Τα άτομα με καρκίνο του εντέρου που πίνουν δύο έως τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να δουν τη νόσο τους να επανεμφανίζεται, σύμφωνα με έρευνα.
Τα άτομα με καρκίνο του εντέρου που καταναλώνουν αυτή την ποσότητα είναι επίσης πολύ λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, δείχνει η μελέτη, η οποία υποδηλώνει ότι ο καφές βοηθά όσους έχουν διαγνωστεί με τον δεύτερο μεγαλύτερο δολοφόνο του καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι ειδικοί είπαν ότι τα ευρήματα ήταν «πολλά υποσχόμενα» και υπέθεσαν ότι, εάν άλλες μελέτες δείχνουν το ίδιο αποτέλεσμα, οι 43.000 Βρετανοί που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του εντέρου ετησίως μπορεί να ενθαρρύνονται να πίνουν καφέ. Η ασθένεια προκαλεί περίπου 16.500 ζωές το χρόνο – 45 την ημέρα.
Μια μελέτη σε 1.719 ασθενείς με καρκίνο του εντέρου στην Ολλανδία από Ολλανδούς και Βρετανούς ερευνητές διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν τουλάχιστον δύο φλιτζάνια καφέ είχαν μικρότερο κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου. Το αποτέλεσμα ήταν δοσοεξαρτώμενο – όσοι έπιναν τα περισσότερα είδαν τον κίνδυνο να πέφτει ακόμα περισσότερο.
Τι λένε οι αριθμοί για τη σχέση καφέ και καρκίνου του εντέρου
Οι ασθενείς που έπιναν τουλάχιστον πέντε φλιτζάνια την ημέρα είχαν 32% λιγότερες πιθανότητες από εκείνους που έπιναν λιγότερα από δύο φλιτζάνια να δουν τον καρκίνο του εντέρου τους να επιστρέφει, σύμφωνα με τη δημοσίευση, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF) και έχει δημοσιευθεί στο International Journal of Cancer.
Ομοίως, τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης καφέ φάνηκε επίσης να συνδέονται στενά με τις πιθανότητες κάποιου να επιβιώσει.
Και πάλι όσοι έπιναν τουλάχιστον δύο φλιτζάνια την ημέρα είχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν. Και, όπως και με τον κίνδυνο υποτροπής, όσοι είχαν τουλάχιστον πέντε φλιτζάνια είδαν την πιθανότητα να πεθάνουν να πέφτουν περισσότερο – κατά 29%.
Οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο πίνουν περίπου 95 εκατομμύρια φλιτζάνια καφέ την ημέρα.
Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Έλεν Κάμπμαν, καθηγήτρια διατροφής και ασθενειών στο Πανεπιστήμιο Wageningen της Ολλανδίας, είπε ότι η ασθένεια επανεμφανίστηκε σε ένα στους πέντε ανθρώπους που διαγνώστηκαν με αυτήν και θα μπορούσε να είναι θανατηφόρα. «Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι αυτή η μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση τριών έως τεσσάρων φλιτζανιών καφέ μπορεί να μειώσει την επανεμφάνιση του καρκίνου του εντέρου», είπε. Ωστόσο, τόνισε ότι η ομάδα είχε βρει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης καφέ και της ασθένειας παρά μια αιτιολογική σχέση μεταξύ τους. «Είμαστε αισιόδοξοι, ωστόσο, ότι το εύρημα είναι πραγματικό γιατί φαίνεται να εξαρτάται από τη δόση – όσο περισσότερος καφές πίνεται, τόσο μεγαλύτερο είναι το αποτέλεσμα», πρόσθεσε.
Η μελέτη είναι η τελευταία μεταξύ αυτών που δείχνουν ότι ο καφές μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου. Υπάρχουν ήδη ισχυρές ενδείξεις ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος και της μήτρας και ορισμένες ενδείξεις ότι κάνει το ίδιο για τους καρκίνους του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα και του δέρματος. Επίσης, σχετίζεται ήδη με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του εντέρου.
Ο καθηγητής Μαρκ Γκίντερ, συγγραφέας της μελέτης και πρόεδρος στην επιδημιολογία και την πρόληψη του καρκίνου στη σχολή δημόσιας υγείας στο Imperial College του Λονδίνου, είπε ότι τα ευρήματα προβάλουν «πρόκληση, καθώς δεν καταλαβαίνουμε πραγματικά γιατί ο καφές θα μπορούσε να έχει τέτοια επίδραση σε ασθενείς με καρκίνο του εντέρου».
Με πληροφορίες Guardian