Νέες εικόνες της NASA δείχνουν την «εκπληκτική» ηλιακή έκλαμψη που προκάλεσε ραδιοφωνικές παρεμβολές στη Γη.
Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από την ισχυρότερη, όπως αναφέρει, ηλιακή έκλαμψη των τελευταίων έξι ετών, μια πύρινη λάμψη στην επιφάνεια του ήλιου σε απόσταση 93 χιλιομέτρων, η οποία έθεσε εκτός λειτουργίας κάποιες ραδιοεπικοινωνίες στη Γη για μικρό χρονικό διάστημα την περασμένη Πέμπτη.
Η υπηρεσία κατέγραψε τις έντονα χρωματιστές εικόνες του φαινομένου που είναι γνωστό ως στεμματική εκτίναξη μάζας (CME) από το παρατηρητήριο ηλιακής δυναμικής, ένα διαστημικό σκάφος που εκτοξεύτηκε το 2010 και παρακολουθεί συνεχώς τη δραστηριότητα του ήλιου. Ήταν, σύμφωνα με τη NASA, μια έκλαμψη κλάσης Χ της υψηλότερης έντασης, με δυνατότητα να επηρεάσει τις ραδιοεπικοινωνίες, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τα σήματα πλοήγησης και να θέσει σε κίνδυνο διαστημόπλοια και αστροναύτες.
Το φαινόμενο αυτό της ενεργειακής έκρηξης το οποίο καταγράφηκε την Πέμπτη προκάλεσε δίωρες ραδιοφωνικές παρεμβολές σε ορισμένα μέρη των ΗΠΑ και αλλού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το κέντρο πρόβλεψης διαστημικού καιρού της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας και το κέντρο πρόβλεψης διαστημικού καιρού της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας το χαρακτήρισαν «εκπληκτικό γεγονός, πιθανότατα ένα από τα μεγαλύτερα ηλιακά ραδιοσυμβάντα που έχουν καταγραφεί ποτέ».
Το κέντρο ανέφερε ότι ο αντίκτυπός του στις ραδιοεπικοινωνίες έγινε αισθητός τις μεσημεριανές ώρες (Ελλάδας) την Πέμπτη και ότι οι επιστήμονές του αναλύουν άλλες επιπτώσεις του CME «που βρίσκεται πάνω από την βορειοδυτική περιοχή του ήλιου».
Ήταν η ισχυρότερη ηλιακή έκλαμψη που έχει καταγραφεί από τις 10 Σεπτεμβρίου 2017, ανέφερε το κέντρο, και η ισχυρότερη του τρέχοντος ηλιακού κύκλου με διαφορά. Οι περισσότερες ηλιακές εκλάμψεις κατηγορίας Χ που επηρεάζουν τη Γη βαθμολογούνται μεταξύ 1 και 9, με το συμβάν της Πέμπτης να κατατάσσεται ως Χ8. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος δήλωσε ότι η ισχυρότερη ηλιακή έκλαμψη στην καταγεγραμμένη ιστορία ήταν ένα συμβάν Χ28 στις 4 Νοεμβρίου 2003.
Με πληροφορίες από Guardian και ESA Space Weather