17.1 C
Athens
Σάββατο, 9 Νοεμβρίου, 2024

Κορωνοϊός σήμερα: 4.766 νέα κρούσματα & 85 νεκροί – Στους 684 οι διασωληνωμένοι

Μικρή μείωση παρατηρείται στα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού τα τελευταία 24ωρα, αλλά ο αριθμός των ασθενών που καταλήγουν εξακολουθεί να ανησυχεί. Τι δείχνει η νέα έκθεση του ΕΟΔΥ της Παρασκευής 17 Δεκεμβρίου 2021.
Σε 4.766 ανέρχονται τα κρούσματα σήμερα, ενώ το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν 85 άτομα που νοσούσαν από κορωνοϊό.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 684, με το 59,8% να αφορά άνδρες.
Αναλυτικότερα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.766, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της Ελλάδας. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.026.902 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων το 50,5% αφορά άνδρες.

Επίσης, με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων επτά ημερών, 178 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.087 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Όσον αφορά στους 684 διασωληνωμένους, η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη και τo 81% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 565 (82,6%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 119 (17,4%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.656 ασθενείς.


Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 319 (ημερήσια μεταβολή -19,85%) και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 355 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Μία σχετικά σταθερή τροχιά διατηρούν τα κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες, εν μέσω ανησυχίας για την παραλλαγή Όμικρον.
Λόγω της νέας αυτής μετάλλαξης, η Ελλάδα «θωρακίζεται» όλο και περισσότερο με βασικά «όπλα» τα μέτρα περί ταξιδιών και τον εμβολιασμό.
Έτσι, από το πρωί της Κυριακής, 19 Δεκεμβρίου, όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF και ανεξαρτήτως εμβολιασμού ή νόσησης, οφείλουν να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε PCR τεστ για κορωνοϊό COVID-19 72 ωρών ή εναλλακτικά με αρνητικό rapid test 24 ωρών.
Οι ταξιδιώτες από Αργεντινή, Ινδία, Μεξικό, Ουρουγουάη, Ρωσική Ομοσπονδία, Σουλτανάτο του Ομάν και Χιλή μπορούν να εισέρχονται στη χώρα υπό την πρόσθετη προϋπόθεση να διαγιγνώσκονται αρνητικοί σε PCR ή rapid test σε ελληνικό έδαφος.

Το ίδιο ισχύει και για ταξιδιώτες προς Ελλάδα από τα κράτη: Αίγυπτος, Αλβανία, Αργεντινή, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γεωργία, Δημοκρατία της Κούβας, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδία, Κίνα, Λιβύη, Μαρόκο, Πακιστάν και Τουρκία.
Την ίδια ώρα, αγώνας δρόμου βρίσκεται σε εξέλιξη και για εμβολιασμό περισσότερων πολιτών.
Μάλιστα, σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε πως οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κάτι που είναι θετικό και οι ρυθμοί που καταγράφονται «απομακρύνουν» τα σενάρια για μέτρα, όμως, αν χρειαστεί να επιβληθούν νέοι περιορισμοί, «δεν σημαίνει ότι δεν θα το κάνουμε».
Όπως υπογράμμισε, οι πολίτες άνω των 60 ετών προστατεύτηκαν μέσα από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού τους.

Έπειτα εξήγησε ότι οι πολίτες της εν λόγω ηλικιακής ομάδας είναι εκείνοι που νοσούν βαρύτερα και πιέζουν το σύστημα Υγείας και όποια απόφαση για επέκταση των εμβολιασμών θα αφορά τέτοιες κατηγορίες πολιτών.
Εκτίμησε δε, ότι η χώρα μας βιώνει μια σχετική ύφεση του τετάρτου κύματος της πανδημίας όμως η μετάλλαξη Όμικρον θα μεταδοθεί έντονα και εδώ και πρέπει να την καθυστερήσουμε.

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ