19.3 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Λέσβος: Άνοιξε για το κοινό νέο πάρκο απολιθωμάτων

Ένα νέο πάρκο απολιθωμάτων λειτουργεί από την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή Ακρόχειρας της δυτικής Λέσβου, επτά χιλιόμετρα από το δυτικότερο άκρο του νησιού το Σίγρι.
Το πάρκο και τα νέα ευρήματα παρουσίασε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και επικεφαλής των σωστικών ανασκαφών, καθηγητής Νίκος Ζούρος. Τα έργα που έγιναν στο νέο πάρκο απολιθωμάτων αναδεικνύουν την αξία και τη σημασία των εκατοντάδων ευρημάτων που ήλθαν στο φως και διατηρήθηκαν στη θέση που εντοπίστηκαν, σημείωσε.

Όπως επισήμανε ο Νίκος Ζούρος, όποιος ανέβει τις σκάλες, κατασκευασμένες αποκλειστικά από την ηφαιστειακή πέτρα της περιοχής, «σκαρφαλώνει» στη βουνοπλαγιά του Ακρόχειρα και ψηλαφεί για πρώτη φορά ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας του μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου που συνεχίζει να αποκαλύπτει τον πλούτο του απολιθωμένου δάσους του νησιού.

Εκεί βρίσκονται πέντε διαδοχικοί ορίζοντες παλαιο-εδάφους στους οποίους εμφανίζονται όρθια απολιθωμένα δέντρα, που τεκμηριώνουν την εκδήλωση διαδοχικών μεγάλων ηφαιστειακών εκρήξεων που οδήγησαν στην απολίθωση ισάριθμων δασών στη δυτική Λέσβο.

Μάλιστα, όποιος βρεθεί στο πάρκο απολιθωμάτων θα διαπιστώσει ότι είναι ορατά και διακρίνονται πλέον καθαρά οι επάλληλοι ορίζοντες ηφαιστειακών υλικών των μεγάλων εκρήξεων και μέσα στους οποίους φιλοξενούνται διαδοχικά απολιθωμένα δάση.

Κοιτώντας πως ήταν η φύση στη Λέσβο πριν εκατομμύρια χρόνια
Πρόκειται για απολιθωμένα δάση διαφορετικής ηλικίας και σύνθεσης που συγκροτούν ένα μοναδικό στο είδος του αρχείο της χλωρίδας της περιοχής του Αιγαίου κατά την περίοδο του Μειόκαινου, πριν 23 έως έξι εκατομμύρια χρόνια. Το αρχείο αυτό δημιουργήθηκε από τις καταστροφικές ηφαιστειακές εκρήξεις που προκάλεσαν τα ηφαίστεια στη σημερινή δυτική Λέσβο, σε μια περίοδο περίπου τριών εκατομμυρίων ετών.

Σύμφωνα με τον κ. Ζούρο, «τα νέα ευρήματα περιλαμβάνουν απολιθωμένους κορμούς δέντρων ιστάμενους στη φυσική τους θέση με το ριζικό σύστημα σε πλήρη ανάπτυξη, μεγάλους και μικρούς κατακείμενους κορμούς καρποφόρων και κωνοφόρων δένδρων, η διάταξη των οποίων μαρτυρεί την κατεύθυνση κίνησης των ηφαιστειακών υλικών που τους παρέσυραν και δημιούργησαν την εντυπωσιακή συγκέντρωση απολιθωμάτων που εμφανίζεται στη θέση».

Ανάμεσα στα απολιθωμένα δέντρα έχουν αποκαλυφθεί εκατοντάδες κλαδιά ποικίλων διαστάσεων, κλαδίσκοι και πολύ μεγάλος αριθμός απολιθωμένων φύλλων που αποκαλύπτουν τη μεγάλη βιοποικιλότητα που χαρακτήριζε τα μεγάλα υποτροπικά δάση της περιοχής κατά τη γεωλογική περίοδο του Μειόκαινου.

«Εντυπωσιάζει», ανέφερε ο κ. Ζούρος, «ο μεγάλος πλούτος των διαφορετικών ειδών υποτροπικών δέντρων που αποκαλύπτονται στην περιοχή και προσθέτουν νέα στοιχεία για τη σύνθεση των απολιθωμένων δασικών οικοσυστημάτων της Λέσβου. Πολλά νέα είδη προστίθενται στον κατάλογο των ειδών με χαρακτηριστικότερα τα ευρήματα ειδών των οικογενειών καρποφόρων φυτών όπως των φοινίκων, των δαφνίδων, των κανελόδεντρων, των βελανιδιών, των καρυδιών και πολλών άλλων φυτών ενώ η μελέτη του τεράστιου αριθμού απολιθωμάτων που έχει προέλθει από τις ανασκαφές συνεχίζεται».

Σημειώνεται ότι τα φύλλα αλλά και οι κορμοί των δέντρων μελετώνται συστηματικά από ειδικούς ερευνητές που συνεργάζονται με το μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Οι ανασκαφές για τα νέα ευρήματα στον Ακρόχειρα πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Πράξης «Κατασκευή / Αναβάθμιση Οδικού Άξονα Καλλονής Σιγρίου – ΥΠΟΕΡΓΟ 6: Έρευνες και εργασίες απολιθωμάτων», ενώ η ανάδειξη των απολιθωματοφορων θέσεων πραγματοποιείται με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου 2014-2020 στα πλαίσια της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ