7.7 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Λαγονήσι: Πυροβολισμοί κατά ιδιοκτήτη πολυτελούς οχήματος – Το παρελθόν του 63χρονου

Άγνωστος που του είχε στήσει «καρτέρι» πυροβόλησε πέντε φορές με ένα εννιάρι πιστόλι προς το όχημα ενός 63χρονου, ο οποίος επέστρεφε στο σπίτι του στο Λαγονήσι.

Οι τρεις σφαίρες καρφώθηκαν στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου του και παράλληλα προκλήθηκαν μικρές φθορές και στο λάστιχο του.

«Ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα καθώς ο δράστης αν ήθελε να τον σκοτώσει, θα είχε πυροβολήσει το πολυτελές όχημα ενώ ερχόταν προς το μέρος του και δεν θα το άφηνε να περάσει και μετά να πυροβολήσει» ανέφερε αξιωματικός της Ασφάλειας.

Το περιστατικό έλαβε χώρα μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα και από εκείνη την στιγμή, και βάσει του παρελθόντος του 63χρονου, στις διωκτικές αρχές ασφαλείας αναζητούν το κίνητρο της επίθεσης.

Το χρονικό της υπόθεσης

Αυτή τη στιγμή εξετάζεται το γεγονός, να σχετίζεται η επίθεση αυτή με ένα κύκλωμα παράνομης διακίνησης τσιγάρων για τα οποία είχε κατηγορηθεί το 2011.

Σύμφωνα με την έρευνα των αρχών, Αστυνομίας, Λιμενικού Σώματος και ΕΥΠ, ο 63χρονος ήταν ένα από τα ηγετικά στελέχη μιας εκ των τεσσάρων οργανώσεων τα μέλη των οποίων διακινούσαν τεράστιες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων με πλοία.  

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούσαν φορτηγά πλοία, που εκμίσθωναν, κατείχαν, ή εισήγαγαν τα λαθραία τσιγάρα, μέσω  containers από τρίτες χώρες, προς την χώρα μας και στη συνέχεια με φορτηγά διεθνών μεταφορών τα προωθούσαν στην ελληνική αγορά ή σε αγορές των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα πλωτά μέσα είχαν σημαία τρίτων χωρών, κινούνταν στα διεθνή ύδατα και είχαν κλειστά τα συστήματα εντοπισμού και δήλωσης πορείας και θέσης, ώστε να αποφεύγουν τους ελέγχους του Λιμενικού Σώματος.

Τα τσιγάρα ξεφορτώνονταν σε ερημικές παραλίες και φορτώνονταν σε φορτηγά οχήματα διεθνών μεταφορών, με ξένες συνήθως πινακίδες και οδηγούνταν σε αποθήκες. Για το «ασφαλές» δρομολόγιο, της ώρας και του σημείου εκφόρτωσης, αλλά και την ενημέρωση τους για τις κινήσεις των Λιμενικών Άρχων, είχαν “στρατολογήσει” στελέχη του Λιμενικού Σώματος, με αποτέλεσμα μεταξύ των συλληφθέντων να είναι είναι και τέσσερις αξιωματικοί. 

Είχαν κατασχεθεί μεγάλες ποσότητες τσιγάρων στην περιοχή της Ελευσίνας και συγκεκριμένα σε εγκαταστάσεις εταιρείας κατά την στιγμή που μεταφορτώνονταν από πλοίο σε δύο φορτηγά οχήματα με πινακίδες κυκλοφορίας Ιταλίας και Πολωνίας. Λίγες μέρες νωρίτερα είχε εντοπιστεί στον όρμο στην περιοχή Λυχνάρι Λουτρών Ωραίας Ελένης, φορτηγό πλοίο, έμφορτο με λαθραία τσιγάρα, κατά την διάρκεια εκφόρτωσης σε δυο νταλίκες με γερμανικές πινακίδες κυκλοφορίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα έγγραφα που είχαν προσκομιστεί στη δικαιοσύνη, «τα μέλη του κυκλώματος είχαν φθάσει στο σημείο να κάνουν ανενόχλητοι έργα εκβάθυνσης σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές για να διευκολύνεται η πρόσβαση των λαθρεμπορικών πλοίων, να προχωρούν σε ασφαλτοστρώσεις, ενώ για την μεταφορά των λαθραίων τσιγάρων σε απόμερες περιοχές χρησιμοποιούσαν μέχρι και ταινιόδρομους». Στα ίδια έγγραφα, συμπεριλαμβάνονται συνομιλίες ανώτερου αξιωματικού του λιμενικού Σώματος ο οποίος «ενδιαφέρεται να καταθέσει τα χρήματα από τις παράνομες δραστηριότητες σε τράπεζα στη Ζυρίχη αλλά και στην Ολλανδία».

Στην δικογραφία, αναφέρεται ότι, «λιμενικοί συντόνιζαν τους λαθρεμπόρους, δίνοντάς τους εντολές να βυθίζουν αμέσως τα πλοία μεταφοράς τσιγάρων όταν υπήρχε κίνδυνος να εντοπισθούν από τις διωκτικές αρχές. Προϋπόθεση, βέβαια, να έχουν προηγουμένως ξεφορτώσει και ασφαλίσει το λαθραίο εμπόρευμα». 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ