22 C
Athens
Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ελληνική Βουλή: «Λέμε το δικό μας Ελευθερία ή Θάνατος»

Με ένα παρατεταμένο και συγκινησιακά φορτισμένο χειροκρότημα των παρισταμένων, ξεκίνησε και έληξε η ομιλία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην Βουλή των Ελλήνων. Μία ομιλία που έθεσε τα δίκαια της αντίστασης του λαού της Ουκρανίας απέναντι στην εισβολή των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, επισημαίνοντας συνεχώς τον ιστορικό παραλληλισμό μεταξύ του αγώνα του Ελληνικού Έθνους για την απελευθέρωση του με τον αγώνα που δίνει σήμερα η Ουκρανία για την δική της εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία .

“Αντιμετωπίζουμε είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι τη θέληση της Ρωσίας να καταστραφεί η Ουκρανία. Λέμε το δικό μας «Ελευθερία ή Θάνατος»”

” Όσο διαρκεί αυτός ο φρικτός πόλεμος δεν πρέπει κανένα ρωσικό πλοίο να προσεγγίσει ευρωπαϊκό λιμάνι. Καμία υποδοχή στα ρωσικά δεξαμενόπλοια. Η Ουκρανία ζητεί τις κυρώσεις και όπλα: Τεθωρακισμένα, αντιαεροπορικά συστήματα και αεροσκάφη.
Μόνο έτσι θα σώσουμε την Ουκρανία και μόνο με αυτή τη στήριξη θα τη σώσουμε. Είμαι πεπεισμένος ότι θα φέρουμε την ειρήνη στην Ουκρανία και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους. Και θα ξαναχτίσουμε τη Μαριούπολη και τις υπόλοιπες χώρες που καταστράφηκαν” είπε ο κ. Ζελένσκι και συμπλήρωσε: “Ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας την Ελλάδα για τη βοήθειά της και για τη συμμετοχή της στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Δυστυχώς η Ουκρανία καταστρέφεται παρόλα αυτά. Χρησιμοποιείστε τη δική σας επιρροή ως μέλος της ΕΕ για να οργανώσουμε ακόμη καλύτερα τρόπους διάσωσης. (…) Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να καταστρέψουν την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιάς. Να μη γίνει η Μαριούπολη οι Θερμοπύλες που πέθαναν κάποιοι ήρωες, αλλά να βρούμε τρόπο να διώξουμε τα ρωσικά στρατεύματα, ώστε να μάθει κάθε βάρβαρός επιτιθέμενος πως όποιος επιτίθεται θα χάσει. Οι ενέργειες της Ρωσίας στράφηκαν ενάντια στην Ευρώπη”.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε ιδιαίτερη μνεία στον ιστορικό δεσμό ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ουκρανία καλώντας χαρακτηριστικά: ” Να φτιαχτεί στην Ελλάδα νέα Φιλική Εταιρεία για να σώσει την Ουκρανία”. ” Η Φιλική Εταιρεία είπε ο κ Ζελένσκι συγκροτήθηκε εδώ. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια νέα Φιλική Εταιρεία και να παλέψει για να σώσει την Ουκρανία και τον Ελληνισμό στην Ουκρανία. Η Μαριούπολη ζητεί απεγνωσμένα βοήθεια! (…) Ο χρόνος είναι η πιο δύσκολη διάσταση. Μην ακούτε μόνο εμένα, ακούστε και δύο μαχητές -δύο Ουκρανοί και δύο Έλληνες- που μάχονται στη Μαριούπολη.”

“Ξυπνάω καθημερινά και παρακολουθώ την Μαριούπολη βλέποντας τι συμβαίνει σε αυτή την πόλη που καταστρέφουν τα ρωσικά στρατεύματα. Αυτό δεν έχει συμβεί στην ευρωπαϊκή ιστορία εδώ και πολλές δεκαετίες από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο”. “Υπάρχουν ακόμα 100.000 άνθρωποι που παραμένουν στα όρια της Μαριούπολης. Δεν έμεινε κτίριο που να μην έχει βληθεί. Οι Ρώσοι στρατιωτικοί καταστρέφουν τα πάντα. Κατέστρεψαν νοσοκομεία, μαιευτήρια, ακόμη και το θέατρο της Μαριούπολης. Και αυτό είναι το έργο Ρώσων πιλότων», συνέχισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, και αναφερόμενος στην πόλη συνέχισε: ” Αυτή η ειρηνική πόλη έζησε τη βία των ρωσικών στρατευμάτων. Η Μαριούπολη επί αιώνες υπήρξε το λίκνο μιας μεγάλης ελληνικής κοινότητας που ζούσαν ειρηνικά δίπλα σε άλλους κατοίκους. (…) Η συνύπαρξη των κοινοτήτων μας είναι δεδομένη. Ακόμη και στο νόμισμά μας αυτό έχει απεικονιστεί. Και με την Ελλάδα έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη του χριστιανισμού όχι μόνος τη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο. Η Ουκρανία εκχριστιανίστηκε από τους Έλληνες”.

Το «παρών» στην σημερινή ιστορική ημέρα για την Βουλή των Ελλήνων έδωσαν εκτός του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Στην ειδική συνεδρίαση παρευρισκόταν το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν αρκετοί βουλευτές. Παράλληλα, απόντες ήταν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης αλλά και οι έξι από τους 7 βουλευτές του ΜέΡΑ25.

Προσφωνώντας τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κων. Τασούλας σημείωσε ότι η σημερινή συνεδρίαση είναι αφιερωμένη στον υποδειγματικά αμυνόμενο ουκρανικό λαό που αγωνίζεται ηρωικά απέναντι στη ρωσική εισβολή αυτές τις 43 τρομερές ημέρες. «Ο Απρίλιος είναι ο πιο σκληρός μήνας», είπε ακόμη ο Πρόεδρος της Βουλής χρησιμοποιώντας τη φράση του T.S Eliot και διαβεβαιώνοντάς τον ότι η Ελλάδα στέκεται τίμια στο πλευρό της Ουκρανίας ως την τελική νίκη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ