30.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Νέα μέτρα για κορωνοϊό ανακοινώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Αυτά είναι τα επικρατέστερα

Σε λίγο, στο υπουργικό συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα τοποθετηθεί για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, μετά και την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης και θα προβεί σε ανακοινώσεις μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας ενόψει και των γιορτών.

«Στην εισαγωγική του ομιλία, στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα τοποθετηθεί για την εξέλιξη της πανδημίας, μετά και την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης και θα προβεί σε ανακοινώσεις μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας ενόψει και των γιορτών».
Ποια μέτρα εξετάζονται

Τα επικρατέστερα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι ενόψει των γιορτών και με φόντο την παραλλαγή Ομικρον, η οποία με βάση τα επίσημα στοιχεία δεν έχει κάνει την εμφάνισή της ακόμη στη χώρα μας είναι:

    Διανομή δωρεάν self-test για όλους τους πολίτες τις μέρες των γιορτών.
    Επέκταση των υποχρεωτικών rapid test από 2 σε 3 και με διάρκεια μόλις 24 ωρών. Tο κόστος θα το επωμίζονται οι ίδιοι.
    Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Πώς θα δίνονται τα δωρεάν τεστ στους εμβολιασμένους

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο για το αυξημένο testing και στους εμβολιασμένους προβλέπει να δίνονται δωρεάν self test μέσω των φαρμακείων, ενώ ισχύει η δυνατότητα των εμβολιασμένων να κάνουν δωρεάν τεστ στα κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ.

Αποκλείεται το lockdown

Από την κυβέρνηση αποκλείουν σε όλους τους τόνους το ενδεχόμενο ενός lockdown και τον περιορισμό στις δραστηριότητες των εμβολιασμένων, ακόμη κι αν αυτές αφορούν την διασκέδαση.
Μόνιμα όπλα τα μέτρα αυτοπροστασίας και οι εμβολιασμοί

Σε κάθε περίπτωση δύο είναι τα σημεία που οι πολίτες πρέπει να δώσουν περισσότερο βάρος.

Τα μέτρα αυτοπροστασίας και οι εμβολιασμοί είναι τα μόνιμα «όπλα» μας απέναντι στον ιό.

«Το Α και το Ω στη διαχείριση ενός σημαντικού γεγονότος είναι η ψυχραιμία. Αναφέρομαι στην πρόσφατη, στις αρχές Νοεμβρίου, ταυτοποίηση του νέου στελέχους του κοροναϊού από τη Ν. Αφρική», είπε η Μαρία Θεοδωρίδου κατά την χθεσινή ενημέρωση για τον κοροναϊό.

«​Η αντίδραση του ΠΟΥ για συναγερμό όλων των κρατών ήταν ακαριαία δεδομένου ότι και ο ελάχιστος χρόνος που μπορεί να χαθεί σε αυτές τις περιπτώσεις των επιδημιών είναι πολύτιμος. ​Στη νέα αυτή συνθήκη οι προβληματισμοί είναι αρκετοί και η επιστημονική κοινότητα χρειάζεται χρόνο για να δώσει απαντήσεις», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στους φόβους ότι πιθανόν λόγω αυτής της παραλλαγής μπορεί τα εμβόλια να είναι αναποτελεσματικά, και σημείωσε: «σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αναμένονται λοιμώξεις και σε εμβολιασμένους, επαναλοιμώξεις δηλαδή, αλλά εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτών των λοιμώξεων, το μέγεθος δηλαδή του προβλήματος θα είναι μάλλον μικρό.

Ο ιός στο συνεχή ανταγωνισμό του με τον άνθρωπο μπορεί να ξεφεύγει όμως από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που κάνει ο εμβολιαζόμενος με τον εμβολιασμό του σε βαθμό, όμως, που δεν είναι ακόμη γνωστός.

Όμως, σύμφωνα με μελέτη που έχει γίνει σχετικά με τη συμπεριφορά του ανοσιακού συστήματος σε προηγούμενες μεταλλάξεις και έχει δημοσιευτεί στο Cell Reports Medicine, φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία με τα κύτταρα μνήμης έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τις παραλλαγές του ιού.

Τα ειδικά κύτταρα CD4 και CDA ενεργοποιούν άλλα σημαντικά κύτταρα του ανοσιακού συστήματος ή και προκαλούν, τα CD8 συγκεκριμένα, λύση των μολυσμένων από τον ιό κυττάρων.

Επομένως, ο εμβολιασμός, παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας λόγω των παραλλαγών, εξακολουθεί να είναι ασπίδα προστασίας».

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ