Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο ανέρχονται σε 22.362, εκ των οποίων 84 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της Ελλάδας.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών που νοσούσαν από κορωνοϊό είναι 107, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 605, με το 60,3% να αφορά άνδρες.
Όσον αφορά ειδικότερα στους διασωληνωμένους, η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη, ενώ τo 83,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 483 (79,83%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 122 (20,17%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Παράλληλα, πλέον ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.890.296 (ημερήσια μεταβολή +1,2%), εκ των οποίων 49,8% άνδρες. Επίσης, με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων επτά ημερών, 425 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.220 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Η σταθερή πορεία του κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα φέρνει μικρή «χαλάρωση» των μέτρων από τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου.
Όπως αποφασίστηκε, επιστρέφει η μουσική σε εστίαση και διασκέδαση και απελευθερώνεται το ωράριο λειτουργίας.
Την ίδια ώρα, όμως, χθες 112 άνθρωποι κατέληξαν από επιπλοκές της COVID-19, την ώρα που τα κρούσματα παρουσιάζουν μείωση.
Παρά τα ελαφρά ενθαρρυντικά στοιχεία, ο Νίκος Καπραβέλος τόνισε σήμερα πως το πέμπτο κύμα της πανδημίας θα έρθει την άνοιξη και προειδοποίησε ότι κινδυνεύουμε να την «πατήσουμε», όπως όλες τις προηγούμενες φορές.
«Η πανδημία είναι ακραίο υγειονομικό φαινόμενο, δείχνει τα “δόντια” της αρκετές φορές τον χρόνο. Έναν Μάρτη, Απρίλη, Μάη και έναν Νοέμβρη, Δεκέμβρη, Ιανουάριο. Εμείς αυτή τη στιγμή βιώνουμε τις τραγικές συνέπειες της σφοδρότητας του τέταρτου κύματος που ξεκίνησε τον Νοέμβριο, παρόλο που μας είχε προειδοποιήσει από τον Αύγουστο» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Δηλαδή η Δέλτα δεν είναι όπως το ακραίο καιρικό φαινόμενο που μέσα σε ελάχιστο χρόνο έπρεπε να προετοιμαστεί η χώρα. Εδώ εμείς έχουμε πολλές φορές προειδοποιηθεί από την πανδημία για το τι μέλλει γενέσθαι. Αν ένα φαινόμενο δεν το αντιμετωπίσεις εν τη γενέσει του, έχει αυτές τις τραγικές συνέπειες όσον αφορά το υγειονομικό, δηλαδή τους 100 θανάτους την ημέρα και μην υποκρίνεται κανείς όσον αφορά τις συνέπειες» εξήγησε έπειτα.
Σύμφωνα με τον ίδιο: «Και το πέμπτο κύμα που θα ξεκινήσει Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο του 2022 ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά θα έχει. Θα χαλαρώσουμε εμείς τώρα Φλεβάρη, Μάρτιο και αυτό θα δείξει τα “δόντια” του τον Μάρτη, Απρίλη, Μάη. Έλεος! Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι ή θα αντιμετωπίσουμε εν τη γενέσει της μία έκρηξη της πανδημίας ή αλλιώς θα έχουμε αυτές τις τραγικές συνέπειες που βιώνει το νοσοκομείο μας».