21.1 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Εκτοξεύθηκε βρετανικός δορυφόρος που θα χαρτογραφήσει τις θερμικές απώλειες των κτιρίων

Η νεοσύστατη εταιρεία Satellite Vu, με έδρα το Λονδίνο, εκτόξευσε έναν νέο δορυφόρο, τον HotSat-1, που σκοπό έχει να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο HotSat-1 εκτοξεύθηκε με πύραυλο Falcon-9 της SpaceX από τη διαστημική βάση Vandenberg στην Καλιφόρνια, χθες στις 14:35 (τοπική ώρα).

Όπως αναφέρει το BBC, το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει ένα από τα πιο αναποτελεσματικά στεγαστικά αποθέματα στην Ευρώπη, με τη συντριπτική πλειονότητα των κατοικιών να έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1970.

«Παρουσιάζουμε το πρώτο θερμόμετρο που θα βρίσκεται στον ουρανό. Η Satellite Vu θα εκτοξεύσει έναν αστερισμό οκτώ δορυφόρων που θα μετρούν την παραγωγή θερμότητας από οποιοδήποτε κτίριο στον πλανήτη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Άντονι Μπέικερ.

Ο δορυφόρος είναι εξοπλισμένος για να εντοπίζει κτίρια και ανοιχτούς χώρους που επιδεινώνουν το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων σε εμπορικά κέντρα. Τέτοιες κατοικίες μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τη θερμοκρασία στις πόλεις.

«Έχουμε ένα όργανο με το οποίο οι υπεύθυνοι θα μπορούν να μετρήσουν τις επιπτώσεις για να εντοπίσουν τα χειρότερα κτίρια, τη χειρότερη διαρροή ενέργειας, τη θαλάσσια ρύπανση ή τις αποτυχημένες ηλιακές κυψέλες ώστε να αναλάβουν δράση», δήλωσε ο Μπέικερ.

Το 2022 η NASA εγκαινίασε το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Εφαρμοσμένης Τηλεπισκόπησης (ARSET) για τον μετριασμό των επιπτώσεων του καύσωνα και την ανάπτυξη δεικτών ευπάθειας στη θερμότητα, ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι για την υγεία του αστικού πληθυσμού.

Εκτοξεύθηκε βρετανικός δορυφόρος που θα χαρτογραφήσει τις θερμικές απώλειες των κτιρίων

Το πρόγραμμα ανέδειξε τη σημασία της τηλεπισκόπησης και της θερμικής χαρτογράφησης από δορυφόρους. Στόχος του ήταν η παροχή παγκόσμιων, έγκαιρων και αντικειμενικών παρατηρήσεων για την παρακολούθηση των επιπτώσεων των αστικών θερμικών νησίδων με την πάροδο του χρόνου και την παρακολούθηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της γης.

«Με τη χαρτογράφηση των αστικών θερμικών νησίδων, η ενσωμάτωση κοινωνικοοικονομικών δεδομένων που αφορούν τον πληθυσμό, τα δημογραφικά στοιχεία και τις πληροφορίες για την υγεία μπορεί να βοηθήσει στην καθοδήγηση παρεμβάσεων για τη διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με τη θερμότητα για τη δημόσια υγεία», δήλωσε η NASA.

ΠΗΓΗ: BBC

spot_img

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ