24.8 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Μυστήριο με τον θάνατο του Γιώργου Ζαντιώτη στο Βούπερταλ: «Πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης» ζητά το ΥΠΕΞ

Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με το μυστήριο που επικρατεί γύρω από τον θάνατο του Έλληνα υπηκόου στο Βούπερταλ της Γερμανίας, Γιώργου Ζαντιώτη.


Οι ελληνικές Αρχές στη Γερμανία κινητοποιήθηκαν αμέσως μετά την ενημέρωση για το περιστατικό, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, και παρείχαν προξενική συνδρομή στους οικείους του εκλιπόντος.
«Ο Γενικός Πρόξενος στο Ντίσελντορφ, σε πρώτη φάση μετέβη στην πόλη Χάγκεν, πλησίον του Βούπερταλ, και συναντήθηκε με τον αναπληρωτή Αστυνομικό Διευθυντή της πόλης, καθώς το εν λόγω αστυνομικό τμήμα έχει αναλάβει την υπόθεση διερεύνησης του εν θέματι τραγικού συμβάντος. Επίσης, είχε συνάντηση με στελέχη της Εισαγγελίας της ίδιας πόλης» επισημάνθηκε στην εν λόγω ανακοίνωση.

Ο Γενικός Πρόξενος στο Ντίσελντορφ, παράλληλα, είχε και συνάντηση με τον προϊστάμενο εισαγγελέα. «Κατά την συνάντηση, τόνισε το έντονο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την κατά το δυνατόν ταχύτερη δημοσιοποίηση του επίσημου πορίσματος περί των συνθηκών θανάτου του εκλιπόντος» σημειώνεται.

Επιπλέον, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βερολίνο ζήτησε τη «διαρκή και πλήρη» ενημέρωσή του για την υπόθεση.


«Χθες, 11 Νοεμβρίου, ο γενικός πρόξενος στο Ντίσελντορφ παρακολούθησε τη συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων του Κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, στην οποία είχε κληθεί να παράσχει διευκρινίσεις ο Υπουργός Εσωτερικών του εν λόγω Κρατιδίου. Μετά το πέρας της συζήτησης, ο Γενικός Πρόξενος συναντήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών του Κρατιδίου Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας» έγινε γνωστό.
Στο πλαίσιο αυτό, ζητήθηκε η «πλήρης διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του Έλληνα».

«Το υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της προώθησης και προστασίας των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των Ελλήνων στο εξωτερικό, θα συνεχίσει να παρέχει προξενική συνδρομή στους οικείους του Έλληνα πολίτη που έχασε τη ζωή του στο Βούπερταλ. Αναμένει από τις αρμόδιες Γερμανικές Αρχές την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, την εξέλιξη της οποίας θα συνεχίσει να παρακολουθεί» καταλήγει η ανακοίνωση.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει σάλο, ειδικά με τη δημοσιοποίηση σοκαριστικού βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης του Έλληνα.
Το βίντεο από τη σύλληψη του Γιώργου Ζαντιώτη, το οποίος θυμίζει την υπόθεση του Τζορτζ Φλόιντ, δείχνει τους αστυνομικούς να έχουν πέσει κυριολεκτικά πάνω του.

Συγγενείς και φίλοι του έχουν εκφράσει καταγγελίες αλλά και απευθύνουν ερωτήματα σχετικά με την υπόθεση.
«Προσπαθώ να πάρω κάποιες απαντήσεις και δεν μπορώ να βρω άκρη. Τόσες ημέρες δεν μας έχουν αφήσει να τον δούμε τον αδελφό μου, να τον κηδέψουμε. Βρίσκεται σε ένα ψυγείο μόνος του χωρίς να μπορούμε να του πούμε ένα τελευταίο αντίο. Νιώθω τα χέρια μου δεμένα. Θέλω να μάθω τι πραγματικά έγινε» είπε, χαρακτηριστικά, η αδελφή του.
«Θέλω να μάθω για εκείνες τις δύο ώρες στο αστυνομικό τμήμα από τη στιγμή που μας χώρισαν μέχρι τη στιγμή που κατέληξε. Εφόσον βγήκε 3 Νοεμβρίου το πόρισμα γιατί δεν τον άφησαν ελεύθερο; Γιατί μου είπανε μόνο ότι δεν υπήρχαν εξωτερικά χτυπήματα; Γιατί το δελτίο Τύπου να ενημερώσει τα ΜΜΕ έξι ημέρες μετά; Γιατί έμεινε τόσες ημέρες κρυφό το περιστατικό; Γιατί δεν τον πήγαν μαζί μου στο νοσοκομείο; Πού είναι η μπλούζα και το παντελόνι του αδελφού μου;» συμπλήρωσε.

Η αστυνομία, πάντως, να τονιστεί ισχυρίζεται πως ο νεαρός επιτέθηκε σε ένστολους και πως ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ και μέθης, ενώ αρνείται ότι έπεσε θύμα βίας.

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ