23.2 C
Athens
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024

Κορωνοϊός σήμερα: Σοκ με 63 νέους θανάτους – 3.651 κρούσματα & 387 διασωληνωμένοι

Τα κρούσματα σήμερα Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021 είναι 3.651 σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, με 15 να ανιχνεύονται στις ύλες εισόδου της χώρας, ενώ η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί με προβληματισμό την εξέλιξη της πανδημίας.
Στα ύψη είναι οι ημερήσιοι θάνατοι από κορωνοϊό, με ακόμη 63 ασθενείς να χάνουν τις ζωές τους το τελευταίο 24ωρο, ενώ η Ελλάδα μετρά συνολικά 15.770 νεκρούς από την άφιξη της πανδημίας και το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Οι διασωληνωμένοι ανέβηκαν σε 387 (59,2% άνδρες) με διάμεση ηλικία τα 66 έτη και το 79,6% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από τους διασωληνωμένους, οι 331 (85,53%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 56 (14,47%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 246 (ημερήσια μεταβολή -5,75%) όταν ο μέσος όρος του επταημέρου είναι 241.
Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 728.210 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων 50,8% άνδρες ενώ το Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1,09 (95% ΔΕ: 0,99 – 1,24).

«5.000 κρούσματα ημερησίως τον Νοέμβριο» – Οι παράγοντες που θα κρίνουν νέα μέτρα


Έως και 5.000 ημερήσια κρούσματα κορονοϊού προς το τέλος Νοεμβρίου, όσο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και πέφτει η ανοσία των εμβολιασμένων από την άνοιξη, προβλέπει ο Νίκος Τζανάκης.
«Οι περιοχές που έχουν καλή εμβολιαστική κάλυψη, θα έχουν μια διαχειρίσιμη έξαρση κρουσμάτων, χωρίς πολλές νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους. Αντίθετα, περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη θα έχουν μεγαλύτερη έξαρση κρουσμάτων που θα μεταφράζονται σε νοσηλείες και διασωληνώσεις, δυστυχώς και απώλειες ζωής», σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Υπολογίζουμε ότι για κάθε 1.000 κρούσματα που ανεβαίνουμε στον μέσο όρο της εβδομάδας, θα έχουμε περίπου 10 νεκρούς επιπλέον και περίπου 50 με 90 διασωληνώσεις» ενώ δεν αποκλείει μέτρα κατά τόπους, «ειδικά σε περιοχές που το σύστημα υγείας πιέζεται πολύ όπως στη Βόρεια Ελλάδα» καθώς σε διαφορετική περίπτωση, θα παγιωθεί ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων σε πάνω από 4.000 και προς το τέλος Νοεμβρίου οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα έχουμε πάνω από 5.000 κρούσματα ημερησίως.


«Δεν αποκλείω μέτρα κατά τόπους ειδικά σε περιοχές που το σύστημα υγείας πιέζεται πολύ, όπως είναι στη Βόρεια Ελλάδα. Η Θεσσαλονίκη έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι η μητρόπολη των γύρω περιφερειακών ενοτήτων, το μοναδικό κέντρο με ΜΕΘ σε μεγάλο αριθμό, οπότε όλες οι περιφέρειες της Μακεδονίας και της Θράκης, οι βαριά άρρωστοι θα προστρέξουν εκεί να νοσηλευτούν», τόνισε.

Το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης κρουσμάτων, διασωληνώσεων και θανάτων, θα κριθεί από το αν θα ληφθούν και θα εφαρμοστούν τα μέτρα προστασίας και από το αν θα αυξηθεί ή όχι το ποσοστό των εμβολιασμών, σύμφωνα με την Αθηνά Λινού.
«Εξαρτάται τόσο από τις κινήσεις της πολιτείας όσο και των πολιτών» επεσήμανε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, ενώ διευκρίνισε πως «Οι θάνατοι αυξάνονται επειδή έχουν μειωθεί τα μέτρα ατομικής και ομαδικής προστασίας. Παράλληλα ο ιός είναι 2,5 φορές πιο μεταδοτικός απ’ ό,τι πριν. Συνεπώς, μοιάζει σαν να βρισκόμαστε στην αρχή της πανδημίας, χωρίς να υπάρχουν τα μέτρα».

Με πληροφορίες από το sputniknews.gr

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ