8.3 C
Athens
Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Μητσοτάκης: Οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα – Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών

Μηνιαίο πρόστιμο 100 ευρώ θα επιβάλλεται στους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με τις νέες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ο εμβολιασμός καθίσταται πλέον υποχρεωτικός για τους άνω των 60 ετών.
«Είναι μία απόφαση που πρέπει να σας πω ότι με βασάνισε προσωπικά. Αισθάνομαι, ωστόσο, βαρύτερη την ευθύνη μου να σταθώ δίπλα στους πιο ευάλωτους έστω και αν ίσως πρόσκαιρα δυσαρεστηθούν. Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι με αυτή μας την πολιτική απόφαση θα σωθούν ανθρώπινες ζωές» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ κάθε μήνα για τους ανεμβολίαστους πολίτες από 60 ετών και πάνω που δεν θα έχουν κλείσει ραντεβού έως τις 16 Ιανουαρίου.

«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου να έχουν κλείσει το ραντεβού τους να κάνουν την πρώτη δόση, θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα στο σύστημα για να εμβολιαστούν πρώτοι. Διαφορετικά, κάθε μήνα, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο, το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ και με νόμο, τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο, το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία μας» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
«Δεν είναι ποινή, θα έλεγα ότι είναι ένα αντίτιμο υγείας, ένα κίνητρο προφύλαξης, μια ώθηση ζωής, αλλά πιστεύω ότι είναι και μία πράξη δικαιοσύνης απέναντι στους πολύ περισσότερους εμβολιασμένους» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Η απόφασή μου σημαίνει προστασία και όχι τιμωρία» τόνισε ακόμα.

Δωρεάν self test σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους


Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ένα ακόμα μέτρο, ενόψει των γιορτών: Στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διατεθεί δωρεάν ένα self test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα.
Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «ώστε να παρακολουθήσουμε την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στη διάρκεια των γιορτών», συμπλήρωσε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «μέτρα προτροπής και όχι καταστολής», προσθέτοντας ότι πρόκειται για «δίκαια μέτρα», αποστέλλοντας νέο μήνυμα για τον εμβολιασμό.
«Το εμβόλιο σώζει ζωές και πρώτα και πάνω απ’ όλα τους πιο ευάλωτους. Γι’ αυτό, όπως σας είπα, δεν είναι υποχρεωτικό, είναι αναγκαίο, είναι απαραίτητο» υπογράμμισε κλείνοντας ο πρωθυπουργός.

«Η Όμικρον θα κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα»


Τα νέα μέτρα έρχονται ενόψει των Χριστουγέννων και στη «σκιά» της παραλλαγής Όμικρον.
«Η νέα μετάλλαξη Όμικρον μας ανησυχεί και μας καλεί σε επιφυλακή, γιατί μας υπενθυμίζει ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μας αιφνιδιάζει συνέχεια όσο βρίσκει έδαφος να επιζεί, ιδίως μεταξύ των ανεμβολίαστων. Ενώ και οι γιορτές που πλησιάζουν, με το κλίμα τους, τα οικογενειακά τραπέζια και τις κοινωνικές εξόδους, διαμορφώνουν συνθήκες που πιθανόν να ευνοήσουν την αναζωπύρωσή του» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
«Για τη μετάλλαξη Όμικρον θα ξέρουμε περισσότερα σε δύο εβδομάδες περίπου. Αργά ή γρήγορα όμως είναι βέβαιο ότι θα κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε την πολιτική μας με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα. Πρέπει, με άλλα λόγια, να κερδίσουμε χρόνο» τόνισε.

Η Όμικρον έχει εντείνει τις ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας, σημαίνοντας παγκόσμιο «συναγερμό», με τις χώρες της Ευρώπης να αναλαμβάνουν δράση, προκειμένου να θωρακιστούν.
Στο πλαίσιο αυτό και καθώς τα κρούσματα κινούνται καθημερινά κοντά σε επίπεδα-ρεκόρ, αλλά και με τους θανάτους από κορωνοϊό στη χώρα να έχουν ξεπεράσει τις 18.000, η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει περαιτέρω μέτρα, λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Οι σημερινές ανακοινώσεις έρχονται λίγες μόλις ημέρες μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού (στις 18 Νοεμβρίου), στη διάρκεια του οποίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει τα τελευταία περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες και την απόφαση για την τρίτη δόση στους εμβολιασμένους άνω των 60 ετών, προκειμένου το πιστοποιητικό να έχει ισχύ.

Με πληροφορίες από το sputniknews.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ