30.6 C
Athens
Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Επίθεση με βιτριόλι: Ιωάννα Παλιοσπύρου – «Ο φόβος μένει, υπάρχουν εκκρεμότητες με τους συνεργούς»

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου έγινε σύμβολο ψυχικής δύναμης και αξιοπρέπειας απέναντι στην ψυχρή Έφη Κακαράντζουλα, η οποία ένα πρωινό του Μαΐου του 2020 τής άλλαξε μια για πάντα τη ζωή πετώντας της βιτριόλι.
Μια ζωή, την οποία ωστόσο, όπως δηλώνει, κάνοντας για μία ακόμη φορά επίδειξη ήθους, δεν πρόκειται να βάλει σε παύση, αν και ο φόβος παραμένει όπως και τα σημάδια στο κορμί της.
Μιλώντας στο ΜΕGA, στην πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη μετά την ανακοίνωση της ποινής κάθειρξης 15 ετών στην κατηγορούμενη, η Ιωάννα δήλωσε πως αισθάνθηκε ανακούφιση, σημειώνοντας ωστόσο πως υπάρχουν εκκρεμότητες με συνεργούς.

«Ελπίζω οι κακοποιημένες γυναίκες να βρουν στο πρόσωπό μου την ελπίδα», είπε η Ιωάννα μετά την ανακοίνωση της ποινής στην Έφη η οποία έγραψε το νομικό τέλος στην υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο.
Μόνο που η Ιωάννα έχει να ανέβει μπροστά της έναν ατελείωτο Γολγοθά για να μπορεί όχι να μοιάζει και πάλι όχι «φυσιολογική», αλλά να είναι αυτόνομη.

Σε νέες της δηλώσεις για την περιπέτεια που έζησε και την απόφαση που άκουσε στο δικαστήριο, στέλνει ηχηρά μηνύματα που αγγίζουν πολλές γυναίκες θύματα βίας, υψώνοντας ανάστημα απέναντι στο σκοτεινό πρόσωπο του μίσους.
«Ήταν μια σημαντική ημέρα, γιατί έκλεισε ένας σημαντικός κύκλος. Μου αποδεσμεύει το μυαλό μου, για να μπορέσω να επικεντρωθώ στους στόχους μου και στα όνειρά μου», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο MEGA.

Πρόσθεσε, δε, ότι η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου τη βοήθησε να αισθανθεί ανακούφιση, ωστόσο «ο φόβος έχει μετριαστεί, δεν έχει φύγει».

«Υπάρχουν ακόμα κάποιες εκκρεμότητες σχετικά με τους συνεργούς και νομίζω θα γίνει περαιτέρω έρευνα. Και βέβαια ο φόβος για το αύριο υπάρχει ακόμα στο μυαλό, όμως το αντιμετωπίζω με τους δικούς μου ανθρώπους» συμπλήρωσε.


Εξηγώντας μάλιστα τις αναφορές της σε συνεργούς, υπογράμμισε πως «δεν είναι το πιστεύω το δικό μου, είναι πράγματα που μου έχουν πει από την Αστυνομία και από τα στοιχεία της δικογραφίας».
«Όποτε προκύπτει κάποιο νέο στοιχείο, εγώ έχω την ίδια έκπληξη εδώ και ένα χρόνο, όποτε μου λένε ένα νέο στοιχείο από τις έρευνες» είπε επίσης η Ιωάννα, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι πιθανόν να είναι δύο οι συνεργοί της καταδικασμένης δράστριας.
Αναφερόμενη στην παρουσία της στο δικαστήριο σε όλες τις συνεδριάσεις, εκμυστηρεύτηκε πως «σίγουρα δεν μπορεί ποτέ κανείς να προετοιμαστεί για κάτι τέτοιο».

«Όσο και να το είχα συζητήσει με τους δικούς μου και τον ψυχίατρό μου, δεν είχα ιδέα και εγώ πώς θα αντιδράσω, σίγουρα σε οδηγεί το ένστικτό σου. Ειδικά η πρώτη μέρα ήταν δύσκολη, ήταν αρκετά τα λεπτά της ταχυκαρδίας και της έντασης», είπε για την πρώτη φορά που αντίκρισε την Έφη στο δικαστήριο.
«Ως χαρακτήρας και ως άνθρωπος μπορώ να επικεντρώνομαι στα σημαντικά, και το σημαντικό εκείνη τη στιγμή ήταν ο λόγος που βρισκόμουν εκεί» συμπλήρωσε.

«Δεν μπορώ να πατήσω pause στη ζωή μου»


Όσον αφορά στα σχέδιά της, η Ιωάννα υπογράμμισε πως τα στάδια της αποκατάστασή της είναι πολλά και χρονοβόρα ωστόσο δεν θα βάλει σε παύση τη ζωή της, συνεχίζοντας να κάνει πράγματα της καθημερινότητας.
«Έχω αποφασίσει ότι δεν μπορώ να πατήσω pause στη ζωή μου, μέχρι να τελειώσει η αποκατάστασή μου. Οπότε μέχρι τότε θα πρέπει να συνεχίσω να κάνω πράγματα στη ζωή μου, πράγματα της καθημερινότητας. Απλά θα πρέπει να βρω καινούριους τρόπους να κάνω κάποια πράγματα μετά την επίθεση. Νομίζω ότι οι άνθρωποι προσαρμοζόμαστε και βρίσκουμε τους τρόπους, τους βρίσκει η ζωή για εμάς» συμπλήρωσε.
Παράλληλα, μίλησε για τις σκέψεις να κάνει τη δική της οικογένεια, τονίζοντας: «Θέλω να κάνω πράγματα που θα με κάνουν ευτυχισμένη και θα κάνουν και τους γύρω μου ευτυχισμένους. Και κάποια πράγματα που για μένα και πολλούς ήταν τετριμμένα ή δεδομένα».

«Μακάρι να μου δοθεί η δυνατότητα να προσφέρω»


Για τον τρόπο που την έχει αντιμετωπίσει ο κόσμος, μετά την επίθεση, αλλά και για τη βοήθεια που έλαβε, είπε:
«Μέχρι και τη μέρα που εμφανίστηκα στο δικαστήριο με τη μάσκα, φοβόμουν πάρα πολύ την αντίδραση των ανθρώπων όταν θα με δουν με τη μάσκα. Κάποιοι που με είχαν δει, προφανώς η εικόνα τους τρόμαζε. Πλέον, μου είναι πιο εύκολο να κυκλοφορήσω έξω με τη μάσκα, γιατί με τη δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση, ο κόσμος όταν θα με δει θα με πλησιάσει με αγάπη, με θαυμασμό και θα με κάνει να νιώσω πολύ όμορφα και φυσιολογικά».
Υποστήριξε πάντως πως «ο κόσμος δεν είναι εκπαιδευμένος για κάτι τέτοιο. Όταν βλέπουμε κάποιον διαφορετικό, να μην μας τρομάζει και να τον προσεγγίζουμε με αγάπη και ευαισθησία, γιατί αυτό θα του δώσει δύναμη, κουράγιο και αυτοπεποίθηση να κινείται και ο ίδιος διαφορετικά».
Δεν δίστασε να αποκαλύψει επίσης ότι θα ήθελε να ασχοληθεί με τα κοινά και να προσφέρει βοήθεια σε άλλους ανθρώπους.

«Μακάρι να μου δοθεί αυτή η δυνατότητα να προσφέρω. Είναι λίγο πρόωρο ακόμα, συζητάω διάφορα αυτή τη στιγμή, όμως σύντομα θα μπορώ να πω», είπε.

«Ανυπομονώ για τη στιγμή που θα βγάλω τη μάσκα»


Η Ιωάννα μίλησε για το πότε θα μπορέσει να ζήσει χωρίς μάσκα.
«Είναι κάτι που μου έχουν πει οι γιατροί ότι θα γίνει. Δεν θα είναι άμεσα, γιατί όσο διαρκούν τα χειρουργεία, θα τη φοράω. Όμως ανυπομονώ γι΄ αυτή τη στιγμή», είπε.
Καταλήγοντας για την απόφαση του δικαστηρίου, έκανε λόγο για ηθική δικαίωση, η οποία όμως δεν είναι και ουσιαστική.

Το αδίστακτο του χαρακτήρα της Έφης επιβεβαιώνουν και τα λόγια του δικηγόρου της Ιωάννας.
Μιλώντας επίσης στο ΜEGA, ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας δήλωσε πως η κατηγορούμενη είχε πρόθεση όχι μόνο να σκοτώσει την Ιωάννα, αλλά και να τη δει να πεθαίνει με βασανιστικό τρόπο.
Σύμφωνα με τον κ. Λύτρα, ήταν «ξεκάθαρος από τη δικογραφία ο σκοπός της κατηγορούμενης, καθώς υπήρχε και το μέσο, δηλαδή το βιτριόλι, όχι μόνο να βλάψει την Ιωάννα αλλά να τη σκοτώσει και να την βλέπει να βασανίζεται καθώς πεθαίνει».
«Είναι η πρώτη απόφαση στην Ελλάδα από την οποία οι επιθέσεις με βιτριόλι θεωρούνται πλέον απόπειρες ανθρωποκτονίας. Η υπεράσπιση της Ιωάννας απέδειξε στους δικαστές πως η κατηγορούμενη είχε σκοπό να αφαιρέσει τη ζωή της Ιωάννας και όχι απλά να την τραυματίσει», τόνισε.

«Η Ιωάννα είναι πολύ δυνατή»


Φορώντας λευκή μάσκα, θέλησε να συμπαρασταθεί στην Ιωάννα και να στείλει το δικό της μήνυμα. Η Έλενα είναι μία από τις 10 φίλες της, που στάθηκαν δίπλα της σε όλο αυτόν τον δικαστικό αγώνα, ακούγοντας με δάκρυα ανακούφισης την ομόφωνη απόφαση των δικαστών για την ενοχή της δράστριας στην κατηγορίας της ανθρωποκτονίας από πρόθεση χωρίς να της αναγνωρίζεται κανένα ελαφρυντικό.
«Με την παρουσία μας δηλώνουμε την στήριξή μας στην Ιωάννα», λέει, σημειώνοντας πως «παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, η γενναιότητα χαρακτηρίζει την Ιωάννα και με τη δύναμή της θα βοηθήσει και άλλες γυναίκες».
«Είναι πάρα πολύ δυνατή, πιστεύω σε εκείνη και πιστεύω ότι σήμερα αρχίζει η ανοδική της πορεία και για εκείνη αλλά και για να βοηθήσει και άλλες γυναίκες», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι την ενοχή της Έφης Κακαράντζουλα για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου αποφάσισε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, έπειτα από οκτώ συνεδριάσεις.
Δικαστές και ένορκοι κήρυξαν ομόφωνα ένοχη την 36χρονη για το συγκεκριμένο αδίκημα και όχι γι΄ αυτό της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, όπως η ίδια είχε ζητήσει.
Επίσης το δικαστήριο έκρινε ότι δεν πρέπει να χορηγηθεί στην κατηγορούμενη το ελαφρυντικό σύννομου βίου, το οποίο η ίδια ζήτησε μέσω του συνηγόρου της Σάκη Κεχαγιόγλου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ