18.4 C
Athens
Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

OpenAI: Γιατί απολύθηκε τελικά ο CEO, Σαμ Άλτμαν

Το δράμα που εκτυλίχθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων πίσω από την απόλυση του CEO της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, αντανακλά ένα βαθύ πολιτισμικό ρήγμα μεταξύ των δημιουργών της πιο hot νέας τεχνολογίας της Silicon Valley.

Και αυτό έχει σημασία γιατί η AI είναι ακόμα νέα τεχνολογία και δεν επιδέχεται τέτοιες συγκρούσεις. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη την πλήρη ιστορία του τι προκάλεσε την απόλυση του Άλτμαν. Αλλά η ρίζα της σύγκρουσης φαίνεται να βρίσκεται στις διαφωνίες σχετικά με το έργο του Άλτμαν για την ταχεία διάδοση και εμπορευματοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης» σχολιάζει το Axios.

Το εξαμελές διοικητικό συμβούλιο της OpenAI φαίνεται να έχει χωριστεί, με τον Σαμ Άλτμαν και τον πρόεδρο της εταιρείας Γκρεγκ Μπρόκμαν από τη μία πλευρά και τον επικεφαλής επιστήμονα της εταιρείας, Ιλάια Σούτσκεβερ, από την άλλη, σύμφωνα με το Bloomberg. Και οι τρεις ήταν συνιδρυτές της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, μαζί με τον Ίλον Μασκ και άλλους.

Ο Σούτσκεβερ, ένας βετεράνος ερευνητής τεχνητής νοημοσύνης που τρέφει βαθιές ανησυχίες για τους κινδύνους της προηγμένης τεχνολογίας ΑΙ, μπορεί να έπεισε τα τρία εξωτερικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου ότι η ταχεία προσέγγιση του Σαμ Άλμαν στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης ήταν πολύ επικίνδυνη.

Στην εξήγηση της OpenAI για την απόλυση του Άλτμαν τον κατηγόρησε ότι «δεν ήταν σταθερά ειλικρινής» με το διοικητικό συμβούλιο.

Ποια όμως είναι η μεγάλη εικόνα; Τα σημερινά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης – συμπεριλαμβανομένου του ChatGPT της OpenAI, που άναψε φωτιές στον κόσμο της τεχνολογίας από την κυκλοφορία του τον περασμένο Νοέμβριο – έχουν εφευρεθεί και αναπτυχθεί από μελετητές-μηχανικούς με βαθιά πεποίθηση στις τεράστιες δυνάμεις και τους τεράστιους κινδύνους της νέας τεχνολογίας.

Αλλά η τεχνητή νοημοσύνη έχει χρηματοδοτηθεί και αναπτυχθεί από πλήθος επιχειρηματιών και κεφαλαιουχικών επιχειρηματικών συμμετοχών της βιομηχανίας τεχνολογίας.

Αυτές οι δύο ομάδες χρειάζονται η μία την άλλη αλλά λειτουργούν με διαφορετικές αρχές και πρακτικές. Αυτές οι διαφορές φαίνεται να επικράτησαν μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων του OpenAI.

Ποια είναι η OpenAI που απέλυσε τον CEO της, Σαμ Άλτμαν

Η OpenAI ξεκίνησε το 2015 ως μια μη κερδοσκοπική dream team με αποστολή την υπεύθυνη επίτευξη τεχνητής γενικής νοημοσύνης — μια τεχνητή νοημοσύνη που θα μπορούσε να συλλογιστεί και να ενεργεί αυτόνομα σε (ή πέρα από) ανθρώπινα επίπεδα.

Αλλά το πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης άλλαξε αμέσως μετά με την εμφάνιση μοντέλων κειμένου και εικόνων που εκπαιδεύτηκαν σε τεράστιες «αποθήκες» δεδομένων. Καθώς αυτή η πολλά υποσχόμενη αναπτυξιακή πορεία άρχισε να αποδίδει με συγκεκριμένα αποτελέσματα, η έρευνα έγινε επίσης ολοένα και πιο δαπανηρή.

Το 2019, ο Σαμ Άλτμαν, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της startup Y Combinator, έκανε μια αναδιάρθρωση στην OpenAI. Υπό την ηγεσία του, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός δημιούργησε μια κερδοσκοπική θυγατρική που θα μπορούσε να λάβει τεράστιες επενδύσεις από εταιρείες όπως η Microsoft για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη αυτού που θα γινόταν GPT-3, GPT-4 και ChatGPT.

Ο Άλτμαν έγινε CEO και ο Μασκ έφυγε. Στη συνέχεια, η OpenAI άρχισε να λαμβάνει όλο και πιο τεράστιους κύκλους επενδύσεων και πόρων για να προωθήσει την ανάπτυξη μεγάλων γλωσσικών μοντέλων. Άλλες εταιρείες, ιδιαίτερα η Google, είχαν κάνει επίσης τεράστια βήματα στον τομέα, αλλά είχαν κρατήσει την τεχνολογία κρυφή στο εργαστήριο.

Η δημόσια κυκλοφορία του ChatGPT έδωσε στους καθημερινούς χρήστες μια γεύση για το πόσο είχε προχωρήσει η τεχνητή νοημοσύνη προς την ανθρώπινη ομιλία και τη δημιουργικότητα και ξεκίνησε μια φρενίτιδα ενθουσιασμού, επένδυσης, διαφημιστικής εκστρατείας και φόβου.

Ο Σαμ Άλτμαν νωρίτερα αυτό το μήνα αποκάλυψε σχέδια για μια αγορά παρόμοια με το app store, όπου οι χρήστες θα μπορούν να αγοράζουν και να πουλούν προσαρμοσμένες εκδόσεις του ChatGPT.

Η απόλυση του Σαμ Άλτμαν και το κενό

Το διοικητικό συμβούλιο όμως της OpenAI δεν έχει ακόμη εξηγήσει πλήρως για την απόφαση απόλυσης του Σαμ Άλτμαν.

Σε αυτό το κενό, η τάξη των επενδυτών της Silicon Valley συσπειρώνεται στο πλευρό του Άλτμαν, με κάποιους να προβλέπουν ότι θα ξεκινήσει μια νέα εταιρεία σε λίγες μέρες με άλλους εξόριστους της OpenAI.

«Αυτό που συνέβη σήμερα στην OpenAI είναι ένα πραξικόπημα του διοικητικού συμβουλίου που δεν έχουμε δει από το 1985 όταν το τότε διοικητικό συμβούλιο της Apple έδιωξε τον Στιβ Τζομπς. Είναι σοκαριστικό, είναι ανεύθυνο και δεν είναι σωστό από τους Sam & Greg ή και όλους στην OpenAI», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X αργά την Παρασκευή ο Ρον Κόνγουεϊ, σύμβολος επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Με πληροφορίες του Axios

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ