16.6 C
Athens
Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024

Εκτός της Κ.Ο. της ΝΔ ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος ύστερα από απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Παρελθόν αποτελεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Η τοποθέτηση του βουλευτή στη Βουλή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, και έφτασε μέχρι τη Σλοβενία, όπου βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο Συνόδου Κορυφής.
«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε στη Σλοβενία όπου βρίσκεται, για τα τεκταινόμενα στη Βουλή και με απόφασή του τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ο βουλευτής Α’ Αθήνας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος» αναφέρθηκε σε σχετική ενημέρωση για την απόφαση του πρωθυπουργού να απομακρύνει τον βουλευτή από την Κ.Ο.

Το επεισόδιο που οδήγησε στη διαγραφή


Στη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, ο κ. Μπογδάνος πήρε τον λόγο και προχώρησε σε δηλώσεις σχετικά με τον κομμουνισμό, οι οποίες ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων.

«Θυμίζω και τον Γρίβα της ΕΟΚΑ που λέει είχαμε τρεις εχθρούς: Τους Βρετανούς, τους Τούρκους και τους κομμουνιστές και ο μεγαλύτερος πονοκέφαλός μας ήταν οι κομμουνιστές» είπε, ειδικότερα.

Τόσο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, όσο ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ αντέδρασαν άμεσα, με τον τελευταίο να δηλώνει: «Στεναχωρήθηκε ο Μπογδάνος που συνέλαβαν τους ομοίους του με στυλιάρια και βρήκε τον χώρο να ρίξει δηλητήριο. Είναι γεμάτο αίμα αυτός ο τόπος όταν οι πρόγονοι σας ήταν συνεργάτες των Γερμανών και ταγματασφαλίτες. Αυτά που λέτε, τα λέει και η χρυσή Αυγή. Εκτός από το Τι Μπογδάνος – Τι ρουφιάνος υπάρχουν και χειρότερα: Το τι Μπογδάνος – Τι Χρυσή Αυγή».
Ο κ. Μπογδάνος, όμως, επέμεινε στην τοποθέτησή του και τόνισε προς τον κ. Παφίλη πως «θα πρέπει να δεχθείτε ότι ο αντικομμουνισμός είναι μία φιλελεύθερη επιλογή που αποτελεί δικαίωμά μας, κύριε Παφίλη».
Οι δηλώσεις του βουλευτή Α’ Αθήνας, όμως, προκάλεσαν και την έντονη ενόχληση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση.

«Δεν βρισκόμαστε εδώ για να επιστρέψουμε στο κακό παρελθόν της χώρας. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε την επιβίωση της πατρίδας μας στο μέλλον. Εγώ δεν γνωρίζω, κύριε συνάδελφε, ποιος παρέστη στην εκδήλωση για το Βίτσι. Γνωρίζω ότι ο πατέρας μου παρέστη στο Βίτσι» επεσήμανε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας και τόνισε, σε έντονο ύφος: «Οποιαδήποτε προσπάθεια προβολής στη σύγχρονη πολιτική ζωή των οδυνηρών στιγμών της χώρας στο παρελθόν για την αποκόμιση μικροκομματικού οφέλους είναι απαράδεκτη. Και η συμπαράταξη με τον Κασιδιάρη είναι απαράδεκτη. Και η κατάθεση στεφάνου από τη Χρυσή Αυγή είναι επίσης απαράδεκτη και είναι ώρα σοβαρευτούμε διότι η χώρα αντιμετωπίζει αυτήν την ώρα εθνική απειλή. Και όσο εγώ εκπροσωπώ την κυβέρνηση εδώ, δεν θα ξαναγίνει ανεκτή στην αίθουσα τέτοια προσπάθεια. Για να είμαστε συνεννοημένοι όλοι. Δεν κάνουμε αποτίμηση του παρελθόντος».

«Είχαμε προειδοποιήσει»


Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας την απόφαση για διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, επεσήμανε πως η κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει «ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές στο μέλλον. Για τον πρωθυπουργό τα ζητήματα αρχής είναι αδιαπραγμάτευτα».
Προ διαστήματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας άλλη προκλητική κίνηση του βουλευτή –είχε αναδημοσιεύσει τα στοιχεία νηπίων σε σχολείο της Αθήνας– είχε ξεκαθαρίσει πως έχει λάβει σαφή προειδοποίηση.
«Όταν είχαμε πει κίτρινη κάρτα την προηγούμενη φορά, το εννοούσαμε» επεσήμαναν οι ίδιες πηγές και τόνισε πως οι θέσεις Μπογδάνου είναι «εκτός του αξιακού και ιδεολογικού συστήματος» της ΝΔ.
«Παραπέμπουν σε εποχές διχασμού, δεν έχουν χώρο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη. Εμείς κοιτάζουμε μπροστά, άλλοι είναι εκείνοι που κοιτάζουν προς τα πίσω» κατέληξαν.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ


Άμεση ήταν, όμως, και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στη διαγραφή.
«Με καθυστέρηση δύο εβδομάδων ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε να διαγράψει από την Κ.Ο. του κόμματός του τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, αφού πρώτα τον εξέθεσε ανεπανόρθωτα ο κ. Δένδιας» σημείωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Η φασιστική και αποτρόπαια δημοσιοποίηση της λίστας με τα ονόματα νηπίων μεταναστών δεν ήταν ικανή, μέχρι που ο Μπογδάνος άγγιξε και το περιβάλλον του ίδιου του κ. Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, ανέφερε στη Βουλή ότι στις γιορτές μίσους σε Γράμμο – Βίτσι παρευρέθηκε μαζί με την επικεφαλής του Πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη, κα Μαρία Αντωνίου, αλλά και τον βουλευτή Καστοριάς της Ν.Δ. Ζήση Τζηκαλάγια» συμπλήρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε:
«Συνεπώς, για να είναι ειλικρινής η στάση του κ. Μητσοτάκη, εκτός από τον Μπογδάνο θα πρέπει να διαγράψει άμεσα και τον βουλευτή Τζηκαλάγια και να αποπέμψει την κα Αντωνίου από το Πρωθυπουργικό Γραφείο στη Θεσσαλονίκη, που συμμετείχαν στις γιορτές μίσους μαζί με της Χ.Α. και το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη. Και μετά ας πάρουν σειρά οι ακροδεξιοί πρωτοκλασάτοι υπουργοί του».

«Διαφορετικά, αυτή η σημερινή του απόφαση θα είναι υποκριτική και θα επιβεβαιώνει ότι ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει και ανέχεται ακροδεξιούς στο κόμμα του και την κυβέρνησή του» κατέληξε το κόμμα.

Με πληροφορίες από το sputniknews.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ