8.7 C
Athens
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024

Η Γενιά Z αντιμετωπίζει πρώιμη «κρίση μέσης ηλικίας» λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προειδοποιεί ο Γενικός Χειρουργός των ΗΠΑ

Η Γενιά Z αντιμετωπίζει μια πρώιμη «κρίση μέσης ηλικίας» που οφείλεται εν μέρει στη συνεχή έκθεσή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προειδοποιεί ο Γενικός Χειρουργός των ΗΠΑ, Δρ. Βίβεκ Μέρθι. Ο επιστήμονας σχολίασε τα ευρήματα της φετινής Έκθεσης Παγκόσμιας Ευτυχίας, η οποία έδειξε, μεταξύ άλλων, ότι οι νέοι ηλικίας 15 έως 24 ετών είναι λιγότερο ευτυχισμένοι από τις παλαιότερες γενιές. Στη Βόρεια Αμερική πολλοί νέοι άνθρωποι είναι πλέον λιγότερο ευτυχισμένοι από τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Η ίδια τάση αναμένεται να επικρατήσει και στη δυτική Ευρώπη.

Ο Δρ. Μέρθι προτρέπει τις κυβερνήσεις να ρυθμίσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς η μελέτη δείχνει ότι η χρήση της οθόνης και η απομόνωση έχουν επιδεινώσει την ψυχική υγεία των νέων.

«Το να επιτρέπουμε στα παιδιά να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι σαν να τους δίνουμε φάρμακα τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι δεν είναι ασφαλή», δήλωσε στον Guardian ο Μέρθι,

Πέρυσι, ο Μέρθι εξέδωσε επίσημη προειδοποίηση ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζουν «ένα σοβαρό κίνδυνο βλάβης» για την ψυχική υγεία και την ευημερία των παιδιών και των εφήβων.

«Δεν έχουμε ακόμη αρκετά στοιχεία για να προσδιορίσουμε εάν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι επαρκώς ασφαλή για να τα χρησιμοποιήσουν οι νέοι και τα παιδιά. Ακόμα περιμένω τις εταιρείες να μας δείξουν δεδομένα που αποδεικνύουν ότι οι πλατφόρμες τους είναι πραγματικά ασφαλείς» πρόσθεσε.

Ο Μέρθι συνέκρινε τις εταιρείες τεχνολογίας με τις αυτοκινητοβιομηχανίες του 20ου αιώνα.

«Αυτό που συμβαίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισοδυναμεί με το να έχεις παιδιά σε αυτοκίνητα που δεν έχουν χαρακτηριστικά ασφαλείας και να οδηγείς σε δρόμους χωρίς όρια ταχύτητας. Χωρίς φανάρια και κανέναν απολύτως κανόνα. Και εμείς τους λέμε: ξέρετε τι, κάντε το καλύτερο – βρείτε πώς να το διαχειριστείτε. Είναι τρελό αν το σκεφτείτε» δήλωσε.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι γονείς αισθάνονται ότι «το όλο θέμα έχει πέσει στους ώμους τους», πρόσθεσε.

Οι κυβερνήσεις άργησαν να απαιτήσουν από τις εταιρείες να προσθέσουν δικλείδες ασφαλείας στις πλατφόρμες τους, κάτι που έπρεπε να το είχαν κάνει πριν από 10 χρόνια, σύμφωνα με τον Μέρθι.

«Αυτό που συνέβη είναι μια θεμελιώδης αποτυχία των κυβερνήσεων να προστατεύσουν τους νέους από τις βλαβερές συνέπειες μιας νέας τεχνολογίας η οποία δεν είναι πια καινούργια» είπε.

Για αυτό και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αρχίσουν να αναλογιστούν τον αντίκτυπο που έχουν οι πολιτικές τους στην κοινωνική σύνδεση των ανθρώπων. Υποστηρίζει επίσης ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναβαθμίσουν τα δημόσια μέσα μεταφοράς ώστε να φέρουν τους ανθρώπους ξανά κοντά. Ο σχεδιασμός κατοικιών μπορεί να έχει ισχυρό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συναντιούνται» κατέληξε ο Μέρθι.

ΠΗΓΗ: GuardianDaily Mail

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ