14 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Νταβός: «Φορολογήστε τον πλούτο μας» – 250 μεγιστάνες έχουν κάτι να πουν στους ηγέτες του κόσμου

Περισσότεροι από 250 δισεκατομμυριούχοι και εκατομμυριούχοι ζητούν από τους πολιτικούς ηγέτες που βρίσκονται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός να εισαγάγουν φόρους στον πλούτο τους, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο.

«Το αίτημά μας είναι απλό: σας ζητάμε να φορολογήσετε εμάς, τους πιο πλούσιους στην κοινωνία», ανέφεραν οι δισεκατομμυριούχοι σε ανοιχτή επιστολή τους προς τους παγκόσμιους ηγέτες στο Νταβός. «Κάτι τέτοιο δεν θα αλλάξει θεμελιωδώς το βιοτικό μας επίπεδο ούτε θα στερήσει κάτι από τα παιδιά μας ούτε θα βλάψει την οικονομική ανάπτυξη των εθνών μας. Αλλά θα μετατρέψει τον μη παραγωγικό ιδιωτικό πλούτο σε επένδυση για το κοινό μας μέλλον».

Στην ίδια επιστολή με τίτλο «Proud to Pay», αναφέρεται επίσης πως «είμαστε οι άνθρωποι που επωφελούνται περισσότερο από το status quo». Επισημαίνεται παράλληλα πως «η ανισότητα έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Με λίγα λόγια, χρειάζεται άμεσα δράση».

Μεγιστάνες από 17 χώρες υπογράφουν την εν λόγω επιστολή. Ανάμεσά τους είναι η κληρονόμος της Disney Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ, ο Μπράιαν Κοξ, ο ηθοποιός και σεναριογράφος Σάιμον Πεγκ και η Βάλερι Ροκφέλερ, κληρονόμος της αμερικανικής δυναστείας. 

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση το 74% των δισεκατομμυριούχων υποστηρίζει υψηλότερους φόρους στον πλούτο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση του κόστους ζωής και να βελτιωθούν οι δημόσιες υπηρεσίες. Στην έρευνα που διεξήγαγε η Survation για λογαριασμό της οργάνωσης Patriotic Millionaires συμμετείχαν πάνω από 2.300 ερωτηθέντες από χώρες της G20, οι οποίοι κατέχουν πάνω από 1 εκατ. δολάρια σε «επενδύσιμα» περιουσιακά στοιχεία, εξαιρουμένων των κατοικιών τους, και επομένως ανήκουν στο πλουσιότερο 5%.

Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει ότι το 58% υποστηρίζει τη θέσπιση φόρου στον πλούτο 2% σε άτομα με περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια και ότι το 54% πιστεύει ότι ο ακραίος πλούτος αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία.

Ο Γκάι Σάινγκ Γουάτσον, ο Βρετανός αγρότης που έγινε επιχειρηματίας όταν ίδρυσε την εταιρεία διανομής λαχανικών Riverford, είπε: «Αυτή η δημοσκόπηση δείχνει ότι όλος ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένων των πλουσιότερων ανθρώπων, θέλει να φορολογηθούν οι “υπερπλούσιοι”. Πού στο καλό  βρίσκονται λοιπόν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί μας που έχουν τη δύναμη να το πράξουν; Ακόμα και εμείς, οι πιο πλούσιοι, έχουμε βαρεθεί την αδράνεια, άρα είναι απολύτως λογικό οι εργαζόμενοι, που αδικούνται περισσότερο από τις στημένες οικονομίες μας, να έχουν χάσει τελείως την υπομονή τους».

Να σημειωθεί πως οι 250 πλουσιότερες οικογένειες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν συνολική περιουσία 748 δισεκατομμυρίων λιρών, σύμφωνα με την τελευταία σχετική λίστα των Sunday Times, σημειώνοντας παράλληλα αύξηση κατά 704 δισεκατομμύρια αγγλικές λύρες το προηγούμενο έτος. Ανάμεσά τους είναι ο πρωθυπουργός, Ρίσι Σουνάκ και η σύζυγός του (θέσεις 275 και 350 αντιστοιχία).

Με πληροφορίες από Guardian

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ