21.2 C
Athens
Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Μαντλίν ΜακΚάν: Σοκαριστική αποκάλυψη από τον Γερμανό εισαγγελέα 15 χρόνια μετά την εξαφάνισή της

Η αποκάλυψη του Γερμανού εισαγγελέα συνδέει τον βασικό ύποπτο, Κρίστιαν Μπρούεκνερ, με το έγκλημα της απαγωγής και ενδεχόμενης δολοφονίας της μικρής, που δεν έχει ακόμα ομολογηθεί.

Ως φόρο τιμής για τα 15 χρόνια που η μικρή Μαντλίν ΜακΚαν έχει χαθεί, οι γονείς του κοριτσιού οργάνωσαν μια αγρυπνία στο χωριό τους, Ρόθλεϊ. Την ίδια ώρα, ο Γερμανός εισαγγελέας δίνοντας συνέντευξη στην πορτογαλική τηλεόραση αποκάλυψε ότι υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν τον κύριο ύποπτο για την εξαφάνιση της Μαντλίν με την απαγωγή της.

Το κοριτσάκι χάθηκε, λίγο πριν τα τέταρτα γενέθλιά της, από το διαμέρισμα διακοπών των γονιών της στην Πράια Ντα Λουζ στην ακτή Αλγκάβρε της Πορτογαλίας, στις 3 Μαΐου 2007.

Την εξαφάνιση αντιλήφθηκε τρομοκρατημένη η μητέρα της λίγο μετά τις 10 το βράδυ. Είχε μείνει μόνη της με τα μικρότερα αδέρφια της, ενώ οι γονείς της γευμάτιζαν σε ένα κοντινό εστιατόριο με φίλους τους.

Μιλώντας στην πορτογαλική τηλεόραση, 15 χρόνια από την ημέρα που εξαφανίστηκε στην Πράια ντα Λουζ, ο εισαγγελέας Χανς Κρίστιαν Βόλτερς δήλωσε ότι είναι “σίγουρος” ότι το μικρό παιδί δολοφονήθηκε και ότι ο Μπρούεκνερ, 45 ετών, το έκανε. Ο Γερμανός ερευνητής που ερευνά την εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚαν αποκάλυψε με εντυπωσιακό τρόπο ότι υπάρχουν “νέα στοιχεία” που συνδέουν τον κύριο ύποπτο παιδεραστίας Κρίστιαν Μπρούεκνερ με την απαγωγή της, καθώς είπε “Η έρευνα συνεχίζεται ακόμα και έχουμε βρει κάποια νέα στοιχεία, κάποια νέα στοιχεία, όχι ιατροδικαστικά στοιχεία αλλά στοιχεία”.

Ο Μπρούεκνερ ισχυρίζεται πως είχε άλλοθι τη νύχτα που εξαφανίστηκε


Ο καταδικασμένος βιαστής και παιδεραστής Μπρούεκνερ ονομάστηκε από τους Γερμανούς εισαγγελείς ως κύριος ύποπτος στην υπόθεση πριν από δύο χρόνια, με τους ανακριτές να λένε ότι είχαν “συγκεκριμένα στοιχεία” ότι ήταν νεκρός. Όμως από τότε δεν υπάρχουν πολλά σημάδια ότι κατηγορήθηκε, κάτι που προκάλεσε εικασίες ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τη συμμετοχή του στην εξαφάνισή της και πρόσφατα προέκυψε ότι ο Μπρούεκνερ ισχυρίζεται πως είχε άλλοθι τη νύχτα που εξαφανίστηκε.

Στη συνέχεια, ο Γερμανός εισαγγελέας επανέλαβε τον ισχυρισμό του το 2020 ότι ο Μπρούεκνερ, καταδικασμένος παιδόφιλος στη φυλακή για βιασμό μιας συνταξιούχου, ήταν υπεύθυνος για τη δολοφονία της και είπε: «Είμαστε σίγουροι ότι σκότωσε τη Μαντλίν ΜακΚάν. Δεν μπορώ να σας δώσω περισσότερες λεπτομέρειες προς το παρόν».

Η Σάν εικάζεται ότι τα νέα εν λόγω στοιχεία θα μπορούσαν να είναι ίνες από τις ροζ πιτζάμες Eeyore της Maddie, αφού την έβαλαν στο πίσω μέρος του βαν, παρά την επιμονή του κ. Βόλτερς ότι τα στοιχεία δεν είναι ιατροδικαστικά.

Όταν ρωτήθηκε από την παρουσιάστρια εάν είναι «αληθές ότι βρήκατε κάτι από τη Μαντλίν ΜακΚάν στο βαν του Κρίστιαν Μπρούεκνερ», ο κ. Βόλτερς απάντησε: “Δεν πρόκειται να σχολιάσω τις λεπτομέρειες της έρευνας. Αλλά όταν δημοσιογράφος συνεχίζει με ερωτήσεις: “Μα δεν μπορείς να το αρνηθείς;” Ο κ. Βόλτερς απάντησε: “Δεν θέλω να το αρνηθώ”, προσθέτοντας: “Ο ύποπτος δεν έχει ακόμη ενημερωθεί”.

Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, οι λεπτομέρειες μιας αστυνομικής έρευνας δεν μπορούν να αποκαλυφθούν έως ότου δοθούν τα πλήρη στοιχεία σε έναν ύποπτο και στους δικηγόρους τους. Η υπόθεση μπορεί στη συνέχεια να δημοσιοποιηθεί.

Η αγρυπνία για τη μικρή Μαντλίν


Η Κέιτ και ο Τζέρι ΜακΚάν έλαβαν τρομερή υποστήριξη από τα μέλη της κοινότητάς τους κατά τη διάρκεια μιας συγκλονιστικής προσευχής στο χωριό τους, Ρόθλεϊ, όπου προσπαθούσαν να τιμήσουν την κόρη τους. Η κυρία ΜακΚάν διάβασε ένα ποίημα κρατώντας το κολιέ της που αποτελείται από τρία δαχτυλίδια, που πιθανόν να συμβολίζουν τη Maddie και τα άλλα δύο παιδιά του ζευγαριού. Η Κέιτ και ο Τζέρι, που ελπίζουν ότι η Μαντλίν -η οποία θα ήταν πλέον σχεδόν 19 ετών- είναι ακόμα ζωντανή, εμφανίστηκαν συγκλονισμένοι από την υποστήριξη καθώς συμμετείχαν σε προσευχές και αναγνώσματα για να τιμήσουν την περίσταση.

Η εκδήλωση αυτή γίνεται κάθε χρόνο ως φόρος τιμής για το εξαφανισμένο κοριτσάκι, είναι ένας τρόπος για να της δείξουν οι γονείς της πως ακόμη προσπαθούν και προσεύχονται και πως πιστεύουν ότι είναι ζωντανή και θα γυρίσει κοντά τους. Λόγω, όμως, της πανδημίας η εκδήλωση αυτή έχει ακυρωθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Η Κέιτ και ο Τζέρι είπαν: “Φέτος συμπληρώνουμε δεκαπέντε χρόνια από την τελευταία φορά που είδαμε τη Μαντλίν. Δεν είναι πιο δύσκολο από οποιοδήποτε άλλο, αλλά ούτε και πιο εύκολο. Είναι πολύς καιρός”.

Το 2019 η Κέιτ εμφανίστηκε μόνη με τα δίδυμα της Σον και Αμελί – τώρα 17 ετών – καθώς ο καρδιοπαθολόγος σύζυγός της έλειπε στην Ιταλία σε ένα σημαντικό ιατρικό συνέδριο. Ο πρώην γενικός ιατρός χειρουργείου που έγινε ιατρός του νοσοκομείου, η Κέιτ, 54 ετών, είχε φύγει από τη δουλειά για να πάει μαζί με τον Τζέρι στο πολεμικό μνημόσυνο για την εκδήλωση καλωσορίσματος Η Κέιτ πάλεψε με τα δάκρυα καθώς τα παιδιά άναβαν κεριά για τη Μαντλίν και άλλους χαμένους νέους.

Κανένας γονέας δεν απευθύνθηκε στο πλήθος των 100 ατόμων, αλλά η Κέιτ, διάβασε ένα ποίημα, αφιερωμένο στο χαμένο της κοριτσάκι, λέγοντας: “Η επιβίωση μπορεί να συνοψιστεί σε τρεις λέξεις: Μην τα παρατάς ποτέ. Αυτή είναι η καρδιά του, απλώς συνέχισε να προσπαθείς. Μερικές φορές πρέπει να σε χτυπήσουν κάτω, πιο χαμηλά από ποτέ, για να σταθείς ψηλότερα από ποτέ. Η επιμονή είναι πείσμα”.

Μια οικογενειακή πηγή είπε: “Η Κέιτ και ο Τζέρι απολαμβάνουν να πηγαίνουν στη λειτουργία για μια ώρα προσευχής και ήσυχου προβληματισμού. Εκτιμούν πάντα την υποστήριξη του κοινού“.

Συναντήθηκαν στον ψυχρό νυχτερινό αέρα στο Κρος Γκριν στην επέτειο-ορόσημο – όπου ένα κερί για το πιο διάσημο εξαφανισμένο παιδί στον κόσμο εξακολουθεί να καίει όλο το εικοσιτετράωρο. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, τα παιδιά της περιοχής ανέβηκαν για να ανάψουν κεριά για να θυμηθούν τη Μαντλίν, ή ένα ξεχωριστό άτομο της επιλογής τους.

Ένα κοριτσάκι σκόνταψε στο έδαφος καθώς έτρεχε πίσω στη μητέρα του, και μια ανήσυχη Κέιτ ενώθηκε με άλλους που φώναζαν “Ουπς!” μετά χαμογέλασε καθώς το παιδί σήκωσε τον εαυτό της αλώβητο. Ο Τζέρι, αργότερα ευχαρίστησε ατομικά τους ανθρώπους που παρακολούθησαν τη συγκέντρωση, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο πόσα σημαίνει για αυτόν η εμφάνιση του κόσμου στην αγρυπνία και πόσο εκτιμά την υποστήριξή τους.

Εφημέριος της τοπικής ενοριακής εκκλησίας, ο αιδεσιμότατος Ρόμπ Γκλάντστοουν, ο οποίος ηγήθηκε των προσευχών, άνοιξε τη λειτουργία λέγοντας στο πλήθος: “Για άλλη μια φορά μετά από ένα διάστημα δύο ετών, είμαστε σε θέση να βρεθούμε ξανά μαζί εδώ στο Κρος Γκριν για να θυμηθούμε τη Μαντλίν , για να δείξουμε αλληλεγγύη στην Κέιτ και τον Τζέρι, τον Σον και την Αμελί. “Κύριε, σε ευχαριστούμε που υποστήριξες τον Τζέρι και την Κέιτ σε αυτά τα οδυνηρά χρόνια. Κρατήστε μας την ελπίδα τους να βρουν τη Μαντλίν, να ανακαλύψουν την αλήθεια της εξαφάνισής της, η πραγματική ελπίδα κερδίζεται δύσκολα”.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαβάστηκαν συγκινητικά μηνύματα συμπαράστασης από τα παιδιά. Εμβληματικές εικόνες μιας νεαρής Μαντλίν ήταν δεμένες στο κιγκλίδωμα γύρω από το μνημείο του πολέμου και ένα βάζο με φρέσκα κίτρινα λουλούδια τοποθετήθηκε στο έδαφος. Το κερί της Μαντλίν έκαιγε έντονα όπως είπε ο Ρόμπ Γκλάντστοουν: “Ελπίζουμε το φως εδώ στο Ρόθλεϊ να διαλύσει το σκοτάδι».

Μερικές φορές η Κέιτ και ο Τζέρι εμφανίστηκαν δακρυσμένοι, άλλες φορές χαμογελούσαν. Η Κέιτ, που φαινόταν να κουτσαίνει, αγκαλιάστηκε από φίλους και υποστηρικτές. Ο μεγάλος θείος της Μαντλίν, ο συνταξιούχος διευθυντής Μπράιαν Κένεντι, 83 ετών, που ζει στο ίδιο χωριό και έχει παρακολουθήσει και τις 13 επετειακές συγκεντρώσεις με τη σύζυγό του Τζάνετ, είπε: “Η Κέιτ και ο Τζέρι αισθάνονται ενθουσιασμένοι που κάτι θετικό φαίνεται να συμβαίνει με την έρευνα”.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ