23.5 C
Athens
Κυριακή, 11 Ιουνίου, 2023

Καύσιμα: Τα επόμενα 24ωρα οι κυβερνητικές παρεμβάσεις

Δεν θα έχει αναδρομική ισχύ η παρέμβαση στην αγορά καυσίμων σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, την οποία δέσμη ανακούφισης περιέγραψε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Ο αέρας που δίνει η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων στο πρώτο δίμηνο του έτους κατά 580 εκατ. ευρώ διευκολύνει την κυβέρνηση ως προς τα νέα μέτρα στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής κρίσης. Το πακέτο έχει κλειδώσει και από το οικονομικό επιτελείο εκτιμάται πως οι ανακοινώσεις ενδεχομένως να γίνουν αύριο ή και την Πέμπτη.

Πηγές του υπουργείου μιλούν για μέτρα τα οποία θα λαμβάνονται και θα έχουν βραχυχρόνιο χαρακτήρα και αναλόγως των εξελίξεων θα αναθεωρούνται. Εκφράζεται ο μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας σχετικά με τις προβλέψεις καθότι είναι άγνωστη η διάρκεια του πολέμου, όπως επίσης και η επόμενη ημέρα, αλλά και το πως οι αγορές θα αντιδράσουν σε αυτό το περιβάλλον. Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου θα αφορά στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, μέσα σε μία αρκετά απλωμένη περίμετρο εισοδηματικών κριτηρίων, θα πληρώνει τα καύσιμα φθηνότερα απ’ ό,τι τα πληρώνει σήμερα και τόνισε ότι πάμε σε μια μεγαλύτερη περίμετρο για ιδιώτες και για επαγγελματίες, ώστε να έχει ο κόσμος μία ενίσχυση, να ανακουφιστεί από αυτές τις υψηλές τιμές. Απαντώντας στην κριτική πως το Κράτος λόγω της ανόδου στις τιμές των καυσίμων και των ευθέως ανάλογων φόρων έχει σημαντικά αυξημένα έσοδα από τις πωλήσεις καυσίμων, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως «δεν πρέπει να υπάρχει έσοδα και τα έχει να κάθονται.

Ήδη, τα μέτρα είναι και πέρα από τα όρια, έχουμε προβεί σε έκτακτες επιδοτήσεις 2,5 δισ., έχουμε προχωρήσει σε μειώσεις φόρων βασισμένες σε μια συγκεκριμένη δημοσιονομική ισορροπία, που έχει ανατραπεί. Η κατάσταση είναι ασυνήθιστη και έχει ξεφύγει, δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια και πρέπει να σταθούμε στο πλευρό του κόσμου», προσθέτοντας ωστόσο πως θα πρέπει να υπολογίζονται και άλλες παράμετροι που αφορούν την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου, θα υπάρξει:


Συνέχιση της υποστήριξης για τους λογαριασμός ρεύματος και φυσικού αερίου και γίνεται προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν πιο ενισχυμένη και ουσιαστική η βοήθεια
Ενίσχυση οικονομική των πιο ευάλωτων και αδύναμων συμπολιτών μας, για να αντιμετωπίσουν το κύμα της ακρίβειας.
Παρέμβαση στα καύσιμα, ώστε εκείνος που πηγαίνει και βάζει καύσιμα, να πληρώνει σε τιμή μικρότερη από εκείνη που αναγράφεται στην αντλία. Θα υπάρχουν και εκεί εισοδηματικά κριτήρια, πιο διευρυμένα από τα κριτήρια που θα υπάρχουν για την οικονομική ενίσχυση των πιο ευάλωτων», χωρίς να διαψεύδει ότι το εισοδηματικό όριο για το εν λόγω μέτρο θα είναι της τάξης των 25.000-30.000 ευρώ ετησίως. Τόνισε δε, μιλώντας στον Ant1, «δεν θα είναι ούτε δύσκολος ούτε σαν άσκηση «πυρηνικής φυσικής» ούτε πολύπλοκος ο τρόπος που θα δίνεται αυτή η ενίσχυση. Ο κόσμος θα πληρώνει ικανοποιητικά φθηνότερα τα καύσιμα από όσο αναγράφεται στην αντλία, αυτό πρέπει να συγκρατήσουν αυτήν την στιγμή οι πολίτες», προσέθεσε ο κ. Οικονόμου, αναφέροντας πως αύριο ή μεθαύριο θα υπάρξει η επίσημη ανακοίνωση των νέων μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ