Κορωνοϊός σήμερα: Νέα έκρηξη με 3.199 κρούσματα – 43 νεκροί & 353 διασωληνωμένοι

«Κόκκινο» χτυπάει ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα, καθώς είναι αυξημένος, ιδιαίτερα για Σάββατο, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς.
Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 23 Οκτωβρίου 2021, 3.199 νέα κρούσματα, 43 νεκρούς και 353 διασωληνωμένους.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται έτσι σε 714.283 (ημερήσια μεταβολή +0,4%), εκ των οποίων το 50,8% είναι άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 149 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.248 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Την ίδια ώρα, στα ύψη παραμένει και ο αριθμός των νέων θανάτων ασθενών με COVID-19, καθώς τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 43, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την έναρξη της επιδημίας στους 15.598. Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.


Ο αριθμός, δε, των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 353 (61,5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη, ενώ το 81,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.


Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 310 (87,82%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 43 (12,18%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.282 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 239 (ημερήσια μεταβολή -4.4%), ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 217 ασθενείς.
Τέλος, η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων τα 78 (εύρος 0,2 έως 106 έτη).


Στο «κόκκινο» ξανά μετά από μήνες το ιικό φορτίο των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα, έντονα αυξητική είναι η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης, όπως έδειξαν οι τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Το ιικό φορτίο στις δύο τελευταίες μετρήσεις, μετά από μια μακρά περίοδο διακυμάνσεων γύρω από ένα σχετικά υψηλό επίπεδο, πέρασε τελικά στο κόκκινο επίπεδο, σημαίνοντας επιδημιολογικό συναγερμό.
Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 20/10 και της Πέμπτης 21/10 είναι:

Αυξημένη (+28%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 18/10 και της Τρίτης 19/10.
Αυξημένη (+33%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 13/10 και Πέμπτης 14/10.

«Για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες, το ιικό φορτίο στα λύματα μετράται σε επίπεδο που ερμηνεύεται ως μια αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα, η οποία πρέπει να θέσει τους φορείς της Πολιτείας και κάθε πολίτη σε εγρήγορση. Μπαίνουμε στον χειμώνα και η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, ευνοεί, όχι μόνο την υπερμετάδοση του ιού, αλλά και την έξαρση εποχικών ιώσεων. Η ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης, ιδιαίτερα όπου είναι ακόμη χαμηλή και ταυτόχρονα ο εμβολιασμός ευάλωτων ομάδων και για την εποχική γρίπη, είναι ο μόνος τρόπος να αποτραπούν ανθρώπινες απώλειες και να προστατευθεί το σύστημα υγείας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Από εκεί και πέρα, όπως κατέστησε σαφές, «ακόμα και όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο, είναι πολύ σημαντικό να μην αμελούν τα μέτρα πρόληψης διασποράς του ιού, καθώς σε περίπτωση που νοσήσουν πιθανότατα θα είναι εντελώς ασυμπτωματικοί, όμως δύνανται να μεταδώσουν τον ιό, ιδιαίτερα σε ανεμβολίαστους συμπολίτες τους».
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού, με βάση 24 παράγοντες που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ