Το μοβ καλαμπόκι, καλλιεργείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια από ιθαγενείς της Αμερικής σε Μεξικό και Νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες. Ο καρπός αυτός, αποτελεί βασικό συστατικό στην παραδοσιακή νότια και κεντρική μεξικάνικη διατροφή. Χρησιμοποιείται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, όπως για την παρασκευή τορτίγιας και όχι μόνο.
Το χρώμα του καρπού οφείλεται στις ανθοκυανίνες, που είναι γνωστές για την αντιφλεγμονώδη δράση τους και τη συμβολή τους στην αναγέννηση του συνδετικού ιστού, ενώ ενισχύουν το ανοσοποιητικό και μειώνουν τη χοληστερόλη. Ταυτόχρονα, προστατεύουν τα τριχοειδή και τα αιμοφόρα αγγεία από τις ελεύθερες ρίζες, αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος.
Έχει πολλές ποικιλίες, που κάθε μια έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, το Rio Grande pueblo blue είναι ψηλό και όχι τόσο ανθεκτικό στην ξηρασία. Χρωματικά, οι ποικιλίες έχουν μια ευρεία γκάμα, και δεν περιορίζονται μόνο στο μοβ ή το μπλε, κάνοντας τους καρπούς να δείχνουν εξωτικοί και μοναδικοί.
Το μοβ καλαμπόκι, είναι γλυκό και ζουμερό και καλλιεργείται πλέον και στην Ελλάδα, αν και σε πολύ περιορισμένη κλίμακα προς το παρόν.
Σύμφωνα με ανάλυση τα φρούτα με σκούρο μοβ χρώμα όπως το καλαμπόκι μπορεί να μας προστατεύουν από νόσους όπως το Αλτσχάιμερ, η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος. Οι πιθανότητες αναπτύξεως της νόσου του Πάρκινσον και σκληρύνσεως κατά πλάκας επίσης μπορεί να ελαττωθούν.