17.7 C
Athens
Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, 2024

Μαδρίτη: 170.000 διαδηλωτές κατά του νόμου περί αμνηστίας Καταλανών αυτονομιστών

Τουλάχιστον 170.000 διαδήλωσαν στο κέντρο της Μαδρίτης, κατά του αμφιλεγόμενου νόμου περί αμνηστίας των Καταλανών αυτονομιστών, που «επέτρεψε» στον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, να επανεκλεγεί.

Ο Πέδρο Σάντσεθ ορκίστηκε χθες ξανά πρωθυπουργός, αφού κέρδισε την προηγούμενη ημέρα την ψηφοφορία για την ανάληψη των καθηκόντων του, η οποία πραγματοποιήθηκε σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου. Η σημερινή διαδήλωση στο σιντριβάνι Cibeles της Μαδρίτης, είχε διοργανωθεί από περισσότερες από 100 ομάδες και ενώσεις που είχαν καλέσει τους ανθρώπους από όλες τις κομματικές παρατάξεις να συμμετάσχουν.

Η αντιπροσωπεία της κεντρικής κυβέρνησης στην περιοχή ανέφερε ότι η συμμετοχή ανήλθε σε 170.000 άτομα, γεγονός που την καθιστά υπερδιπλάσια από τη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα την περασμένη Κυριακή. Οι διοργανωτές έκαναν λόγο για συμμετοχή «κοντά στο ένα εκατομμύριο».

Η αστυνομία αναγκάστηκε να κόψει έναν κεντρικό δρόμο στην πρωτεύουσα μετά τη διαδήλωση, προκειμένου να εμποδίσει εκατοντάδες ανθρώπους να φτάσουν στην επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού.

Ορισμένοι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «διαχωρισμός των εξουσιών», «προδότες», ενώ ακούστηκαν συνθήματα όπως «Σάντσεθ παραιτήσου» και «Viva España».

Αν και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα νίκησε οριακά το κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ στις εκλογές, δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει αυτοδυναμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ακόμη και με την υποστήριξη του ακροδεξιού κόμματος Vox και άλλων μικρότερων κομμάτων.

Ωστόσο, το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ και οι εταίροι του στην αριστερή συμμαχία Sumar κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες ψήφους, με την υποστήριξη των δύο κύριων καταλανικών κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας. Αντάλλαγμα για τη στήριξη ήταν η αμνηστία για όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια απόσχισης από την Ισπανία πριν από έξι χρόνια.

Η απόφαση του Πέδρο Σάντσεθ να συμφωνήσει με την αμνηστία -την οποία είχε απορρίψει προεκλογικά- εξόργισε τους πολιτικούς του αντιπάλους, οι οποίοι τον κατηγόρησαν για υποκρισία, κυνικούς ελιγμούς και ότι έθεσε τη δική του πολιτική επιβίωση πάνω από τα συμφέροντα της χώρας.

Η κίνηση αυτή έχει επίσης εξοργίσει πολλούς Ισπανούς της αριστεράς.

Στη διαδήλωση, η οποία ακολούθησε άλλες μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλη την Ισπανία τις τελευταίες εβδομάδες, συμμετείχαν οι ηγέτες του PP και του Vox.

Ο Αλβέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, ηγέτης του PP, κατηγόρησε για άλλη μια φορά τον Πέδρο Σάντσεθ ότι διέπραξε απάτη εις βάρος του ισπανικού λαού προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία. Ο ηγέτης του Vox, Σαντιάγο Αμπασκάλ, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα εγκαταλείψει αυτόν τον αγώνα και θα συνεχίσει τον αγώνα «μέσω διαρκούς κοινωνικής κινητοποίησης και ειδοποιώντας τους διεθνείς συμμάχους μας για το τι συμβαίνει στην Ισπανία».

Ο εκπρόσωπος του PSOE στο Κογκρέσο, Πάτσι Λόπεθ, δήλωσε ότι ενώ η διαμαρτυρία είναι δικαίωμα σε κάθε δημοκρατικό σύστημα, η διαδήλωση του Σαββάτου είχε ως κίνητρο την οργή της δεξιάς για την επιστροφή του Πέδρο Σάντσεθ στην εξουσία και όχι την προτεινόμενη αμνηστία.

«Για άλλη μια φορά, η δεξιά και η ακροδεξιά βγαίνουν στους δρόμους. Ο Φεϊχόο και ο Αμπασκάλ είναι και πάλι μαζί, αλλά δεν διαδηλώνουν κατά της αμνηστίας, αλλά επειδή δεν έχουν αποδεχθεί ότι η κοινωνική πλειοψηφία αυτής της χώρας επέλεξε μια προοδευτική κυβέρνηση και είπε όχι στην κάλπη σε μια κυβέρνηση, που θα είχε τον Φεϊχόο πρωθυπουργό και τον Αμπασκάλ αντιπρόεδρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρόλο που οι μεγάλες διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία ειρηνικές, υπήρξαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των φασιστικών και νεοφασιστικών ομάδων που συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία του PSOE στη Μαδρίτη το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Ο Πέδρο Σάντσεθ, έχει υποστηρίξει ότι ο νόμος περί αμνηστίας είναι απαραίτητος για να επουλωθούν οι πληγές του πρόσφατου παρελθόντος και να επιτευχθεί μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή. Η κυβέρνησή του έχει επίσης τονίσει ότι η κίνηση αυτή συνάδει την αμνηστία που ο πρωθυπουργός εξέδωσε σε εννέα φυλακισμένους Καταλανούς ηγέτες πριν από δύο χρόνια.

Πολλοί Ισπανοί απορρίπτουν την πράξη επιείκειας, η οποία θα ωφελήσει εκατοντάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος εγκατέλειψε την Ισπανία για να αποφύγει τη σύλληψη μετά την «ενορχήστρωση» της αποτυχημένης απόπειρας για ανεξαρτησία τον Οκτώβριο του 2017.

Μια δημοσκόπηση στα μέσα Σεπτεμβρίου έδειξε ότι το 70% των ψηφοφόρων, συμπεριλαμβανομένου του 59% των ανθρώπων που ψήφισαν το PSOE τον Ιούλιο, ήταν κατά του νόμου περί αμνηστίας.

Με πληροφορίες του Guardian

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ