25 C
Athens
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Facebook και Instagram θα μπλοκάρουν την πρόσβαση σε δημοσιεύματα από καναδικά ΜΜΕ

To Facebook και το Instagram θα μπλοκάρουν την πρόσβαση σε δημοσιεύματα που προέρχονται από καναδικά μέσα ενημέρωσης, δήλωσε η Meta, η μητρική εταιρεία.

«Σήμερα επιβεβαιώνουμε ότι το περιεχόμενο επικαιρότητας δεν θα είναι πλέον διαθέσιμο στο Facebook και το Instagram για τους χρήστες στoν Καναδά», ανέφερε η Meta σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζοντας ότι είχε προειδοποιήσει «επανειλημμένα» πως θα έπαιρνε αυτό το μέτρο.

Η Meta αντέδρασε σ’ έναν νόμο που μόλις ψηφίσθηκε και υποχρεώνει τους γίγαντες του διαδικτύου να πληρώνουν για να διανέμουν το περιεχόμενο των τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Η αντίδραση ήρθε από τον υπουργό Κληρονομιάς Πάμπλο Ροντρίγκες, ο οποίος ανέφερε πως «αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπερασπιστεί τους Καναδούς απέναντι στους γίγαντες του διαδικτύου, ποιος θα το κάνει;» Πρόσθεσε επίσης πως το Facebook δεν είχε «καμιά υποχρέωση» να κόψει αυτή την πρόσβαση, καθώς ο νόμος δεν έχει ακόμη τεθεί επισήμως σε ισχύ.

Αξίζει να σημειωθεί πως έγινε συνάντηση αυτή την εβδομάδα με το Facebook και το Google και πως το γραφείο του υπουργού παραμένει ανοικτό σε νέες συνομιλίες. Ο νέος νόμος, ο οποίος επικρίνεται έντονα από τους δύο γίγαντες της Σίλικον Βάλεϊ, έχει στόχο να υποστηρίξει τον τομέα της ενημέρωσης στον Καναδά που, σύμφωνα με τον υπουργό, βρίσκεται «σε κρίση».

Σύμφωνα με τον νέο νόμο οι γίγαντες της ψηφιακής οικονομίας χρειάζεται να συνάπτουν δίκαιες εμπορικές συμφωνίες με τα καναδικά μέσα ενημέρωσης για τα δημοσιεύματα που ανεβάζουν στις πλατφόρμες τους, διότι διαφορετικά θα πρέπει να προσφύγουν σε υποχρεωτική διαιτησία. Θέση πάνω στο θέμα είχε πάρει τον περασμένο μήνα και ο πρωθυπουργός του Καναδά. Ο Τζάστιν Τριντό κατηγόρησε τη Meta ότι εμποδίζει την πρόσβαση ορισμένων Καναδών στη διαδικτυακή ενημέρωση στο πλαίσιο δοκιμών, δηλώνοντας πως η εταιρεία είναι «βαθιά ανεύθυνη και αποσυνδεμένη από την πραγματικότητα» όταν αρνείται να πληρώσει τους δημοσιογράφους για τη δουλειά τους. Και συμπλήρωσε πως η αντίθεσή της στο νομοσχέδιο είναι «εσφαλμένη και επικίνδυνη για τη δημοκρατία μας και την οικονομία μας».

Τους τελευταίους μήνες, οι Meta και Google ανακοίνωσαν πως διεξάγουν δοκιμές σε μικρό τμήμα του καναδικού πληθυσμού περιορίζοντας την πρόσβασή του σε ενημερωτικούς ιστότοπους. Η εκπρόσωπος της Google Τζεν Κράιντερ δήλωσε πως η επιχείρηση «θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει ένα αποτέλεσμα που κανείς δεν θέλει» και πως επιδιώκει να εργασθεί με την κυβέρνηση «για να προχωρήσουμε». Ο γίγαντας του διαδικτύου πρότεινε τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο, όμως η Κράιντερ είπε χθες, Πέμπτη, πως «μέχρι τώρα καμιά από τις ανησυχίες μας δεν έχει ληφθεί υπόψη».

Από το 2008 έχουν κλείσει περισσότερα από 450 καναδικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το υπουργείο Κληρονομιάς. Την έμπνευση για το νομοσχέδιο αυτό έδωσε ένα άλλο που υιοθετήθηκε το 2021 από την Αυστραλία και ήταν το πρώτο του είδους του στον κόσμο. Είχε υιοθετηθεί εύκολα, αφού οι Facebook και Google είχαν συνάψει συμφωνίες ώστε να αποφύγουν να υποβληθούν σε υποχρεωτική διαιτησία.

Αντιμέτωπη με την ίδια κατάσταση, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε το 2019 «γειτονικά δικαιώματα» που αναμένεται ότι θα επιτρέψουν να αμείβονται οι εκδότες εντύπων για τα περιεχόμενα που χρησιμοποιούνται από τις πλατφόρμες του Ίντερνετ.

Αφού δυσανασχέτησε, η Google υπέγραψε το Νοέμβριο συμφωνίες με γαλλικές εφημερίδες, κάτι που έκανε για πρώτη φορά στον κόσμο. Το Γαλλικό Πρακτορείο υπέγραψε με τη Google στα τέλη του 2021 μια συμφωνία, βάσει της οποίας το πρακτορείο αμείβεται για πέντε χρόνια για τα περιεχόμενά του που παρουσιάζονται από τη γιγάντια αμερικανική εταιρεία, καθώς και δύο εμπορικά συμβόλαια, επίσης πενταετούς διάρκειας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ