21.9 C
Athens
Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

Κορωνοϊός σήμερα: 106 θάνατοι & 17.662 κρούσματα – 568 οι διασωληνωμένοι

Τα νεότερα επιδημιολογική δεδομένα για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε για σήμερα, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Σε 17.662 ανήλθαν τα νέα κρούσματα στην επικράτεια το τελευταίο 24ωρο, η πλειοψηφία των οποίων εντοπίζεται στις τρεις μεγάλες πόλεις της χώρας, Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.
Μάλιστα, σήμερα η Ελλάδα ξεπέρασε το «φράγμα» των δύο εκατομμυρίων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού, φτάνοντας τα 2.002.206 από την έναρξη της πανδημίας.

Σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα παραμένουν και σήμερα οι απώλειες συμπολιτών μας, με 106 νεκρούς, δημιουργώντας ένα σύνολο 23.833 θανάτων από COVID -19.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 568, με διάμεση ηλικία τα 66 έτη, ενώ τo 83.3% έχει υποκείμενο νόσημα.

Από αυτούς, οι 444 (78.17%) ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 124 (21.83%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.


Επιπλέον, αυξημένες είναι και σήμερα οι εισαγωγές νέων ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της επικράτειας, φτάνοντας τις 547, την ώρα που ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 473 ασθενείς.

Την εμφάνιση νέου στελέχους φοβούνται οι επιστήμονες


Την πιθανότητα εμφάνισης ενός νέου, ενδεχομένως ακόμα πιο μεταδοτικού στελέχους του κορονοϊού εξετάζουν αυτή την περίοδο οι επιστήμονες.
Βέβαιος για αυτή την προοπτική, μάλιστα, εμφανίστηκε ο ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Ενδεχομένως να δούμε και επιδείνωση των δεικτών, αν εμφανιστεί νέα υποπαραλλαγή. Ένα “κύμα” πάνω στο “κύμα”, ίσως μια μεγαλύτερη έξαρση αναμένεται, ο ιός δεν έχει εξαντλήσει τις “εκπλήξεις” του» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Παρουσίασε, δε, τα δύο πιθανότερα σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας το επόμενο διάστημα.

Το πρώτο και θετικό σενάριο είναι ο περιορισμός των κρουσμάτων στα 15.000 – 20.000 για όλο τον Φεβρουάριο.
Το δεύτερο και δυσμενέστερο σενάριο είναι να υπάρξει «υποτροπιασμός», όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες.
«Στην Κρήτη έχουμε τουλάχιστον 90% Όμικρον και στις νοσηλείες και στα κρούσματα, σιγά σιγά και στις ΜΕΘ» ενημέρωσε ο κ. Τζανάκης και συμπλήρωσε πως η παραλλαγή αυτή δεν έχει την ίδια νοσηρότητα με τη Δέλτα.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στον υψηλό αριθμό νεκρών, σημειώνοντας ότι οι ειδικοί ανέμεναν μείωση του αριθμού αυτή την εβδομάδα, πράγμα το οποίο, ωστόσο, δεν φαίνεται να συμβαίνει.
«Είμαστε σε δύο εβδομάδες κορύφωσης, ελπίζουμε τις επόμενες μέρες να βλέπουμε κάτω από 90 νεκρούς την ημέρα και σταδιακά να πέσουμε περαιτέρω», κατέληξε ο καθηγητής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ