ζώα είναι αρκετά ριψοκίνδυνο για τις ίδιες και αυτό είναι που καθιστά το επίτευγμα του Σταρμπορντ αξιοσημείωτο. 

Με πληροφορίες από National Geographic

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ