16.6 C
Athens
Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Επίθεση με βιτριόλι: Γιατρός Ιωάννας – «Θα μπορούσε να έχει χάσει τη ζωή της από την ποσότητα του οξέως»

Τη δραματική μάχη για να σωθεί η ζωή της Ιωάννας, μετά την επίθεση με βιτριόλι, περιέγραψε στο δικαστήριο η πρώτη μάρτυρας, ιατρός Μαρία Καλοφώνου.

Για δεύτερη φορά συναντήθηκαν εντός της δικαστικής αίθουσας η Ιωάννα Παλιοσπύρου και η Έφη Κακαράντζουλα, χωρίς να ανταλλάξουν ούτε βλέμμα. Η κατηγορούμενη για την τρομακτική επίθεση με βιτριόλι μπήκε από την άκρη της αίθουσας, ενώ η Ιωάννα καθόταν ήδη στη θέση της.

Η τρίτη συνεδρίαση της δίκης ξεκίνησε με την κατάθεση της γιατρού που χειρίζεται την περίπτωση του θύματος, η οποία ξεκαθάρισε ότι η ποσότητα του οξέως ήταν τέτοια, ώστε η Ιωάννα θα μπορούσε να χάσει τη ζωή της.

«Παρέλαβα την Ιωάννα Παλιοσπύρου την δεύτερη ημέρα μετά την επίθεση. Τα εγκαύματα χρειάζονται δύο-τρία 24ωρα για να γίνει ανάνηψη για να μη συμβεί αυτό που λέμε ολιγαιμικό σοκ. Αυτό μπορεί να συμβεί σε τέτοιες περιπτώσεις και να επηρεάσει όλα τα όργανα. Αυτό προσπαθούσαμε να αποφύγουμε τις πρώτες ημέρες» ανέφερε η Μαρία Καλοφώνου, περιγράφοντας εν συνεχεία την έκταση των εγκαυμάτων στο σώμα του θύματος.

Όπως τόνισε τα εγκαύματα ήταν βαθιά και «μπορούσαμε να τα ξεχωρίσουμε από την πρώτη στιγμή. Ήταν ολικού πάχους και αυτό σημαίνει ότι έχει καεί όλο το δέρμα και δεν υπάρχει δυνατότητα αναγέννησης. Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα θα γίνει από γκρι, μαύρο και θα πρέπει να αφαιρεθεί».

Αναλύοντας τα πρώτα χειρουργεία του θύματος υπογράμμισε ότι κινδύνευσε το μάτι της Ιωάννας, για να επισημάνει ότι για να σωθεί έγιναν συνολικά εννέα χειρουργεία. «Είχε δυο σηπτικά επεισόδια, δηλαδή μικρόβια στο αίμα. Το δεύτερο επεισόδιο στις αρχές Ιουλίου μας τρόμαξε περισσότερο γιατί δεν υπήρχε αντιβιοτικό για να το αντιμετωπίσουμε» περιέγραψε η μάρτυρας.

Η γιατρός ξεκαθάρισε ότι στα πρώτα χειρουργεία δόθηκε μεγάλη μάχη για τη ζωή της Ιωάννας για να σημειώσει:

«Όταν βάλαμε την Ιωάννα στο χειρουργείο δεν ξέρουμε που έχει φτάσει. Το οξύ προχωράει βαθιά, θα μπορούσε να είχε κάψει μύες ή οστά. Στον τράχηλο θα μπορούσε να είχε πάει σε βαθύτερα στρώματα. Όταν την έβαλα χειρουργείο ζήτησε να υπάρχει αγγειοχειρουργός γιατί φοβήθηκα ότι μπορεί να έχει αγγίξει αγγεία και να μη μπορώ να σταματήσω την αιμορραγία. Θα μπορούσε να χάσει τη ζωή της, μιλάμε και για απώλεια ζωής» είπε η κα Καλοφώνου και συμπλήρωσε: «Η θανατηφόρα δόση στο βιτριόλι είναι τα 10ml, δηλαδή μια κουταλιά του γλυκού αρκεί για να σκοτώσει αν το καταπιεί κάποιος. Θα κατέβαινε στον οισοφάγο».

Σε ερώτηση του εισαγγελέα της έδρας σχετικά με την ποσότητα του υγρού, η γιατρός απάντησε:

«Ένα υγρό που φτάνει σε ένα άνθρωπο και παίξει το τριχωτό της κεφαλής, το θώρακα, μεγάλος μέρος του σώματος και τελικά όπως μάθαμε και το πάτωμα, μιλάμε για μεγάλο όγκο. Σκεφτείτε πόσο νερό θα χρειάζονταν να σας έριχνε κάποιος για να καλύψει τέτοια επιφάνεια».

Ανέφερε, ακόμη, ότι η βοήθεια της φαρμακοποιού ήταν σωτήρια, δηλώνοντας «Απορώ πως βρήκε τη δύναμη από τον πόνο εκείνης της στιγμής να φτάσει μέχρι το φαρμακείο. Απορώ πως δεν λιποθύμησε από το πόνο. Αν είχε λιποθυμήσει από τον πόνο της στιγμή της επίθεσης και είχε πέσει μέσα στο υγρό, ποιος ξέρει τι θα συνέβαινε. Όταν το βιτριόλι πέφτει εκλύει θερμότητα και ατμούς. Ξέρουμε ότι το βιτριόλι ήρθε σε επαφή με αεροφόρες οδούς, αφού έχει καεί στη μύτη. Αν είχε πάρει μια μεγάλη ανάσα, θα υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή της. Επίσης εάν το υγρό συνέχιζε να λειτουργεί και δεν είχε φτάσει στο φαρμακείο να πλυθεί θα είχε προχωρήσει στο τράχηλο, από τον οποίο περνούν πολλά αγγεία τα οποία αν διαβρωθούν μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ