17.1 C
Athens
Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Φυλάκιση 5 χρόνων για τον θάνατο του 13χρονου σε λούνα παρκ του Ελληνικού

Μνήμες από το τραγικό δυστύχημα σε εποχιακό λούνα παρκ του Ελληνικού τον Απρίλιο του 2014, όπου έχασε τη ζωή του ο 13χρονος Βασίλης και τραυματίστηκε η 9χρονη αδελφή του ξύπνησαν στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας.

Οι σπαρακτικές εικόνες αναβίωσαν. Τότε που δύο μικρά παιδιά ξεκίνησαν να πάνε σε ένα λούνα παρκ να διασκεδάσουν, να χαρούν και να παίξουν – και το ένα από τα δύο δεν επέστρεψε ποτέ σπίτι του. «Είχε γυρίσει η γλώσσα του» περιέγραψε η μητέρα του.

Με απόφασή του το δικαστήριο επέβαλλε στους δυο κατηγορούμενους της υπόθεσης -τον Ιταλό συντηρητή των παιχνιδιών και τον Έλληνα διαχειριστή του λούνα παρκ – ποινή φυλάκισης 5 ετών και τεσσάρων μηνών, μετατρέψιμη προς πέντε ευρώ ημερησίως αναγνωρίζοντας τους μάλιστα το ελαφρυντικό του σύννομου πρότερου βίου.

Το δικαστήριο υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας έκρινε τους δυο κατηγορούμενους ενόχους όπως και πρωτοδίκως για ανθρωποκτονία από αμέλεια (ενσυνείδητη) και σωματική βλάβη εξ αμελείας από υπόχρεο.

Μάλιστα, στην αγόρευσή της στη δίκη η εισαγγελέας έκανε λόγο για τεράστιες ευθύνες του οικείου Δήμου, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Προέκυψε ότι για το παρόν ατύχημα τεράστιες προκύπτουν οι ευθύνες του Δήμου, ο οποίος με πλήρης ασυνειδησία και αδιαφορία παραχώρησε την έκταση προς μίσθωμα και το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να εισπράττει το μίσθωμα».

Η εισαγγελέας μίλησε στη συνέχεια και για τις ευθύνες των δυο κατηγορουμένων, αναφέροντας ότι επαφίονταν μόνο στην «τύχη».

Μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης οι συνήγοροι της οικογένειας του παιδιού που έχασε τη ζωή του, Μαρία Γκέλη και Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, μετά την έκδοση της ετυμηγορίας δήλωσαν:

«Με τη σημερινή απόφαση του, το Μικτού Ορκωτού Εφετείου επικυρώνοντας την πρωτόδικη απόφαση, καταδίκασε την εγκληματική αδιαφορία, που επέδειξαν οι κατηγορούμενοι λειτουργοί του λούνα παρκ για τη ζωή, την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των ανήλικων χρηστών της επιχείρησης τους. Ας ελπίσουμε η απόφαση αυτή να λειτουργήσει αποτρεπτικά για παρόμοιες συμπεριφορές»

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασία κατέθεσαν ο πατριός του 13χρονου αγοριού, ο οποίος με εμφανή φόρτιση περιέγραψε στο δικαστήριο, τη σκηνή που το παιδί έχασε τη ζωή του.

«Όταν τον βγάλανε δεν είχε καν αισθήσεις, είχε γυρίσει η γλώσσα του»

Ξεσπώντας σε κλάματα ο μάρτυρας είπε στην κατάθεσή του: «Εκείνη την ημέρα γυρίζαμε σπίτι και μας είπαν τα παιδιά περνώντας από το λούνα παρκ «να μπούμε να παίξουμε και εμείς».

Πήραμε εισιτήρια, μας πήρε ένας Πακιστανός, ο οποίος τους είπε να βγάλουν τα παπούτσια, πήρε ένα σχοινάκι, τράβηξε τον κύλινδρο και μπήκαν μέσα τα παιδιά. Ήταν διαφανές, τα βλέπαμε.

Ξεκίνησε το παιχνίδι, το άφησε να πάει πιο μέσα στην πισίνα. Εκείνη την ώρα, εγώ έβγαζα φωτογραφία, όταν πήγα να το αλλάξω σε βίντεο, ακούω τη γυναίκα μου να μου φωνάζει «Μιχάλη αέρας τα παιδιά. Όπως τα φύσηξε αέρας, τα σήκωσε και έκανε ένα γάμα, σηκώθηκε ο κύλινδρος στα οκτώ με δέκα μέτρα, δεν υπήρχε περιστροφή, δεν υπήρχε κάτι αναπάντεχο, άκουσα τον Βασίλη να λέει στην αδελφή του «κρατήσου», την κράτησε ο Βασίλης να μην πέσει».

Ακόμη, ο μάρτυρας ανέφερε στην κατάθεσή του πως τα μέτρα ασφαλείας στο υπαίθριο λούνα παρκ ήταν ανύπαρκτα.

«Το παιχνίδι δεν ήταν δεμένο πουθενά, το τοίχωμα του πρέπει να έχει τρυπήσει από το καρουζέλ. Είχε ξεφουσκώσει. Δεν υπήρχε ασφάλεια, δεν υπήρχε τίποτα. Ένα σκοινί, μία περίφραξη, δεν υπήρχε, εγώ πίστευα ότι ήταν δεμένο. Τα στηρίγματα ήταν λάθος», ανέφερε.

Από την πλευρά της η μητέρα του 13χρονου αγοριού, στην κατάθεσή της ανέφερε: «Ξαφνικά φωνάζω στο σύζυγο Μιχάλη ένας αέρας και βλέπω την μπάλα να σηκώνεται ψηλά. έφυγε κάθετα λοξά και μετά έκανε πορεία ευθεία. Δεν στριφογύρισε καθόλου.

Εκεί ήταν θανάσιμος τραυματισμός του παιδιού, όταν τον βγάλανε δεν είχε καν αισθήσεις, είχε γυρίσει η γλώσσα του.

Η κόρη μου είναι καλά σήμερα. Άκουσα τον μικρό που είπε στην κόρη μου «πρόσεξε, κρατήσου, μην πέσεις». Είμαι κάθετη ότι πρέπει να είχαν ληφθεί μέτρα. Παρόμοια παιχνίδια έχουν δίχτυ ασφαλείας. Δε θα το σήκωνε σε τέτοιο ύψος. Δεν είχε καθόλου αέρα. Είχε ήλιο αρχικά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ