18 C
Athens
Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Λαμία: Οι λύκοι κατέβηκαν στα χωριά – Αντιδράσεις από τους κτηνοτρόφους

Σε Φθιώτιδα και Βοιωτία τα περιστατικά με «πρωταγωνιστές» λύκους έχουν αυξηθεί, ενώ οι κάτοικοι προβληματισμένοι δηλώνουν πως «η κατάσταση έχει ξεφύγει».

Οι κάτοικοι στο Κυριακοχώρι της δυτικής Φθιώτιδας βλέπουν έναν λύκο να επισκέπτεται την πλατεία του χωριού μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Επίσης, ανατολικά του χωριού Ανάβρα της Μαγνησίας, στα ορεινά του όρους Όθρυς, οι κάτοικοι ακούν τις κραυγές των λύκων σχεδόν κάθε βράδυ. Παρόμοια περιστατικά περιγράφουν και οι κάτοικοι στην κορυφογραμμή του Καλλιδρόμου από το Ελευθεροχώρι μέχρι τους Ξυλικούς αλλά και στην Οίτη και τα Άγραφα.

Ο Διονύσης Κυριόπουλος από τη δυτική Φθιώτιδα τα δύο τελευταία χρόνια βλέπει το κοπάδι του να μειώνεται συνέχεια. Μάλιστα ο ίδιος είναι προβληματισμένος «αν θα πρέπει να το κρατήσει ή να τα οδηγήσει στο σφαγείο», όπως δήλωσε. Συμπλήρωσε ότι «η κατάσταση έχει ξεφύγει. Δεν ξέρουμε από πού να φυλαχτούμε. Προς το παρόν οι λύκοι βρίσκουν και τρώνε πρόβατα, αγελάδες και κατσίκες. Τι θα γίνει αν πεινάσουν; Θα επιτεθούν σε ανθρώπους;»

Παρόμοιες είναι οι περιγραφές και από κατοίκους του Καλλιδρόμου, από την Οίτη, και από τα χωριά της Όθρυος.

Ο Παναγιώτης Κραβαρίτης, δασοπόνος του δασαρχείου της Λαμίας ασχολείται δεκαετίες με τα συγκεκριμένα θέματα και ουσιαστικά είναι αυτός που δέχεται, σχεδόν καθημερινά, τις πιέσεις από τους κτηνοτρόφους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Ο ίδιος δήλωσε πως «οι οχλήσεις είναι συνεχείς τα τελευταία χρόνια αλλά στην περιοχή της Φθιώτιδας προστατεύεται ο λύκος από τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Υπάρχει μια αλληλογραφία με τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά μέχρι εκεί. Άλλωστε τα όποια μέτρα, θα προκύψουν μετά από επιστημονικές μελέτες».

Οι λύκοι κυνηγούν τα αγριογούρουνα

Ο Κώστας Μαργαρίτης, κυνηγός, ανέφερε ότι «υπάρχουν περιοχές που έχει περιοριστεί και ο αγριόχοιρος και οι κυνηγοί που πηγαίνουν βρίσκουν μπροστά τους μόνο λύκους». Συμπλήρωσε πως «από την Ανάβρα της Μαγνησίας μέχρι και την Παλαιοκερασιά της Φθιώτιδας, μία απόσταση 20 χιλιομέτρων, οι λύκοι κυνηγούν τα αγριογούρουνα και μάλιστα δεν διστάζουν να φτάσουν ακόμη και μέσα στον κάμπο. Τα προηγούμενα χρόνια άκουγαν σκυλιά ή ανθρώπους και έφευγαν. Τώρα κάθονται και περιμένουν».

«Οι λύκοι δεν μας κλείνουν ραντεβού»

Στα ορεινά χωριά αν δεν βλέπουν τους λύκους μέσα στους δρόμους και τις αυλές των χωριών, ακούν τα ουρλιαχτά τους, σχεδόν κάθε βράδυ.

«Αυτό που βλέπουμε τον τελευταίο χρόνο δεν το έχουμε δει σε ολόκληρη τη ζωή μας. Αγέλες από λύκους σκοτώνουν μεγάλες αγελάδες ελευθέρας βοσκής ακόμα και 300 κιλά η κάθε μία. Μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν φάει περισσότερα από 10 ζώα στην περιοχή» υπογράμμισε η Αγγελική Παπαϊωάννου που το τελευταίο διάστημα μετρά τις απώλειες και ψάχνει τα ζώα της σε απόκρημνες περιοχές, χωρίς να τα έχει εντοπίσει. Βλέπει όμως και ζώα να γυρίζουν τραυματισμένα από τη μάχη που έδωσαν με τους λύκους. «Δύο τα βρήκα και τα δήλωσα στον ΕΛΓΑ αλλά οι αποζημιώσεις είναι ευτελείς. Τα υπόλοιπα μπορεί και να βρω κόκκαλα μετά από 1 ή 2 μήνες και δεν υπάρχει καμία αποζημίωση. Οι λύκοι δεν μας κλείνουν ραντεβού».

Αγέλες λύκων στο Ελευθεροχώρι

Από την πλευρά τους, οι κτηνοτρόφοι κάνουν λόγο για αγέλες από λύκους και μάλιστα, μιλούν για επτά ή οκτώ αγέλες περιφερειακά από το χωριό Ελευθεροχώρι. «Αν συνεχίσει η κατάσταση, να μην ελεγχθούν οι αγέλες των λύκων, τότε θα εξαφανιστούν τα βοοειδή ελευθέρας βοσκής» είπε η Βασιλική Παπαϊωάννου που και αυτή διατηρεί κοπάδι με αγελάδες στον Καλλίδρομο.

Η ίδια κατάσταση και στην Ευρυτανία μέχρι τα μακρινά Άγραφα. «Τα Άγραφα εξελίσσονται σε εκτροφείο λύκων. Τα κοπάδια εξαφανίζονται και η κτηνοτροφία συνεχώς φθίνει. Θα καταργήσουμε τα πρόβατα και θα κάνουμε κοπάδια από λύκους. Η κατάσταση είναι απελπιστική…» είπε ο Γιαννης Γούλας περιγράφοντας την απόγνωση των κτηνοτρόφων στην περιοχή των Αγράφων της Ευρυτανίας.

Αιτήματα για αποζημιώσεις

Ο ΕΛΓΑ δέχεται ποικίλα αιτήματα για αποζημιώσεις, όμως σύμφωνα με τον Διονύση Κυριόπουλο «είναι μία πολύπλοκη διαδικασία καθώς θα πρέπει μέσα στα απόκρημνα βουνά να εντοπίσουμε εντός 48 ωρών τα θανατωμένα ζώα, να βρούμε τα ενώτια και να τα παραδώσουμε γιατί διαφορετικά δεν μας καλύπτει ο ΕΛΓΑ. Κάτι τέτοιο είναι απίθανο, επομένως δεν υπάρχει κάποια αποζημίωση και αυτό φέρνει απόγνωση στους ίδιους τους κτηνοτρόφους», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο υπερπληθυσμος των λύκων έχει ξεπεράσει τα όρια»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ολόκληρη η περιοχή της Φθιώτιδας βρίσκεται κάτω από τον 39ο παράλληλο όπου επιβάλλεται η απόλυτη προστασία του λύκου καθώς τα προηγούμενα χρόνια ήταν υπό εξαφάνιση. Την ίδια ώρα όμως, οι κτηνοτρόφοι και οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών μιλούν απερίφραστα για «υπερπληθυσμό που έχει ξεπεράσει τα όρια».

Διαφωνεί ο Αρκτούρος για τον υπερπληθυσμό των λύκων

Την ίδια ώρα όμως, αντίθετη άποψη έχουν οι επιστήμονες του Αρκτούρου. «Το ότι ορισμένοι κάτοικοι σε ορεινά χωριά βλέπουν πιο συχνά λύκο κοντά στα χωριά τους, δεν σημαίνει ότι έχουμε υπερπληθυσμό. Άλλωστε σε επίπεδο χώρας είναι από 700 έως 1.000 άτομα λύκου» υπογράμμισε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Αρκτούρου Παναγιώτης Στεφάνου. Παράλληλα, σημειώνει πως «δεν υπάρχουν ειδικά στοιχεία πληθυσμού για την περιοχή της Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας καθώς υπάρχει μετακίνηση ατόμων από περιοχή σε περιοχή».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ