18.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κορωνοϊός σήμερα: 3.841 κρούσματα & 96 νεκροί – Στους 709 οι διασωληνωμένοι

Σε 3.841 ανέρχονται τα κρούσματα σήμερα Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021, σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Την ίδια ώρα οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 96, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 709.
Ειδικότερα, από τα 3.841 νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.006.706 (ημερήσια μεταβολή +0,4%), εκ των οποίων 50,5% άνδρες. Επίσης, με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων επτά ημερών, 101 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.718 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Αναφορικά με τους διασωληνωμένους, από τους 709, το 59,9% είναι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη, ενώ το 79,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 571 (80.54%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 138 (19.46%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.


Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.615 ασθενείς.
Παράλληλα, οι εισαγωγές νέων ασθενών της COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 333 (ημερήσια μεταβολή -18,18%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 393 ασθενείς.
Τέλος, η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Πέντε τα κρούσματα της Όμικρον στην Ελλάδα


Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό πως συνολικά πέντε είναι τα κρούσματα της παραλλαγής «Όμικρον» στην Ελλάδα, από τις 29 Νοεμβρίου όταν και εντοπίστηκε ο ασθενής – «μηδέν», μέχρι σήμερα.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο άνδρες και τρεις γυναίκες ηλικίας 25 έως 41 ετών, η διάγνωση των οποίων έγινε στις Π.Ε. του Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Χανίων και Λασιθίου.
Μάλιστα, τα τέσσερα από τα πέντε κρούσματα είναι εισαγόμενα και συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό (δύο από Νότια Αφρική και δύο από Γαλλία), ενώ ένα κρούσμα είναι στενή επαφή επιβεβαιωμένου εισαγόμενου κρούσματος, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σημειώνεται πως όλα τα κρούσματα είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ τα κλινικά συμπτώματα που εμφάνισαν ήταν ήπια και ολιγοήμερης διάρκειας.

Προειδοποιήσεις για την «Όμικρον»


Αν και τα κρούσματα κορονοϊού τα τελευταία 24ωρα είναι κάτω από τις 5.000, δεν υπάρχει εφησυχασμός, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον «παραμονεύει».
Χαρακτηριστική είναι η πεποίθηση του Νίκου Θωμαΐδη, ο οποίος εκτιμά πως θα η μετάλλαξη Όμικρον θα κάνει αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας, ενώ κάνει λόγο και για ένα πέμπτο κύμα της πανδημίας τους επόμενους μήνες.
Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, μάλιστα, προειδοποίησε για το επιδημιολογικό προφίλ της Αττικής:
«Στις αναλύσεις των λυμάτων φαίνεται ύφεση, όπως αυτή που φαίνεται στα κρούσματα αυτή την εβδομάδα, θα δούμε πώς θα κλείσει αυτή η εβδομάδα. Ωστόσο στην Αττική το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Αυτό αντανακλά περίπου στο 30% των κρουσμάτων πανελληνίως, αυτή τη στιγμή. Στην αρχή του τέταρτου κύματος, είχαμε ξεκινήσει από το 18%. Το επόμενο διάστημα, μπορεί να υπάρχουν έστω αργές τάσεις μείωσης, αλλά θα δούμε αρκετά υψηλό αριθμό κρουσμάτων στην Αττική, μεταξύ 900 και 1.200 ανάλογα με τα τεστ που γίνονται… Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσει να πηγαίνει κόσμος στο νοσοκομείο και θα υπάρχει σχετική πίεση στην Αττική» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε ότι «είναι σχεδόν σίγουρο ότι και η Όμικρον θα έρθει στην Ελλάδα και θα επεκταθεί».

Όπως πρόσθεσε, «σίγουρα το επόμενο κύμα, που αναμένεται Φεβρουάριο-Μάρτιο, θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά» τονίζοντας πάντως πως το νέο κύμα θα είναι ηπιότερο.
«Γενικότερα, θεωρούμε ότι μετά τον Απρίλιο του 2022 θα υπάρξει μία σχετική ύφεση αυτής της εικόνας που αυτή τη στιγμή ζούμε… Είναι εντελώς φυσιολογικό να αναμένουμε ένα ακόμα κύμα, τη στιγμή που έχουμε νέο, μεταδοτικότερο στέλεχος, γνωρίζοντας ότι η περίοδος Φεβρουαρίου – Μαρτίου θα είναι ένα ακόμα κύμα λοιμώξεων από κορονοϊό» κατέληξε.

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλεί και ο ρυθμός εξάπλωσης της Όμικρον, με τον Βρετανό υπουργό Υγείας, Σάτζιντ Τζάβιντ, να τονίζει ότι οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν και την τρίτη δόση του εμβολίου, επειδή οι πλήρως εμβολιασμένοι με δύο δόσεις είναι ευάλωτοι.
Η Βρετανία αντιμετωπίζει ένα «παλιρροιακό κύμα» της νέα παραλλαγής του κορωνοϊού και δύο δόσεις εμβολίου δεν θα είναι αρκετές για να τον περιορίσουν, προειδοποίησε την Κυριακή και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Την άποψη πως η Όμικρον θα μπορούσε τελικά να αντικαταστήσει την παραλλαγή Δέλτα, όπως συμβαίνει ήδη στη Νότια Αφρική, εξέφρασε ο Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ, διευθυντής του ρωσικού Ερευνητικού Κέντρου για την Επιδημιολογία και τη Μικροβιολογία «Ν. Γκαμαλέγια»:
«Έρχονται αναφορές ότι στη Νότια Αφρική η μετάλλαξη Όμικρον αντικαθιστά τη (μετάλλαξη) Δέλτα αρκετά γρήγορα, άρα όλα είναι πιθανά».

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ